spot_img

Cât de periculos este norul de cenușă din Canada care se îndreaptă spre România

La ministerul Mediului există o preocupare în ceea ce privește norul de cenușă din Canada, deși nu există un risc imediat şi nici pe termen mediu ca țara noastră să fie afectată. Deși ministrul Mediului, Mircea Fechet dă asigurări că nu există un astfel de pericol, în prezent nu se știe încă dacă norul va trece pe deasupra României.

Ministrul Mediului a declarat că nu există niciun pericol imediat sau pe termen mediu în ceea ce privește riscul ca norul de fum și cenușă cauzat de incendiile din Canada să afecteze România.

„Există o preocupare la nivelul Ministerului Mediului. S-au făcut nişte modelări matematice. Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii legate de traseul norului respectiv, în acest moment, colegii mi-au spus că nu există un risc imediat şi nici pe termen mediu ca România să fie afectată de acest lucru”, a afirmat Mircea Fechet.

Deși la acest moment, potrivit ministrului „este foarte greu de spus astăzi dacă va trece sau nu pe deasupra României” norul de cenușă, ”cu siguranţă, vom şti cu suficient timp înainte dacă va fi cazul, pentru ca să putem comunica populaţiei acest lucru, în măsura în care, bineînţeles, vom considera că acest nor ar putea să afecteze calitatea aerului în România”, a menționat Mircea Fechet.

Vreme extremă în România în următoarele două luni

Un alt anunț făcut de Mircea Fechet la finalul ședinței de Guvern de vineri a fost că urmează două luni cu manifestări extreme ale vremii și că s-a semnat un proiect de hotărâre pentru planul național de management al riscului de inundații.

Citește și: România, la extreme: Val de caniculă, dar și ploi, vijelii și inundații! Cum va fi vremea în luna iulie

Despre subiect, Elena Mateescu, directorul Agenției Naționale de Meteorologie a spus că vorbim despre posibilitatea ca într-adevăr să fi ajuns particule și în zona țării noastre, având în vedere circulația atmosferei, însă care să nu pună probleme din această perspectivă.

Privind simulările la nivel european, concentrații extrem de mici de aerosol la nivel înalt în atmosferă, dar fără nici o semnificație, ar fi putut ajunge și deasupra României, așa cum am menționat, fără a pune probleme din acest punct de vedere.

”La acest moment, nu există motive de îngrijorare și cu siguranță monitorizăm situația, mai ales prin intermediul Agenției Naționale de Protecție a Mediului și ANM din simulările posibile”, a spus Elena Mateescu, directorul Agenției Naționale de Meteorologie, pentru Antena3.

Canada are un an fără precedent. Aproximativ 2.300 de incendii de pădure au fost înregistrate, iar aproximativ 3,8 milioane de hectare au fost arse, mai mult decât media ultimelor decenii.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole