spot_img

Alertă în Europa | Riscul de boli transmise de țânțari sunt în creștere. Care este situația României

Europa a înregistrat în 2022 aproape la fel de multe cazuri de infectare locală cu febră dengue ca în ultimii 11 ani, conform noilor cifre ale Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), transmite joi Reuters, citată de Agerpres.ro. București se află pe harta cu cele mai multe insecte.

Anul trecut au fost înregistrate 71 de cazuri de îmbolnăvire cu febră dengue, mai ales în Franţa. Între 2010 şi 2021 au fost înregistrate 74 de cazuri.

În general, dengue provoacă febră şi dureri musculare, dar poate avea simptome mai severe şi uneori poate fi fatală.

Agenţia sanitară a avertizat într-o conferinţă de presă organizată joi asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de cazuri de boli transmise de țânțari, inclusiv dengue, zika, chikungunya şi virusul West Nile, asociate cu schimbarea climei şi răspândirea insectelor purtătoare de virusuri.

„Dacă acest lucru continuă, ne putem aştepta să vedem mai multe cazuri şi posibil decese din cauza bolilor precum dengue, chikungunya şi febră West Nile”, a declarat Andrea Ammon, director ECDC.

„Eforturile trebuie să se concentreze asupra modalităţilor de control al populaţiilor de țânțari, prin sporirea supravegherii şi impunerea măsurilor de protecţie personală”, a indicat şefa ECDC.

Bucureștiul este pe harta zonelor cu cele mai multe astfel de insecte

Italia este pe primul loc cu 723 de cazuri, Grecia pe locul doi 283. România pe locul 47, urmată de Germania și Ungaria.

Vorbim acum și de decese, pentru că au fost raportate în Italia 51 de decese. România, este în top trei și la numărul de cazuri confirmate și la numărul de decese.

  • Grecia 33 de decese
  • Din nou România cu 5 decese
  • Ungaria trei decese

„Înainte de toate că infecția cu West Nile într-adevăr poate să pună probleme. Face parte dintre bolile exotice care în ultima vreme, pentru că sunt și schimbările climatice, ar putea să înseamnă mai multe cazuri. Exact ce se întâmplă și acum”, a declarat directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, dr. Adrian Marinescu, care a oferit și câteva sfaturi pentru a ne proteja sănătatea. 

În 1996, România s-a confruntat chiar cu o epidemie de West Nile.

Ce putem face să nu fim ciupiți de țânțari?

”În primul rând, autoritățile trebuie să ne scape de țânțari, iar la nivel individual, ar trebui să ne protejăm fie folosind spray-uri, fie folosi în diverse substanțe, dar totuși e destul de complicat și în momentul în care se întâmplă să fie un țânțar care să transmită, cred că cel mai bun lucru este să ne adresăm medicului atunci când există o simptomatologie care ar putea să ne aducă cu gândul la o meningită”, a declarat Adrian Marinescu.

Nu trebuie să intrăm în panică la ciupiturile de țânțari

”Sigur, înainte de toate, cred că noi nu trebuie să intrăm în panică, pentru că cele mai multe dintre cazurile de infecție cu West Nile, dacă e să se întâmple, înseamnă forme ușoare. Practic, sub 1% dintre cei care vor face infecții ajung să facă, de exemplu, meningită sau meningoencefalita.

În momentul în care starea generală se modifică brusc, cu durere importantă de cap, cu febră, în momentul în care avem vărsături care nu pot fi controlate și lucrurile se întâmplă într-un interval destul de scurt, plus faptul că ne supără lumina, sunt semnele că ar putea să intre în discuție și o meningită.

Dacă vorbim de meningite și vorbim de sezonul cald, ar trebui să ajungem la medic și ar trebui să fie intervenție rapidă, pentru că în unele cazuri poate fi vorba și de un West Nile”, a spus dr. Adrian Marinescu Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, la Antena 3 CNN. 

Cazurile de febră dengue sunt în creştere la nivel mondial

Agenţia a precizat că specia de ţânţari Aedes albopictus, care răspândeşte chikungunya şi dengue, înaintează către nordul şi vestul Europei. Aedes aegypti, care răspândeşte boli precum dengue, febra galbenă şi chikungunya, s-a stabilit în Cipru anul trecut şi ar putea înainta în continuare.

În timp ce ratele unor boli transmise de ţânţari în Europa – precum malaria şi zika – nu au crescut dramatic în ultimii ani sau chiar au scăzut uşor, în cazul altora s-a observat o creştere „frapantă”, cu precădere în ceea ce priveşte dengue, a menţionat ECDC.

Ratele cazurilor de febră dengue sunt în creştere la nivel mondial. Anul acesta, boala a fost identificată pentru prima dată în capitala sudaneză, iar Peru a declarat recent stare de urgenţă în majoritatea regiunilor din cauza creşterii numărului de cazuri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat miercuri asupra potenţialei creşteri a infecţiilor din cauza fenomenului meteorologic El Nino care afectează modelele climatice la nivel mondial.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole