Schimbările climatice duc la tot mai multe pierderi ireversibile, atât în ecosistemele terestre, la cele de apă dulce, cât și în cele de coastă și oceane deschise, arată un raport al IPCC, care precizează clar că specii de plante și animale sunt în pericol. O analiză InfoClima.ro arată cât de grav va fi afectată natura și de ce nu ne putem aștepta ca ea să se refacă singură.
Este atât de grav, încât aproximativ jumătate dintre speciile evaluate la nivel global s-au deplasat spre poli sau pe uscat – spre altitudini mai mari. Chiar dacă multe specii migrează și își schimbă calendarul sezonier, sute dintre ele sunt pierdute din cauza magnitudinii extremelor de căldură, atât pe uscat, cât și în adâncul oceanelor, arată raportul Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei (IPCC).
Ce se va întâmpla cu natura
Schimbările climatice – cu evenimentele sale cu debut lent, cum ar fi creșterea nivelului mării și acidificarea oceanelor și creșteri în extreme – afectează drastic și progresiv biodiversitatea și ecosistemele lumii noastre. Temperaturile în creștere și evenimentele extreme, cum ar fi secetele, inundațiile și valurile de căldură, expun plantele și animalele la condiții climatice neexperimentate de cel puțin zeci de mii de ani.
Creșterile observate ale frecvenței și intensității lor încep să depășească forța multor specii de a se adapta. Pe baza observațiilor sporite și a unei mai bune înțelegeri a proceselor, știm acum că impactul schimbărilor climatice asupra naturii este mai mare decât a fost evaluat anterior. Impactul de astăzi apare mult mai repede, este mai perturbator și mai răspândit decât ne așteptam acum 20 de ani.
Știm și că schimbările climatice adaugă puternic și chiar amplifică ceilalți factori de stres: multe dintre ecosistemele lumii noastre se confruntă deja cu o criză de biodiversitate din cauza impactului uman, cum ar fi defrișarea, poluarea, pescuitul excesiv și schimbarea utilizării terenurilor. Pentru numeroase ecosisteme, impactul schimbărilor climatice reprezintă un stres suplimentar și chiar o povară mortală, în funcție de nivelul de încălzire globală.
Aproape 50% din zonele umede de coastă s-au pierdut în ultimii 100 de ani
Impactul asupra unor ecosisteme se apropie de ireversibilitate – spre exemplu impactul schimbărilor hidrologice care rezultă din retragerea ghețarilor, sau modificări în unele ecosisteme montane și arctice, determinate de dezghețul permafrostului.
Aciditatea oceanelor, creșterea nivelului mării sau scăderile regionale în precipitații sunt de asemenea atribuite schimbărilor climatice cauzate de om, arată raportul IPCC. Schimbarea climei a contribuit și la deșertificarea terenurilor și a accelerat degradarea lor, în special în zonele de coastă joasă, în deltele râurilor, în zone uscate și în zone de permafrost. Aproape 50% din zonele umede de coastă s-au pierdut în ultimii 100 de ani, ca urmare a combinației dintre efectele presiunilor umane localizate, creșterii nivelului mării, încălzirii și evenimentelor climatice extreme.
Impactul evaluat pe termen lung va fi mult mai mare decât ce putem observa în prezent, în 127 de paliere identificate ca riscuri-cheie, care vor afecta atât oamenii cât și fauna sălbatică. Riscurile legate de climă pentru sistemele naturale și umane sunt mai mari pentru încălzire globală de 1,5°C decât în prezent (1,1°C), dar mai mică decât la 2°C.
Întreg articolul poate fi citit pe Infoclima și aparține Drd. Carla Andreea Culda.