spot_img

Românii nu ştiu că este obligatorie colectarea separată a deșeurilor

Aproximativ jumătate dintre români nu ştiu că au obligația de a colecta separat deșeurile și spun că nu au fost informați despre asta, astfel că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) cere autorităţilor locale să se implice în promovarea reciclării, arătând că România este pe unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeană la acest capitol.

„Avem una dintre cele mai reduse rate de reciclare a deşeurilor municipale din Uniunea Europeană” şi că, potrivit Eurostat, „suntem la 14%”, a declarat Mihai Drăgan, directorul de Comunicare din cadrul MMAP în cadrul conferinţei regionale „Reciclăm în România”. Conferința ce s-a desfășurat la Arad a fost dedicată promovării campaniei privind colectarea separată a deşeurilor, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, ai mediului privat şi ai organizaţiilor de profil.

Citește și: „Reciclăm în România” – Aruncăm anual peste 5 milioane de tone de deşeuri

Drăgan a spus că ministerul a realizat un sondaj, anul trecut, din care reiese că 73% dintre români „au un interes crescut pentru primirea de informaţii din acest domeniu, iar 88% sunt foarte interesaţi de colectarea separată şi de reciclare”.

„Fără o colectare separată în fiecare casă, ne va fi în continuare ruşine că suntem la coada clasamentului Uniunii Europene în acest domeniu. Colectarea separată este principalul mesaj al campaniei noastre, dar bineînţeles că acest comportament trebuie să fie dublat de extinderea infrastructurii de colectare şi de reciclare. (…) Scopul este ca, în timp, comportamentul de a separa deşeurile să devină unul firesc în toate familiile şi în toate gospodăriile din România. Să fie un reflex dobândit de fiecare generaţie”, a spus reprezentantul MMAP.

Campania se adresează inclusiv autorităţilor locale

El a subliniat că această campanie se adresează inclusiv autorităţilor locale.

„Acum avem o şansă unică. Prin PNRR, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pune la dispoziţie fonduri dedicate pentru autorităţile publice locale, care să implementeze campanii de informare şi să dezvoltare infrastructura de colectare”, a spus Mihai Drăgan.

Conform acestuia, 45% dintre români „nu au fost niciodată informaţi despre obligativitatea colectării separate a deşeurilor”, iar „aproximativ jumătate dintre români au declarat că nu colectează separat deşeurile de niciun fel”.

Citește și: Alro inaugurează o investiţie de 11 milioane dolari în instalația de reciclare ecologică


„Asta e o problemă de mediu, dar şi una economică, pentru că nu facem decât să aruncăm bani la groapa de gunoi. Deşeurile colectate separat, corect, devin o sursă de venit importantă”, a mai spus reprezentantul MMAP, care a adăugat că schimbările se vor vedea în România după câţiva ani de campanii de informare.

„Reciclăm în România” este prima campanie națională

„Reciclăm în România” este prima campanie naţională de acest tip derulată de MMAP, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, şi are drept scop creşterea gradului de informare şi conştientizare a importanţei colectării separate.

MMAP beneficiază de fonduri de 1,2 miliarde euro prin componenta 3 din PNRR, dedicată managementului deşeurilor. Dintre acestea, mai mult de 580 de milioane de euro sunt destinate construcţiei a peste 560 de centre de colectare cu aport voluntar. Alte 260 de milioane de euro sunt alocate pentru finanţarea a peste 14.000 de insule ecologice digitalizate care vor permite implementarea obiectivului „plăteşte pentru cât arunci”.

sursa: Agerpres

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole