Comisia Europeană a propus miercuri revizuirea regulilor sale cu privire la Organismele Modificate Genetic (OMG), în ideea de a relaxa restricţiile cu privire la plantele care sunt rezultatele noilor tehnologii de editarea genomică, transmite Reuters. Astfel, fermierii vor avea culturi rezistente la schimbările climatice ori dăunători și vor face economii la îngrășăminte, iar consumatorii vor putea să cumpere alimente cu o valoare nutrițională mai mare sau cu un nivel mai redus de alergeni.
Comisia Europeană a propus relaxarea regulilor cu privire la organismele modificate genetic și a propus împărțirea noilor plante rezultate de pe urma editării genomice în două categorii. Cele care ar putea să rezulte de pe urma tehnicilor naturale ori convenționale vor fi supuse procedurii obișnuite și vor fi exceptate de la cerințele de etichetare.
Toate celelalte plante rezultate de pe urma tehnicilor de editare genomică vor avea nevoie de analize de risc și de proceduri de autorizare.
Propunerea a fost salutată de grupul german Bayer, al doilea producător mondial de semințe și pesticide, ca fiind revoluționară, pe motiv că procesul creării de noi plante va fi scurtat, cu ajutorul editării genomice, cu cinci ani.
”În mod normal, crearea unor plante durează mai mult de un deceniu de la primele cercetări până la intrarea pe piaţă. Editarea genomică ne permite să scurtăm acest proces cu cinci ani”, a declarat directorul de sustenabilitate de la Bayer, Matthias Berninger.
ONG-urile de mediu, păreri diferite
ONG-uri de protecție a mediului spun însă că acest tip de plante ar trebui să fie controlate cu atenție, iar noile tehnologii vor duce la scumpiri și la o mai mică diversitate de semințe.
Până acum, doar câteva organisme modificate genetic au fost autorizate în Uniune, fiind folosite în special ca nutreț pentru animale, din cauza opoziției opiniei publice și a politicienilor.
De asemenea, un raport al Verzilor avertizează că noile tehnologii vor duce la preţuri mai mari şi o mai mică diversitate de seminţe.
Până la această dată doar câteva Organisme Modificate Genetice au fost autorizate în UE, folosite în special ca nutreţ pentru animale din cauza opoziţiei opiniei publice şi politicienilor faţă de OMG.