Guvernul a amânat luarea unei decizii de a interzice centralele de apartament, în cazul imobilelor noi. Un proiect în acest sens fusese promovat de fostul ministru al mediului, Tánczos Barna, pe fondul îngrijorărilor legate de poluarea pe care o generează aceste centrale în marile orașe.
Documentul a rămas însă în stadiul de avizare, iar noul ministru, Mircea Fechet, spune că subiectul mai trebuie aprofundat.
Dacă în luna iunie, noul ministru al mediului, Mircea Fechet, declara că încă nu s-a luat o decizie privind termenul la care centralele de apartament vor dispărea, în acest weekend la Bacău, ministrul mediului a subliniat că problema centralelor nu mai reprezintă un interes pentru Ministerul Mediului. Mai mult, Mircea Fechet cere ca milioanele de locuințe care se încălzesc cu lemne să treacă la încălzirea cu gaz pentru a nu mai pune presiune pe fondul forestier.
”Există o nevoie certă de a finanța eficientizarea energetică a locuințelor și, până la centrale de apartament, aș vorbi despre 3,5 milioane de gospodării care încă se încălzesc cu lemn de foc, unele dintre ele având acces la rețeaua de gaze naturale și care ar putea să pună în viitor presiune mai mică pe fondul forestier, dacă or să treacă de pe încălzirea cu lemne pe încălzirea cu gaz, care este mai puțin poluantă”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Bechet, potrivit Radio România Actualități, citat de Rador.
Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a declarat că obiectivele Uniunii Europene de decarbonizare stabilesc înlocuirea centralelor de apartament pe gaz natural, cât mai curând posibil, cu pompe de căldură, încălzire solară sau sisteme de termoficare.