spot_img

FOTO. Muntele de haine noi aruncate în deșertul Atacama a ajuns atât de mare încât se poate vedea din satelit

Muntele de haine noi aruncate în deșertul Atacama a ajuns atât de mare încât se poate vedea din satelit.

Zeci de mii de tone de haine noi sunt aruncate anual în deșertul Atacama din Chile, formând un adevărat cimitir al modei din sezoanele trecute. Grămada impresionantă este atât de mare încât a putut fi observată din satelit, scrie Insider.

Mormanul masiv de haine este format din articole de îmbrăcăminte fabricate în general în China și Bangladesh, care merg către magazinele din SUA, Europa și Asia. Atunci când hainele nu sunt vândute, acestea sunt duse în portul Iquique din Chile, urmând să fie revândute în țări din America Latină, potrivit Insider.

Se estimează că aproximativ 59.000 de tone de îmbrăcăminte ajung în portul din Chile în fiecare an. Din această cantitate, aproximativ 39.000 de tone sunt aruncate la gropile de gunoi din deșert. De-a lungul ultimilor ani, hainele au acoperit zonă vastă în deșertul Atacama din Alto Hospicio, Chile. Imagini cu muntele de haine au fost surprinse din satelit și publicate în 10 mai de SkyFi.

Hainele nu pot fi trimise la gropile de gunoi pentru că nu sunt biodegradabile și conțin adesea produse chimice, a declarat Franklin Zepeda, fondatorul EcoFibra, o companie care încearcă să refolosească textilele. Depozitul atrage deseori migranți și femei din zonă, care caută în groapă articole pe care le pot purta sau vinde. Industria modei produce între 8 și 10% din emisiile de carbon din lume, conform ONU. În 2018, s-a descoperit că industria modei consumă mai multă energie decât industria aviatică și a transporturilor maritime la un loc. 

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole