România nu s-a mai confruntat de mult timp cu atât de multe coduri galbene sau roșii de furtuni și ploi torențiale și mai mult cu ciclonul. De această dată, toate acestea au avut legătură cu Ciclonul Mediteranean. După acesta vom avea de îndurat căldura sufocantă. Meteorologii anunță, de la mijlocul săptămânii, temperaturi în pragul caniculei, și un disconfort accentuat din cauza umezelii ridicate.
După ce fenomeneele extreme au făcut ravagii în partea de sud-vest, vest, centru, nord-vest a țării, precipitațiile vor fi prezente în jumătatea estică a țării.
„Sunt în ameliorare lucrurile ca și arie și extindere, mai ales de la mijlocul săptămânii, când spuneam de interes vor fi temperaturile în creștere, disconfortul termic accentuat, pentru că temperaturile în creștere, asociate și cu gradul mare de umezeală, va face să resimțim cu mult peste 35 grade Celsius. Fenomenele de instabilitate pe parcursul după-amiezelor cu siguranță vor mai putea fi prezente la nivel local, pentru că atunci când vorbim și de temperaturi ridicate, asociate și cu un grad de mare de umezeală, sunt două ingrediente specifice care mai aduc convecții specifice sezonului în care ne aflăm, averse torențiale însoțite de vijelii și posibile căderi de grindină”, a explicat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționalee de Meeteorologie (ANM), pentru România TV.
Grindină și vijelii
Luni, 19 iunie, conform meteorologilor, vor fi perioade cu instabilitate atmosfericã temporar accentuată la munte, în cea mai mare parte a Munteniei, local în Moldova, Transilvania, Dobrogea şi pe arii restrânse în Maramureş şi Oltenia. Pe alocuri cantităţile de apă vor fi de 15-25 l/mp şi izolat de peste 30-40 l/mp. Vor fi condiţii de grindină şi vijelii. În rest cerul va fi variabil. Temperaturile maxime se vor situa între 20 grade Celsius în Moldova şi 30 grade Celsius în Oltenia, iar cele minime între 8 grade Celsius în depresiuni şi 20 grade Celsius pe litoral. Izolat se va forma ceaţă.
În Capitală, vreme instabilă, dar și 30 de grade
Vreme instabilă se anunță și în Capitală. Pe parcursul zilei vor fi perioade cu înnoări accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, apoi cerul va deveni variabil. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 14 și 16 grade Celsius.
De marți, 20 iunie, vremea se va încălzi. Cerul va fi variabil, dar cu o probabilitate mai mare după-amiaza şi seara, local în nordul, centrul, estul şi sud-estul ţării vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat vor fi condiţii de grindină. Temperaturile maxime se vor situa între 24 şi 31 grade Celsius, iar cele minime vor avea valori cuprinse între 12 şi 20 grade Celsius, mai scăzute în estul Transilvaniei până în jurul a 10 grade Celsius. Izolat se va forma ceaţă.
În Capitală, cerul va fi mai mult senin, temporar cu înnorări după-amiaza şi seara când vor fi posibile averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 30 grade, iar cea minimă se va situa între 15 și 17 grade Celsius.
După ciclonul violent se așterne căldura
De miercuri, conform ANM, vremea va fi călduroasă în vestul ţării. Cerul va fi variabil, însă mai ales după-amiaza şi seara, pe alocuri în centrul, estul, sudul ţãrii şi izolat posibil în rest, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperaturile maxime se vor situa între 23 şi 32 grade Celsius, iar cele minime se vor încadra între 11 şi 21 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei spre 9 grade Celsius. Izolat se va forma ceaţă.
În București, condițiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 grade Celsius, iar cea minima va fi de 16 grade Celsius.