Sfatul psihologului Stelian Chivu
Calitatea și durata vieții fiecăruia dintre noi depinde în bună măsură de vitalitate. Forța vitală ne-o luăm din odihnă, dar și din hrana sănătoasă, gândurile pozitive și chiar din modul în care respirăm. Vitalitatea se traduce prin energia de care organismul nostru are nevoie pe plan mental, emoțional și fizic.
Mai este cunoscută și ca energie vitală și este esențială pentru corpul fizic, pentru echilibrul corpului emoțional și pentru sănătatea minții.
„Dacă vitalitatea este bună, asta înseamnă echilibru, armonie și sănătate, iar dacă este la un nivel scăzut, ne vom confrunta cu gânduri negative și cu pericolul iminent de-a ne îmbolnăvi”, explică psihologul Stelian Chivu pentru Adevărul.
Specialistul spune că vitalitatea organismului uman poate fi comparată cu energia telurică, numită, de altfel, și forța vitală, fără de care viața nu ar fi posibilă pe Pământ. Energia telurică conține un câmp magnetic, un câmp electric și electroni.
Citește și: Peste 50% dintre români nu consideră apa de la robinet o sursă sigură de hidratare
Vitalitatea are o vibrație înaltă și de ea depinde sănătatea organismului și bunăstarea fizică, mentală și emoțională a fiecăruia dintre noi.
„Cu cât vitalitatea noastră este mai bună, cu atât ne vom putea controla mai bine emoțiile și ele vor fi mai înalte. Dacă vitalitatea scade, apar emoțiile cu frecvență joasă și chiar distructive”, punctează psihologul Stelian Chivu.
Mai multe studii științifice au stabilit chiar că persoanele cu o vitalitate slabă sunt mai susceptibile să comită acte de suicid.
Vitalitatea este la fel de importantă și pe plan mental. Cine are o vitalitate joasă nu se va putea concentra prea bine pe activitățile zilnice și va fi de cele mai multe ori confuz și împrăștiat. În plus, se va confrunta frecvent cu atacuri de panică și anxietate.
Cât de importantă este vitalitatea
O bună vitalitate aduce cu ea încredere, starea de siguranță, instincte și simțuri mai bune, echilibru interior și ne permite să trecem mai ușor peste diversele provocări ale vieții cotidiene.
„Mediul înconjurător este extrem de important în asigurarea unei bune vitalități. Contează mult cât de poluat este mediul în care trăim, dar și poluarea socială, ca să îi spunem așa, adică cât de toxic este mediul social din care facem parte. La toate astea se adaugă poluarea fonică și cea electromagnetică”, enumeră psihologul Stelian Chivu principalii factori care influențează forța vitală.
Și stilul de viață are un efect major asupra propriei noastre vitalități. Dacă avem o viață alertă, trăită într-un mediu stresant, vitalitatea va fi la cote joase, în timp ce un mediu relaxat și liniștit ne permite să ne încărcăm mai des bateriile și să fim permanent energici și plini de viață.
„Alimentația este extrem de importantă în menținerea unei bune vitalități. O alimentație bazată în bună parte pe hrană procesată va scădea forța vitală și ne va face vulnerabili la viruși și boli”,explică psihologul Stelian Chivu.
De ce sunt negativiștii devitalizați
Respirația este esențială pentru creșterea și menținerea vitalității. Mulți dintre noi respiră defectuos, potrivit specialistului, iar asta face ca în primul rând creierul să nu aibă parte de oxigenarea de care are nevoie pentru a funcționa în parametri optimi.
Negativiștii pierd foarte multă vitalitate prin gândurile negative pe care le rulează permanent la nivel mental. Tocmai de aceea este esențial să ne controlăm permanent gândurile și să nu le lăsăm pe cele negative să ne consume forța vitală.
La fel de important este să învățăm să ne dozăm consumul de energie, astfel încât să nu ne trezim epuizați exact atunci când avem mai mare nevoie de vitalitate. Moștenirea genetică și energetică (n.r. modul în care gândim și simțim) se adaugă și ele la capacitatea noastră de a ne reface forța vitală și a o menține.
Frica excesivă poate conduce la pierderea vitalității, ca și șabloanele și programele mentale negative. Bolile de care suferim consumă mult din forța vitală, dar și sentimentul de rușine și cel de vină. Știrile negative, stresul și sentimentul de separare față de cei din jur completează tabloul factorilor care ne devitalizează.
„Vitalitatea este combustibilul de care organismul nostru are nevoie pentru a-și atinge scopul, acela de a avea o viață sănătoasă, echilibrată și plină de realizarea propriilor dorințe ”, încheie psihologul Stelian Chivu.