15 iulie va deveni ziua anuală a victimelor schimbărilor climatice. Anunțul a fost făcut de Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, care a precizat că va semna o declarație împreună cu Parlamentul European și Consiliul UE.
Frans Timmermans a deschis lucrările reuniunii ministeriale privind clima, organizată în fiecare an de UE, China și Canada.
Acesta a amintit de cele 200 de decese cauzate de inundațiile din Belgia, Germania și Țările de Jos în perioada 12 și 15 iulie 2021 și a subliniat ”că toată lumea are de plâns persoane care au murit din cauza schimbărilor climatice”.
Pe lângă ministrul chinez al climei, Huang Runqui și omologul său canadian Steven Guilbeault, la întâlnire mai participă și secretarul general al grupului ONU pentru schimbările climatice, Simon Stiell, și președintele COP 28, Ahmed Al Jaber.
Referindu-se la întâlnirea din noiembrie cu COP28, Timmermans a subliniat că ”lumea nu își poate permite o COP care identifică problemele, dar care nu reușește să propună soluții. Un lucru care trebuie evitat cu orice preț, dar care a început deja să se verifice, este ca cetățenii să-și piardă încrederea. Avem responsabilitatea de a înainta propuneri realizabile și soluții credibile, astfel încât să îi facem pe oameni să ni se alăture și să înțeleagă că abordăm problemele lor”.
Oportună comemorarea victimelor
Deputații europeni au considerat că este oportună să existe ziua anuală a victimelor schimbărilor climatice și au subliniat că aceasta ar contribui la creșterea gradului de conștientizare a vieților umane pierdute și a crizei umanitare cauzate de schimbările climatice.
Ei subliniază că schimbările climatice duc la fenomene meteorologice mai imprevizibile, inclusiv valuri de căldură mai frecvente și mai intense, incendii de pădure și inundații, la amenințări la adresa siguranței și securității alimentare și a apei, precum și la apariția și răspândirea bolilor infecțioase, care se intensifică și fac un număr din ce în ce mai mare de victime umane atât în Europa, cât și la nivel mondial.
Legea europeană a climei, adoptată de Parlamentul European, obligă UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% în 2030.