Europenii fac tot posibilul să se adapteze la valurile de căldură. Guvernul Poloniei a anunţat lansarea luna viitoare a unui program prin care oferă finanţare orăşelelor pentru reducerea spaţiilor cu beton, creşterea gradului de înverzire şi îmbunătăţirea retenţiei apei, potrivit Notes from Poland.
„Este un program pilot, vrem să adunăm idei bune de la autorităţile locale. Pas cu pas, vom transfera din ce în ce mai multe astfel de fonduri“, a declarat ministrul polonez al climatului, Anna Moskwa.
Autorităţile locale sunt încurajate să planteze copaci şi arbuşti şi să creeze „microparcuri“, cât şi pereţi şi acoperişuri verzi.
În Paris, ca parte a unui nou plan de urbanism, oficialii speră să planteze specii de copaci care vor fi mai rezistenţi la căldură, scrie Bloomberg.
„Ne vom diversifica copacii înaintea schimbărilor climatice şi unui număr în creştere de valuri de căldură“, a anunţat Christophe Najdovski, viceprimar pentru spaţii verzi, adăugând că „avem nevoie de specii care să facă faţă stresului de a nu avea apă“.
PARIS
Noul plan al Parisului include plantarea a 170.000 de copaci până în 2026 şi menţinerea acestora în viaţă. Angajamentele de plantare a unui număr mai mare de copaci sunt o reacţie populară în rândul oraşelor la schimbările climatice.
BARCELONA
Şi în cazul Barcelonei, autorităţile au reacţionat în faţa provocărilor aduse de schimbările climatice plantând şi gestionând mai mulţi copaci în zonele urbane. Însă, pe măsură ce acestea se intensifică, zonele verzi în sine nu vor fi suficiente.
Citește și: Cel mai fierbinte loc de pe Pământ: 80 de grade Celsius la nivelul solului
O propunere vizează vopsirea acoperişurilor locuinţelor din oraş în alb în efortul de reducere a devastatorului impact al valurilor de căldură.
VIENA
În Viena, când căldura devine prea copleşitoare, locuitorii se pot plimba pe străzi care îi răcoresc cu „duşuri de ceaţă“. Aceste străzi răcoroase sunt doar o parte din planul de infrastructură publică al autorităţilor locale. Acestea au introdus de asemenea o nouă reţea de piste de bicicletă pentru a face mai atractivă renunţarea la maşini şi s-au angajat să planteze 4.500 de copaci pe an.
FRANKFURT
Fiind unul dintre cele mai calde oraşe din Germania, Frankfurt dispune de „coridoare de ventilaţie“, porţiuni de teren unde nu există clădiri înalte sau întinderi mari de copaci pentru a atrage aer mai răcoros din zonele învecinate.
MADRID
În încercarea de a oferi un minim de confort, Madridul a deschis adăposturi climatice în spaţii publice cu aer condiţionat, cum ar fi biblioteci şi centre comunitare, şi a creat o aplicaţie pentru a accelera intrarea în piscinele municipale ale oraşului.
BUCUREȘTI
Un parlamentar propune ca toate clădirile din România să fie vopsite în alb, într-un amendament la Codul Urbanismului, pentru a reduce temperatura din imobile cu până la 3 grade Celsius vara. Astfel, canicula ar fi mai ușor de suportat în locuințe, crede deputatul PNL, Gabriel Andronache.