Din când în când, pe plajele din întreaga lume sunt descoperite balene eșuate, care nu mai pot fi salvate. Și nu e vorba doar despre un exemplar sau două. Uneori e vorba chiar despre câteva zeci. Pe o plajă din Western Isles, Scoția, peste 40 de balene pilot au murit în urma unei eșuări, transmite BBC.
Aproximativ 55 de mamifere au ajuns pe plaja Traigh Mhor din North Tolsta, pe Insula Lewis, duminică dimineață, în jurul orei 07:00.
Organizația de caritate marină British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) a declarat că doar 10 balene pilot au supraviețuit.
Poliția a îndemnat oamenii să evite zona pentru a oferi balenelor „cele mai bune șanse de supraviețuire”.
O purtătoare de cuvânt a BDMLR a declarat că au fost alertați de poliție cu privire la eșuarea în masă.
Ea a spus: „Medicii noștri locali pentru mamifere marine administrează în prezent primul ajutor balenelor, iar medicii din zonele învecinate își pregătesc trusa și organizează transportul către insulă”.
„Rapoartele de până acum sugerează că sunt în jur de 55 de animale, însă ultima actualizare de la fața locului indică faptul că doar 10 sunt în viață.
„Paza de coastă și Scottish Marine Animal Stranding Scheme au fost, de asemenea, însărcinate să intervină.”
De ce eșuează aceste balene pilot
Dacă până acum nu există o explicație pentru acest comportament bizar, autodistructiv al mamiferelor, un studiu recent l-a găsit.
Se pare că de vina sunt sonarele. Frica și stresul resimțite de balene atunci când aud sonarul le fac să fie nu doar extrem de confuze, ci chiar le suprimă instinctul de scufundare, ducând și la o creștere a nivelului de nitrogen în corp. Prin urmare, se poate spune că mamiferele marine ajung să sufere de boala de decompresie, arată Science Alert.
„Când aud sonarul, devin foarte stresate și înoată cu repeziciune departe de sursa sunetului, schimbându-și inclusiv tiparul de scufundare”, în sensul în care nu mai înoată la mare adâncime, așa cum fac de obicei, a explicat un cercetător spaniol implicat în cercetare, Yara Bernaldo de Quiros.
Sfârșesc prin a acumula un nivel mortal de nitrogen în corp, a mai spus omul de știință.
În mod normal, mamiferele marine își coboară singure ritmul cardiac, pentru a reduce consumul de oxigen și a preveni acumulările de nitrogen. În prezența sonarului, însă, nimic din toate acestea nu se mai întâmpla, stresul fiind mult prea mare.
Concluzia a fost trasă de cercetători în urma autopsiei mai multor exemplare eșuate în insulele Canare, în 2002, imediat dupa un exercițiu naval.