Calitatea apelor pentru scăldat din România rămâne ridicată. Majoritatea locurilor de scăldat din Europa îndeplineau anul trecut cele mai stricte standarde ale Uniunii Europene în materie de calitate a apei, fiind încadrate în categoria „calitate excelentă”, conform celui mai recent raport anual privind apa pentru scăldat publicat vineri, a anunţat Comisia Europeană.
Potrivit sursei citate, în Malta, Bulgaria, România, Slovenia şi Luxemburg locurile de scăldat analizate au îndeplinit cel puţin standardul minim de „calitate suficientă”.
Analiza a fost realizată de Agenţia Europeană de Mediu (AEM) în cooperare cu Executivul comunitar.
Calitatea apei din zonele de coastă, care reprezintă două treimi din totalul locurilor, este în general mai bună decât cea a zonelor de râuri şi lacuri interioare. Anul trecut, 88,9% din zonele de scăldat de coastă ale UE au fost clasificate ca fiind de „calitate excelentă”, comparativ cu 79,3% din zonele interioare.
95% din apele din Cipru, Austria, Grecia şi Croaţia erau de „calitate excelentă”, iar Malta, Bulgaria, România, Slovenia, şi Luxemburg îndeplineau cel puţin standardul minim de „calitate suficientă”, în 2022.
De la adoptarea Directivei UE privind apa pentru scăldat, în 2006, proporţia zonelor din categoria „calitate excelentă” a crescut şi s-a stabilizat în ultimii ani, între 85% – 89% pentru apele pentru scăldat din zonele de coastă şi între 77% – 81% pentru zonele interioare. În 2022, categoria „calitate excelentă” a reprezentat 85,7% din toate apele de scăldat din UE. Standardul minim de „calitate suficientă” a fost îndeplinit de 95,9% din toate apele de scăldat din UE.