spot_img

Încă o vară cu secetă în România. Lipsa apei face ravagii în toată Europa

Încă o vară cu secetă în România. Iarna care s-a terminat a fost blândă, cu precipitații puține, iar asta se reflectă deja în debite mult mai scăzute ale râurilor din România.

Anul trecut, seceta cu care ne-am confruntat a fost una de profunzime, cauzată de secarea apei din pământ, nu doar de lipsa ploilor.

Fermierii români declară deja că se tem că recoltele vor fi afectate, după un 2022 în care producția națională de cereale a fost decimată de secetă.

Tot mai multe rapoarte ale agențiilor de mediu atrag atenția că seceta și deșertificarea sunt probleme acute, ale căror consecințe vor deveni noul normal.

Seceta pune stăpânire pe Europa

Europa de Sud se pregătește pentru o vară secetoasă, unele regiuni suferind deja de penurie de apă, iar agricultorii se așteaptă la cele mai slabe recolte din ultimele decenii, relatează Reuters.

Spania, Franța și nordul Italiei se confruntă deja cu secetă anul acesta și au alocat miliarde de euro pentru a sprijini fermierii.

Pe măsură ce schimbările climatice fac ca regiunea să devină mai caldă și mai uscată, anii de secetă au înjumătățit rezervele de apă subterană. Solurile au devenit uscate în Spania, sudul Franței și Italia. Nivelurile scăzute ale râurilor și rezervoarelor amenință producția de energie hidroelectrică din această vară. 

În condițiile în care temperaturile cresc în timpul verii, oamenii de știință atenționează că Europa este pe cale să aibă parte de o nouă vară grea, după ce cea de anul trecut a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată, ceea ce a dus la o secetă despre care cercetătorii Uniunii Europene au spus că a fost cea mai gravă din ultimii 500 de ani. 

În România, riscul cel mai ridicat este în zona de sud – Dobrogea, Muntenia și Oltenia.  În aceste regiuni sunt comasate trei sferturi din terenurile agricole ale României.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole