spot_img

Francezii primesc bani de la Guvern dacă își repară hainele sau încălțămintea

Francezii se confruntă cu un ajutor nemaiîntâlnit din partea Guvernului. Printr-o schemă de ajutor, Guvernul de la Paris încearcă să îi convingă pe francezi să își repare hainele și pantofii bune de aruncat la gunoi, în loc să cumpere articole de îmbrăcăminte și încălțăminte noi, anunță cotidianul Le Figaro.

Schema de ajutor va veni atât în beneficiul buzunarelor cetățenilor, cât și în sprijinul micilor întreprinzători din domeniile croitoriei, cizmăriei și pantofăriei, având un efect pozitiv și asupra mediului, precizează autoritățile franceze.

Bérangère Couillard, secretară de stat pentru Ecologie în Executivul de la Paris, a anunțat marți, la La Caserne, un incubator de afaceri dedicat industriei modei responsabile cu protecția mediului, că francezii vor fi încurajați să își repare garderoba în loc să o reînnoiască.

Bonusuri între 6 euro și 25 de euro începând cu luna octombrie

Astfel, începând din luna octombrie, aceștia vor avea dreptul să primească un așa-numit ”bonus de reparație”, prevăzut în noua lege anti-risipă pentru o economie circulara (Agec). Bugetul pentru această inițiativă va fi asigurat printr-un fond de 154 de milioane de euro, disponibil între 2023 si 2028.

Citește și: Ce este fenomenul fast fashion și cât de dăunător este pentru mediu

Noua schemă va acorda bonusuri între 6 euro și 25 de euro, în funcție de articolele reparate. 7 euro vor primi cei care își vor reface un toc sau o talpă scâlciată a pantofilor, iar 25 de euro se va recompensa o căptușeală nouă la o jachetă, fustă sau altă piesă de îmbrăcăminte. Reprarațiile vor trebui făcut de croitori și cizmari care atestați ca atare de organizația Refashion, care colaborează cu statul francez în acest program-pilot.

Bonusurile vor fi acordate sub formă de reduceri aplicate la bonul meșterilor care repară articolele.

Potrivit datelor Refashion, anul trecut au fost puse la vânzare 3,3 miliarde de articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și lenjerie, adică cu 500.000 mai multe decât în ​​2021, potrivit Refashion.

”Francezii aruncă 700.000 de tone de îmbrăcăminte în fiecare an, iar două treimi din cantitate ajung la gropile de gunoi”, precizează Bérangère Couillard.

Hotărâtă să schimbe foaia, guvernul a intrat în război împotriva conceptului de modă rapidă (”fast fashion”) și a ”pagubelor extraordinare” pe care le cauzează de ”modelul  Shein”, compania chineză care a devenit tot mai cunoscută în ultimii ani, fiind extrem de căutată mai ales printre adolescenți.

”Acest model este distructiv pentru planeta noastră, pentru condițiile de trai ale oamenilor din țările care găzduiesc producția articolelor vândute de ei și, de asemenea, distructiv pentru sectorul textil în ansamblu, care este pe punctul să nu își mai poată reveni vreodată”, mai spune Bérangère Couillard.

Grupurile patronale din industria textilă nu sunt de acord

Grupurile patronale din industria textilă au avertizat împotriva ”stigmatizării” unui sector industrial de maximă importanță pentru Franța, în timp ce deputatul republican de dreapta Eric Pauget s-a plâns că guvernul este deja înglodat într-o datorie de 3 miliarde de euro, așa că ar trebui ”să înceteze să mai arunce banii francezilor pe fereastră”.

Citește și: Haine „eco” produse de un designer fashion premiat cu 20.000 EUR de Zalando

Pascal Morand, de la Fédération de la Haute Couture et de la Mode, continuatoarea uneia dintre cele mai vechi asociații ale textiliștilor și creatorilor de modă din lume, s-a arătat îngrijorat de posibilele efecte asupra mărcilor și produselor de lux:

”O organza de mătase nu ar trebui să fie judecată ca fiind mai puțin sustenabilă decât una din poliester, dacă este să ne luăm strict pe un test banal de rezistență fizică”, a declarat el pentru ziarul Le Monde.

O altă parte a planului francez de promovare a unei mode sustenabile implică respectarea de către industria confecțiilor a unor noi reguli de etichetare începând cu 1 ianuarie 2024, care să detalieze impactul fiecărui articol asupra mediului.

Conform noilor reguli, producătorii vor trebui să menționeze cantitatea de apă necesară pentru confecționarea hainelor, utilizarea de substanțe chimice, riscul de emisii de microplastice și să detalieze dacă s-au folosit sau nu textile reciclate pentru producția unui anumit articol de îmbrăcăminte.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole