spot_img

Schimbări climatice | Oamenii de știință avertizează: Anul 2024 ar putea fi și mai rău

Anul 2024 ar putea fi și mai rău. Agenția meteorologică a ONU a precizat în raportul său anual privind starea climei globale că temperaturile medii au atins cu o marjă clară cel mai ridicat nivel din cei 174 de ani de când sunt înregistrate, ajungând la 1,45 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, potrivit Reuters, citat de Radio România.

Temperatura oceanelor, la cel mai ridicat nivel din ultimii 65 de ani

De asemenea, temperaturile oceanelor au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 65 de ani. Au fost condiții de caniculă în cursul anului 2023 în peste 90% dintre mări, ceea ce a afectat sistemele alimentare, după cum a precizat OMM.

„Comunitatea OMM trage un semnal de alertă roșie pentru întreaga lume. Ceea ce am văzut în 2023, în special cu căldura fără precedent a oceanelor, retragerea ghețarilor și pierderea gheții marine din Antarctica, este un motiv de îngrijorare deosebită”, a declarat secretarul general al OMM, Celeste Saulo, care a preluat această funcție în ianuarie.

Raportul agenției meteorologice a ONU a arătat o scădere importantă a gheții marine din Antarctica, nivelul maxim fiind cu un milion de kilometri pătrați sub recordul anterior – o suprafață aproximativ echivalentă cu mărimea Egiptului.

Citește și: Raport ONU | Una din cinci specii migratoare, în pericol de dispariție

Această tendință, combinată cu încălzirea oceanelor, ce determină extinderea apei, a contribuit la o creștere de peste două ori a ratei de creștere a nivelului mării în ultimul deceniu, comparativ cu perioada 1993-2002, potrivit raportului.

Căldura oceanelor a fost concentrată în Atlanticul de Nord, cu temperaturi medii cu 3 grade Celsius peste medie la sfârșitul anului 2023, potrivit raportului OMM. Temperaturile mai ridicate ale oceanelor afectează ecosistemele marine delicate și multe specii de pești au pornit spre nord din această zonă în căutarea unor temperaturi mai scăzute.

„Alertă roșie pentru întreaga lume”

Schimbările climatice, determinate de arderea combustibililor fosili, împreună cu apariția modelului climatic natural El Nino, au contribuit la stabilirea recordurilor în anul 2023.

Oamenii de știință au avertizat că anul 2024 ar putea fi și mai rău decât anul precedent, cu El Nino alimentând temperaturile în primele luni ale anului.

Celeste Saulo, un meteorolog argentinian care a promis să consolideze sistemele globale de avertizare în caz de dezastre climatice, a declarat că speră ca raportul să sensibilizeze opinia publică cu privire la „nevoia vitală de a spori urgența și ambiția acțiunilor climatice”. 

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole