spot_img

Schimbările climatice își pun amprenta și pe câini. Când devin aceștia mai agresivi

În ultima vreme, câinii au devenit din ce în ce mai agresivi. Unul dintre motive pare a fi chiar schimbările climatice, avertizează un nou studiu efectuat de Harvard Medical School. Câinii au cu 11% mai multe șanse de a ataca oamenii în zilele cu niveluri mai ridicate de ultraviolete.

  • ratele zilnice ale câinilor care mușcă oameni sunt influențate de factorii de mediu”.
  • patrupedele sau interacțiunile dintre oameni și câini, sunt mai ostile în zilele calde, însorite și cu ceață

Pentru a ajunge la concluzia lor, cercetătorii au folosit date disponibile public din opt orașe din SUA pentru a analiza peste 70.000 de cazuri documentate de mușcături de câine, toate înregistrate în anii 2009-2019 (datele din pandemie au fost omise în mod intenționat).

Schimbările climatice. Cercetătorii, analiză peste 70.000 de cazuri de mușcături de câine

Ei au descoperit că mușcăturile de câini au crescut cu 11% în zilele cu niveluri mai ridicate de UV, cu 4% în zilele mai călduroase și cu 3% în zilele cu niveluri crescute de ozon.

Mușcăturile de câini au scăzut ușor (cu 1%) în zilele cu precipitații abundente. Studiul nu a inclus informații despre alți factori – cum ar fi rasa câinelui, sexul sau dacă câinele a fost castrat sau sterilizat. Cu toate acestea, cercetătorii au speculat că vremea caldă îi face pe câini mai agresivi, la fel ca pe stăpânii lor.

Mușcăturile de câine înregistrate au crescut cu 11% în zilele cu expunere la UV deosebit de mare

Apoi au făcut referințe încrucișate cazurilor de mușcături de câine cu datele meteorologice disponibile. Desigur, mușcăturile de câine înregistrate au crescut cu 11% în zilele cu expunere la UV deosebit de mare, cu patru procente în zilele mai calde și cu trei procente în zilele în care ozonul, un poluant comun, era mai răspândit.

În mod fascinant, s-a demonstrat că mușcăturile de câine sunt mai puțin probabile în zilele ploioase sau reci.

Cu toate astea, există câteva limitări notabile ale studiului. La urma urmei, căldura nu este singurul factor pentru agresiune, iar cercetătorii de la Harvard au avut grijă să noteze în lucrarea lor că înregistrările de mușcături pe care le-au folosit nu au detalii precum rasa, sexul sau starea de sterilizare a câinelui, pe lângă informații despre mușcături precum vârsta, sexul și „familiaritatea cu câinele și interacțiunile care duc la mușcătura de câine”.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole