România se află pe primul loc la numărul stupilor în fermele din UE. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook. Acesta a precizat că polenizarea este importantă pentru agricultură întrucât asigură securitatea alimentară a UE și combate pierderea biodiversității.
„Importanța polenizatorilor în agricultură este de necontestat. Aceștia sunt un mijloc esențial de asigurare a securității alimentare a UE și de combatere a pierderilor de biodiversitate”, a scris el.
„Conform ultimelor date Eurostat, în 2020 existau 8,1 milioane de stupi în fermele din UE.
Aceasta nu este decât o imagine parțială a tuturor stupilor din UE, deoarece recensământul agricol înregistrează numai stupii în ferme (în unele țări, cum ar fi Germania, stupii nu sunt considerați o parte a fermelor)”, a mai adăugat europarlamentarul.
La nivelul statelor membre, România deține cel mai mare număr de stupi în ferme, 1.5 mil
Italia și Grecia au reprezentat fiecare încă 1 milion de stupi în ferme, Spania (0,9 milioane de stupi), Bulgaria (0,9 milioane) și Portugalia (0,7 milioane) având următoarea cea mai mare valoare”, a declarat el.
„Cel mai mare număr de stupi în fermele din orice regiune a fost găsit în regiunea spaniolă Extremadura (300 220), urmată de regiunea portugheză Norte (257 040). Regiunea românească Nord-Vest (250 510) a înregistrat al treilea cel mai mare număr”, a conchis Buda.