spot_img

Doar 1% din populația lumii respiră aer care nu depășește limitele de calitate a aerului

Doar 1% din populația lumii, adică aproximativ 80 de milioane de persoane din 8 miliarde, respiră aer care nu depăşeşte limitele de calitate a aerului, conform unui comunicat al UICC.

Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului (Union for International Cancer Control, UICC) face apel, cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Mediului la 5 iunie, la o acţiune globală pentru îmbunătăţirea sănătăţii publice şi prevenirea a milioane de decese cauzate de cancer şi alte boli netransmisibile prin reducerea drastică a poluării aerului.

Expunerea la poluarea aerului poate duce la cancer, accidente vasculare cerebrale, boli respiratorii, cardiovasculare şi alte probleme de sănătate – riscuri similare cu cele asociate cu fumatul tutunului.

Decesele din cauza poluării aproape egalează rata de mortalitate din cauza COVID-19

Doar 1% din populația lumii respiră aer care nu depășește limitele de calitate a aerului. În prezent, poluarea aerului contribuie la 6,7 milioane de decese anual, egalând ratele de mortalitate înregistrate în anii de vârf ai pandemiei COVID-19 (2020 şi 2021).

Această criză este deosebit de pronunţată în ţările cu venituri mici şi mijlocii, care reprezintă 92% din decesele cauzate de poluare.

Pagubele globale pentru sănătate asociate poluării aerului sunt estimate la suma de 8,1 trilioane de dolari, adică 6,1 % din PIB-ul mondial.

Potrivit Comisiei privind poluarea şi sănătatea, a publicaţiei de specialitate „The Lancet”, poluarea aerului este responsabilă pentru 15% din totalul deceselor cauzate de cancerul pulmonar.

Punerea în aplicare a unor măsuri precum încurajarea tranziţiei către energia regenerabilă, promovarea transportului public, a mersului pe bicicletă şi pe jos, creşterea numărului de spaţii verzi şi consolidarea politicilor de control al poluării pot reduce semnificativ poluarea aerului. Aceste acţiuni nu numai că reduc în mod direct riscurile de apariţie a cancerului şi a altor boli prin reducerea expunerii la poluanţi nocivi, dar promovează, de asemenea, în mod indirect, o sănătate mai bună prin crearea unor medii favorabile activităţii fizice.

Marcând Ziua Mondială a Mediului la 5 iunie, UICC face apel la comunitatea mondială a sănătăţii şi la factorii de decizie politică să recunoască legătura dintre mediu şi sănătate.

Doar 1% din populația lumii respiră aer care nu depășește limitele de calitate a aerului. Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului (UICC) este cea mai mare şi cea mai veche organizaţie internaţională de luptă împotriva cancerului. Înfiinţată la Geneva în 1933, UICC are peste 1.200 de organizaţii membre în peste 170 de ţări. Misiunea UICC este atât de a uni, cât şi de a sprijini comunitatea oncologică în eforturile sale de a reduce povara globală a cancerului, de a promova o mai mare echitate şi de a se asigura că a controla cancerul rămâne o prioritate pe agenda globală de sănătate şi dezvoltare. 

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole