Atât localnicii, cât și turiștii încep să se obișnuiască cu ideea că traficul auto pe timp de noapte pe unele străzi din centrul orașului Copenhaga a fost interzis, mai precis între miezul nopții și ora cinci dimineața. Decizia a fost luată pentru a face viața de noapte daneză mai sigură și a fost pusă în aplicare de la 1 iunie.
Deși este un oraș frumos pe timp de zi, atât turiștii cât și cei 644.000 de locuitori din Copenhaga se pot bucura de o viață de noapte diversificată. Autoritățile daneze au interzis traficul auto pe străzile ce formează nucleul vieții nocturne din capitala Danemarcei. Până la luarea deciziei, aceste zone au fost monitorizate, în mod special, de poliție.
Riveranii, taxiurile şi transporturile esenţiale nu sunt afectate de această interdicţie.
De ce au luat danezii o astfel de decizie
Scopul interdicției este de a combate factorii ce generează situații de nesiguranță și trafic riscant.
Tommy Laursen, un oficial al poliției din Copenhaga, transmite într-un comunicat motivele din spatele deciziei: „Șoferii se plimbă cu mașinile prin zonele cu viață de noapte, accelerează puternic, ascultă muzică la volum mare, strigă la trecători și, în general, creează insecuritate și situații de trafic periculoase”.
Mai mult, abaterile vor fi pedepsite cu amenzi de 3000 de coroane (aproximativ 400 de euro). Însă, interdicțiile nu se aplică pentru cei care locuiesc în zonă, taxiuri și transportul esențial, potrivit sursei citate.
Tot mai multe orașe din întreaga lume au adoptat politici de restricționare a circulației cu mașina în centrul orașelor
În ultimele decenii, tot mai multe orașe din întreaga lume au adoptat politici de restricționare a circulației cu mașina în centrul urban. Această abordare are ca scop principal crearea unor medii urbane mai prietenoase, mai sustenabile și mai sigure pentru locuitori și vizitatori.
Orașele care interzic sau restricționează circulația cu mașina încurajează utilizarea transportului public, a bicicletelor și a deplasărilor pe jos. Aceste măsuri promovează reducerea poluării, diminuarea congestionării traficului și îmbunătățirea calității aerului.