spot_img

Uite barza! A început recensământul berzelor albe din România

Societatea Ornitologică Română (SOR) reia numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicației Uite barza!. Recensământul berzelor va fi realizat în perioada 19 iunie – 19 iulie 2023. Proiectul a ajuns la a șaptea ediție și este implementat de Societatea Ornitologică Româna (SOR), cu sprijinul companiilor Enel din România. 

Fie că ești iubitor de natură și păsări sau îți place să călătorești, acum poți și tu să fii un ornitolog amator și să ajuți la recenzarea populației de berze albe din România. Bucură-te de aventura numărării berzelor cu ajutorul aplicației Uite barza! Descarcă gratuit aplicația pe smartphone-ul tău, fie că ai iOS sau Android și pregătește-te pentru o aventură în lumea berzelor albe.

În România există două specii – barza albă (Ciconia ciconia) și barza neagră (Ciconia nigra).

„Cu ajutorul aplicației Uite barza!, toți cei care doresc să se implice în acest proiect pot contribui la colectarea datelor necesare. Aplicația ne ajută să facem recensământul cuiburilor de berze și să înregistrăm numărul puilor și ne furnizează informații valoroase pentru conservarea populației de berze albe din România. Prin intermediul acestui proiect, ne dorim să creștem responsabilitatea și conștientizarea cu privire la acțiunile noastre și la impactul pe care îl putem avea asupra mediului înconjurător. An de an, ne bazăm pe susținerea cât mai multor iubitori de păsări, natură și călătorii, care să se alătură acestei aventuri extraordinare a numărării berzelor albe. Oricine poate fi ornitolog amator și să ne ajute la recenzarea berzelor albe. Tot ce trebuie să facă este să descarce aplicația Uite barza! și să se familiarizeze cu funcționalitățile ei”, a declarat Andreea Oprea, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română. 

Cum recenzăm berzele?

Când ești aproape de un cuib de barză, pornește GPS-ul telefonului și aplicația Uite barza!. 

Înregistrează locația și completează informațiile necesare: numărul de păsări din cuib, tipul de construcție pe care se află cuibul, numărul puilor și orice pericol care i-ar putea amenința. Dar asta nu e tot!

Aplicația îți cere să faci și o fotografie a cuibului pentru a înregistra cu exactitate locația. Dacă nu ai conexiune la internet în acel moment, nu-ți face griji! Datele salvate în aplicație pot fi trimise ulterior și vor ajunge la specialiști. Astfel, contribuția ta poate face diferența în conservarea și protejarea populației de berze albe din România.

Cu ajutorul aplicației Uite barza! se pot semnala și incidente în care sunt implicate berzele albe, precum electrocutări, coliziuni sau cuiburi care pun în pericol viața păsărilor. Aplicația permite realizarea de fotografii cu aceste incidente și localizarea lor exactă pe hartă.

SOR caută „cuiburi cu poveste” și îi invită pe oameni să devină căutători de povești. Povestitorii cei mai iscusiți vor fi premiați. 

De AICI puteti descărca versiunea de aplicatie pentru Android (Necesită Android 5.0 sau o versiune ulterioară)

De AICI puteti descărca versiunea de aplicatie pentru iOS. (Necesită iOS 8.0 sau o versiune ulterioară)

În 2022, au fost recenzare peste 5.000 de berze

Numărul de berze albe (Ciconia ciconia ) înregistrat în 2022 în aplicația ”Uite barza!” a fost de 5.410 indivizi, dintre care 2.689 sunt adulți, iar 2.721 au fost pui.

După colectarea tuturor observațiilor din acest an și eliminarea înregistrărilor multiple ale acelorași cuiburi, a reieșit un număr de 1.358 de cuiburi recenzate, din care 310 au fost cuiburi semnalate pentru prima oară prin intermediul aplicației. Din cele 1.358 de cuiburi recenzate, 777 se află pe stâlpii de electricitate și sunt fără suport, 515 cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate și au suport metalic, iar restul de 66 de cuiburi sunt amplasate pe hornuri, acoperișuri și în copaci.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole