Reducerea gazelor cu efect de seră. Cu cât Conferința Organizației Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice 2023 (COP28) se apropie cu atât lupta dintre țările bogate și cele în plină dezvoltare se întețesc. Nevoia de a grăbi reducerea combustibililor fosili nu a devenit încă un subiect central al negocierilor, din cauza opoziției anumitor țări emergente, printre care China, care cer mai întâi eforturi financiare din partea țărilor bogate.
Lupta financiară dintre țările bogate și cele emergente în ceea ce privește reducerea gazelor cu efect de seră continuă. În timp ce necesitatea de a grăbi reducerea combustibililor fosili a devenit un subiect-cheie în dezbaterile care au precedat COP28 de la Dubai, în decembrie, aceasta întâmpină în continuare rezistență din partea anumitor țări emergente, inclusiv China, care cer ca țările bogate să facă mai întâi un efort financiar.
Această problemă a fost la ordinea de zi a conferinței pe care reprezentanții a 200 de țări au încheiat-o joi la Bonn, sediul Organizației Națiunilor Unite pentru climă, după zece zile de lucru pe tema provocărilor legate de schimbările climatice: o tranziție energetică echitabilă, ajutor pentru adaptare, crearea unui fond pentru finanțarea „pierderilor și pagubelor” suferite de cei mai săraci, etc.
Aceste discuții, care nu au produs decât progrese tehnice, sunt cruciale dacă vrem să sperăm că la COP28 se vor lua decizii care să readucă omenirea pe cea mai promițătoare direcție a Acordului de la Paris: limitarea încălzirii globale la 1,5°C față de era preindustrială.
Ritmul actual al emisiilor duce Pământul spre +2,8°C până în 2100
„Schimbările climatice nu sunt o problemă „Nord versus Sud”, ci un val care nu face distincție” și „singura modalitate de a evita să fim înghițiți este să investim în acțiuni pentru climă”, a avertizat secretarul executiv al ONU pentru climă, Simon Stiell, în cadrul ceremoniei de închidere.
În vizorul său se afla un lung război între Uniunea Europeană și grupul LMDC (aproximativ douăzeci de așa-zise țări emergente, printre care China, India și Arabia Saudită), până la punctul de a amenința validitatea lucrărilor.
Reducerea gazelor cu efect de seră, subiect de dispută
UE, susținută de statele insulare și de țările din America Latină, dorea să intensifice discuțiile privind reducerea gazelor cu efect de seră. În schimb, însă, i s-au cerut negocieri suplimentare cu privire la ajutorul financiar pe care țările bogate, care au contribuit în mod istoric în principal la încălzirea globală, îl datorează țărilor sărace. Până în prezent, acestea nu și-au respectat promisiunile.
„Ambasadorul cubanez, vorbind în numele grupului G77 + China (134 de țări în curs de dezvoltare, peste 80% din populația lumii), a criticat reticența țărilor dezvoltate de a se angaja cu adevărat în ceea ce privește finanțarea.
„Fiecare țară are dreptul de a-și urma propria cale de dezvoltare și de tranziție”, a reiterat el în declarația sa finală, susținută de majoritatea țărilor din Sud, care și-au pierdut încrederea în țările dezvoltate.
Combustibilii fosili, „incompatibili” cu supraviețuirea umană
„Ne respectăm angajamentele privind finanțarea combaterii schimbărilor climatice”, a declarat Uniunea Europeană, reiterând necesitatea de a diversifica sursele de bani într-un moment în care cea mai mare parte a finanțării private pentru climă nu ajunge în țările în curs de dezvoltare.
Această problemă se va afla în centrul summitului de la Paris pentru un nou pact financiar global, care va avea loc la 22 și 23 iunie.
De asemenea, ea va fi în centrul atenției în septembrie, la summitul privind acțiunea pentru climă organizat la New York de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a denunțat joi combustibilii fosili ca fiind „incompatibili” cu supraviețuirea umanității.
Toți ochii sunt ațintiți asupra președintelui COP28, Sultan al-Jaber, șeful foarte bine analizat al companiei petroliere din Emiratele Arabe Unite, care se va afla la Bonn pe 8 și 9 iunie. Primit sub presiunea activiștilor de mediu, el s-a limitat la întâlnirea cu delegațiile, fără a ține o conferință de presă.
„Este timpul ca el să treacă de la regimul de ascultare la regimul de acțiune”, a declarat Alden Meyer, un veteran al COP la grupul de reflecție E3G, regretând o „ocazie ratată” de a face acest lucru la Bonn. Într-un schimb de vorbe simbolic, Sultanul al-Jaber a recunoscut totuși, în cadrul unei recepții, că reducerea combustibililor fosili este „inevitabilă”.
Observatorii așteaptă însă în continuare o foaie de parcurs concretă pentru COP de la Dubai, care va avea loc în urma primei evaluări globale, în septembrie, a progreselor înregistrate de națiuni în reducerea emisiilor începând cu 2015.
„Decalajul dintre rezultatele politice de la Bonn și realitatea dură a schimbărilor climatice pare deja absurdă”, subliniază Li Shuo, expert al Greenpeace, care vede în aceasta un „preludiu pentru turbulențele politice de la COP28”.
La Dubai, pentru prima dată, participanții vor trebui să declare orice legături („afilieri”) cu întreprinderi, o victorie pentru societatea civilă, care a cerut această măsură pentru a combate influența ascunsă a industriilor de combustibili fosili.
sursa: RFI, Traducere de Axenia DOCIU după articolul publicat de france24.com