spot_img

Se schimbă ora! Pe 31 martie se trece la ora de vară 2024. Ora 3:00 devine ora 4:00

Duminica, 31 martie, devine în acest fel cea mai scurtă zi din 2024.

Vestea bună este că ziua va fi mai lungă și vom avea lumină până mai târziu. Vestea proastă este că pierdem o oră de somn, iar specialiștii spun că organismul se adaptează la această trecere la ora de vară în aproximativ două săptămâni.

În noaptea de 30 spre 31 martie 2024, ne vom afla în pragul schimbării. Duminică, ora 3 dimineața va deveni ora 4, marcând momentul oficial al trecerii la ora de vară. Această schimbare implică, în mod tradițional, o pierdere de o oră din programul nostru obișnuit, dar aduce cu sine avantajul unei seri mai lungi, cu apusul soarelui programat după ora 20.

Cât de eficientă este ora de vară azi?

Odată cu trecerea la ora de vară, soarele va răsări la ora 6 și 58 de minute pe data de 31 martie, iar apusul va avea loc la ora 20 și 11 minute. Această modificare va aduce cu sine o oră de lumină în plus în acea zi, oferindu-ne ocazia de a ne bucura de atmosfera caldă și de a profita de plăcerile serilor lungi.

Citește și: Câte ore a primit planeta cu ocazia evenimentului Ora Pământului 2024

De-a lungul timpului, au existat voci care au cerut renunțarea la ora de vară, argumentând că nu mai aduce beneficii economice semnificative și poate avea efecte nedorite asupra sănătății, agriculturii și siguranței în trafic. Un studiu european a sugerat că trecerea la ora de vară nu aduce avantaje reale economiei, iar impactul asupra sănătății este un subiect de dezbatere. În 2018, un grup de parlamentari români a solicitat renunțarea la ora de vară, evidențiind perturbările în traficul aerian și feroviar, precum și consecințele asupra sănătății umane.

Renunțarea la ora de vară în Uniunea Europeană

Parlamentul European a votat inițial în favoarea renunțării la ora de vară la nivelul Uniunii Europene, dar planul a fost abandonat în cele din urmă. Cu toate acestea, există state care au renunțat deja la schimbarea orei, cum ar fi Argentina, Rusia și Turcia. În timp ce dezbaterea privind eficiența orei de vară continuă, România și alte țări se pregătesc să facă ajustările necesare pentru trecerea la acest obicei tradițional în luna martie a fiecărui an.

În noiembrie, ceasurile sunt mutate înapoi cu o oră, revenind la ora standard.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole