Structura clădirilor din Chicago este afectată de schimbările climatice. Un fenomen pe care oamenii de știință l-au numit „schimbări climatice subterane” deformează solul de sub orașe, arată un studiu realizat la Chicago.
Această deplasare a terenului de sub zonele urbane ar putea reprezenta o problemă pentru clădiri și infrastructură, amenințând performanța și durabilitatea pe termen lung, potrivit cercetării.
Citește și: Oceanele lumii își schimbă treptat culoarea, din albastru în verde. Care este motivul
Cunoscute sub denumirea tehnică de „insule de căldură subterane”, schimbările climatice subterane reprezintă încălzirea solului, cauzată de căldura degajată de clădiri și de mijloacele de transport subterane, cum ar fi sistemele de metrou, scrie CNN.
Solul, rocile și materialele de construcție se deformează atunci când sunt supuse la variații de temperatură. De exemplu, solul de sub clădiri se poate contracta atunci când se încălzește.
Schimbările climatice subterane nu sunt aceleași cu schimbările climatice din atmosferă
Schimbările climatice subterane nu sunt aceleași cu schimbările climatice din atmosferă, care sunt determinate în mare parte de gazele cu efect de seră și care au efecte de anvergură, spune David Archer, profesor de științe geofizice la Universitatea din Chicago.
Citește și: Banchiza de gheață din Antarctica în pericol. Oceanograf: Un eveniment inedit și îngrijorător
Studiată în ultimii 25 de ani, schimbarea climatică subterană poate cauza probleme precum contaminarea apelor subterane sau probleme cu căile ferate subterane, făcând ca șinele să fie predispuse la deformare din cauza căldurii excesive. Efectele sale asupra infrastructurii civile nu au fost analizate până la acest studiu, potrivit autorul studiului, Alessandro Rotta