Acasă Blog

Avertisment | Agenția Europeană de Mediu: Obiectivele de mediu ale UE, greu de atins până în 2030

Agenția Europeană de Mediu (AEM) consideră, într-un raport că este „dificil” ca cele 27 de state membre să îndeplinească ambițiile climatice ale Uniunii Europene (UE) până în 2030, în special în ceea ce priveşte consumul de energie şi agricultura ecologică, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Potrivit analizei făcută de Agenția Europeană de Mediu (AEM), este posibil ca UE să nu îşi atingă majoritatea obiectivelor până în 2030”, a sintetizat într-un comunicat agenţia cu sediul la Copenhaga.

Spre exemplu, potrivit AEM, este „foarte puţin probabil” ca UE să reuşească să îşi diminueze consumul de energie în măsura propusă (992,5 milioane de tone echivalent petrol).

Pentru a atinge acest obiectiv în „2030, ritmul mediu anual de reducere observat în ultimii zece ani va trebui să fie de trei ori mai rapid”, a estimat ea.

În plus, atingerea unei cote de 42,5% de energii regenerabile în cadrul consumului global este considerată „puţin probabilă”.

Pe de altă parte, este „fără îndoială, probabil” ca obiectivul de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră să fie atins până în 2030, a notat AEM.

Raportul, care îşi propune să fie actualizat anual, evaluează progresele înregistrate de ţările membre în raport cu cele 28 de obiective ale Programului de Acţiune pentru Mediu al UE, ce acoperă perioada 2021-2030.

Pe de altă parte, este „fără îndoială, probabil” ca obiectivul de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră să fie atins până în 2030, a notat AEM.

Agenția Europeană de Mediu: 25% din terenurile agricole să fie cultivate conform criteriilor agriculturii ecologice

Raportul, care îşi propune să fie actualizat anual, evaluează progresele înregistrate de ţările membre în raport cu cele 28 de obiective ale Programului de Acţiune pentru Mediu al UE, ce acoperă perioada 2021-2030.

Potrivit textului, este „foarte puţin probabil” ca 25% din terenurile agricole să fie cultivate conform criteriilor agriculturii ecologice.

„Pentru a accelera progresele, statele membre trebuie să aplice mai mult legile existente, să ia măsuri suplimentare şi să integreze clima şi mediul în alte domenii politice”, a insistat instituţia.

O veste bună, însă: este „foarte probabil” ca UE să reuşească să reducă cu 55% numărul de decese premature asociate cu poluarea aerului.

Am putea întineri? Știința contemporană spune că este posibil

Am putea întineri? Știința contemporană spune că este posibil. Ce este bătrânețea? Este o stare naturală la care toate ființele vii ajung inevitabil, sau o etapă ce ar putea fi evitată. 

Biochimistul David Sinclair, doctor în genetică moleculară și profesor de genetică la Facultatea de Medicină a reputatei universități americane Harvard a lansat o teorie revoluționară prin care demonstrează că bătrânețea este de fapt o boală ce ar putea fi tratată. 

În cartea sa „Lifespan: De ce îmbătrânim și cum să nu o mai facem“, Sinclair susține că fiecare dintre noi avem gene al vitalității care sunt responsabile de procesul de îmbătrânire, dar pe care, dacă am reuși să le inversăm, am asista la un proces de întinerire. 

Sună a literatură științifico fantastică, însă argumentația lui Sinclair este cât se poate de fundamentată.

Cunoscutul profesor și-a dedicat activitatea aprofundării „genelor longevității“ și a ajuns la concluzia că informațiile genetice din celulele noastre rămân neschimbate pe parcursul procesului de îmbătrânire, dar organismul își pierde capacitatea de a le interpreta.

Experimente recente de reprogramare genetică sugerează că, în viitorul apropiat, s-ar putea nu doar să ne putem simți mai tineri, ci chiar să devenim mai tineri.

Premiu consistent pentru cea mai bună idee anti-aging

Având ca punct de plecare lucrarea profesorului Sinclair,  Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României organizează în perioada 1 decembrie 2023 –  1 mai 2024 concursul de idei: „Tinerețe vs. Bătrânețe”. Concret, provocarea se adresează românilor preocupați de știința anti-aging-ului care pot dezvolta ideile expuse de Sinclair și cea mai bună idee va fi premiată cu 5000 de euro. Mai multe informații despre concurs puteți afla pe www.fundatiadanvoiculescu.ro.

Un nou model urbanistic pentru salvarea planetei: Orașele-burete

A apărut un model urbanistic pentru salvarea planetei: Orașele-burete. Acestea vor duce la scăderea temperaturii ambientale și la crearea de vegetaţie nouă.

Inundaţiile, creşterea temperaturii planetei şi lipsa apei şi a zonelor verzi pot fi atenuate printr-o abordare durabilă a acestei chestiuni, axată pe transformarea zonelor urbane mari într-un burete, realitate prezentă în peste 250 de oraşe care contrastează cu modelul urban actual.

Kongjian Yu este arhitectul peisagist responsabil pentru ceea ce este cunoscut sub denumirea de „oraşe-burete”, un model care constă în transformarea unor suprafeţe mari dintr-un oraş în „parcuri fluviale poroase”.

Esplanade enorme, capabile să reţină şi să filtreze în sol apa de ploaie

Mai concret, aceste „oraşe-bureţi” sunt ample zone verzi publice în care designul futurist şi modernitatea merg mână în mână, în concordanţă cu urbanismul prezent în metropolele zilelor noastre.

Este vorba despre esplanade enorme capabile să reţină şi să filtreze în sol apa de ploaie sau apa unui râu, lucru care permite, de asemenea, scăderea temperaturii ambientale, crearea de vegetaţie nouă, iazuri şi controlul şi încetinirea fluxului natural de apă, chiar şi în timpul inundaţiilor majore.

„Modelele urbane actuale dau greş în situaţii extreme. Omenirea se află într-un moment-cheie în care trebuie să decidă ce model să urmeze. „Noi aspirăm să salvăm planeta şi să o transformăm într-un burete”, subliniază Kongjian Yu într-un interviu recent acordat EFE.

Citește și: Un nou record de căldură pentru luna decembrie în Spania: 30 grade Celsius

Yu, care deţine compania de arhitectură peisagistică Turenscape cu aproape 400 de angajaţi, a conceput cu succes proiecte de „oraş-burete” în China, Thailanda sau Statele Unite, în locuri precum Boston şi Seattle, sau în Europa, cu un proiect recent în oraşul Paris.

În acest sens, Yu consideră că „răspunsul la dezastrele naturale se regăseşte în mod paradoxal chiar în natură. A transforma un oraş într-un burete înseamnă la propriu reducerea temperaturii planetei, făcând-o luxuriantă, umedă, productivă”, adaugă el.

La 60 de ani, peisagistul chinez recunoaşte că întreaga sa teorie de urbanism pentru atenuarea dezastrelor naturale provocate de inundaţii se bazează pe experienţa trăită în cătunul în care s-a născut în provincia de coastă Zhejiang, în estul Chinei.

„Apa nu este duşmanul. Nu aveam bani să construim canalizare şi am folosit natura însăşi. Dar dacă construieşti ziduri, atunci apa se transformă într-o fiară. Devine distructivă. În cazul în care creăm infrastructuri mari din beton pentru a reţine apa, vom da greş din nou”, subliniază el.

Cum funcţionează oraşele-burete?

Mediile urbane ale practic întregii planete au urmat modelul de urbanism al ţărilor dezvoltate de la mijlocul secolului al XX-lea, adică oraşe axate pe autoturisme şi impermeabile la apă, construite cu beton şi asfalt. Aceste materiale nu permit scurgerea apei şi chiar încurajează acumularea de apă, crescând totodată efectul de „insulă de căldură urbană”.

Oraşele-bureţi rezolvă această problemă prin proiectarea unei infrastructuri verzi care permite apei să pătrundă în subsol, combinată cu zone inundabile atât din pământ, cât şi din alte materiale. Astfel, coexistă două mecanisme: rezervoare la nivelul solului pentru stocarea apei şi zonele verzi care permit apei să se absoarbă în sol, explică platforma de conţinut digital Tomorrow.City.

China are cel mai mare număr de oraşe-bureţi. Baicheng, Qian’An, Jinan, Xixian şi alte câteva zeci, în timp ce metropole ca Shanghai şi Shenzhen şi-au adaptat deja o parte din infrastructură.

Berlinul, capitala Germaniei, este unul dintre oraşele care s-a pronunţat în favoarea modelului de burete urban, pariind pe acoperişuri verzi şi grădini verticale.

Datorită amplasării sale la Oceanul Indian şi fiind înconjurat parţial de râul Pungwe, Beira din Mozambic este unul dintre oraşele africane care ar putea beneficia cel mai mult de pe urma transformării urbane. În 2019, ciclonul Idai aproape a distrus oraşul, aşa că autorităţile îşi propun acum să remodeleze oraşul cu accent pe modelul de burete.

Capitala Indoneziei, Jakarta, se scufundă şi se pare că singura modalitate de a conserva oraşul este să fie reconfigurat practic de la zero: să se facă loc pentru ca râurile să curgă prin albiile lor naturale, să se oprească drenarea straturilor acvifere şi să se evite supraîncărcarea cu beton a unor zone sunt doar câteva dintre soluţiile avute în vedere.

Civilizaţie ecologică

Din acest motiv, proiectele de „civilizaţie ecologică” ale lui Yu combină designul cu o propunere durabilă. „Este nevoie de un alt model, o altă mentalitate, o altă filosofie. Nu ne bazăm pe infrastructură sau pe marea tehnologie, care nu sunt reziliente”, spune el.

Yu, distins recent cu Premiul Internaţional Oberlander pentru Arhitectura Peisagistică 2023, critică modelul actual de planificare urbană bazat pe „investiţii uriaşe nesustenabile” în lucrări precum baraje, diguri imense sau canalizări şi sisteme de conducte care s-au dovedit a fi inutile atunci când se pune problema evitării unor inundaţii catastrofale.

Din punctul său de vedere, este nevoie de „o soluţie holistică permanentă, indestructibilă, rezilientă, durabilă şi multifuncţională. Prioritatea numărul unu este de a permite reţinerea apei cu soluri poroase. Să demolăm tot betonul, ‘infrastructura gri’, deoarece modifică fluxul natural al apei, eradicând şi zonele verzi”, spune el.

„S-a dovedit că, odată cu ploile torenţiale (tradiţionale în zonele musonice sau provocate de criza climatică), reţelele de conducte ale oraşelor intră în colaps”, explică Yu.

În ţara sa de origine, peste 70 de oraşe au implementat acest model, ca parte a obiectivului de stat de a se asigura că, până în 2030, 80% din oraşele Chinei pot absorbi şi utiliza 70% din apele pluviale.

„Arhitectura peisagistică este arta supravieţuirii (…). Toate aceste tehnici sunt simple, se învaţă de la agricultură, din propria mea experienţă de fermier. Şi aceste tehnici funcţionează”, conchide el.

“100 de tineri pentru dezvoltarea României” vor fi incluși în primul catalog al excelenței române

100 de povești aparținând celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional vor fi incluși în primul catalog al excelenței române. 

Campania organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a demarat înscrierile pe data de 1 decembrie și vor dura până pe data de 30 mai 2024.

Cum se face selecția candidaților

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din următoarele categorii:

  1. Educație 
  2. Sport
  3. Cultură
  4. Inovație 

În catalogul excelenței vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară. Fiecare poveste va fi o dovadă vie că România este locul unde visele se pot împlini, iar perseverența și talentul pot deschide uși către un viitor strălucit. 

Care sunt criteriile de înscriere

Campania este dedicată tuturor copiilor și tinerilor români cu vârsta cuprinsă între 5 și 25 de ani, care locuiesc în România sau în afara granițelor. Sunt eligibili candidații care completează formularul de înscriere, atașând o prezentare, care include o caracterizare personală și listarea realizărilor. Prezentarea originală și creativă va fi însoțită de o poză, o listă de recomandări de la profesori sau antrenori și dovada performanțelor prin diplome sau medalii. Înscrierea participanților minori se va realiza de către unul din părinte, care va semna un acord în acest sens. Participanții majori vor completa personal acordul.

Cum se fac înscrierile

Înscrierile se fac pe www.fundatiadanvoiculescu.ro, au început pe data de 1 decembrie și vor dura până pe 30 mai. Urmează o perioadă de trei luni (iunie, iulie și august) în care aplicațiile vor fi evaluate de o comisie de specialiști, urmând ca, în toamna anului viitor, să fie anunțată lista celor 100 de tineri excepționali selectați pentru catalogul excelenței. „Gala excelenței”, dedicată premierii celor 100 de tineri selecționați, se va desfășura pe 1 decembrie 2024.

Care sunt criteriile de selecție a candidaților

În catalogul excelenței vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară. Fiecare poveste va fi o dovadă vie că România este locul unde visele se pot împlini, iar perseverența și talentul pot deschide uși către un viitor strălucit. 

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din următoarele categorii:

  • Educație 
  • Sport
  • Cultură
  • Inovație

Criteriile de selecție sunt:

  • Premii obținute la concursuri (doar cei care au obținut locul 1);
  • Activitate prodigioasă în cultură (expoziții, vânzare de opere, reprezentații pe scenă, popularitate online pentru artiști);
  • Invenții și inovații înscrise la OSIM sau care sunt analizate de comisie ca având potențial de utilitate sau originalitate
  • Câștigători ai competițiilor sportive naționale și internaționale.

Prin participarea în cadrul campaniei și trimiterea datelor personale către Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, participanții sunt de acord ca datele lor să fie stocate în baza de date a FDVDR, să fie prelucrate și folosite în viitor de aceasta pentru a informa participanții cu privire la noi proiecte. La cererea expresă, în scris, a participanților, FDVDR nu va mai folosi datele lor personale.

Paris va avea servicii de taxi aerian. Autoritățile de mediu se opun

Paris vrea taxi aerian. În timpul JO de Vară de la Paris, dar și în a doua parte a anului, sunt planuri ample de a testa taxi-uri zburătoare la Paris, pe trei rute, una dintre ele intrând și în oraș. Autoritățile de mediu atrag însă atenția că aceste mici aeronave cu două locuri sunt prea zgomotoase și au consum foarte mare. Un zbor de test ar putea costa 110 euro pentru pasager.

De ceva timp se fac teste cu circuit închis la Paris, într-un așa-numit „vertiport” unde Groupe ADP și partenerul Volocopter testează taxi-urile zburătoare VoloCity, care pot duce două persoane (pilotul și un pasager).

Micile aeronave vor zbura pe lângă Paris și chiar și în oraș. Au fost gândite pentru perioada iunie-decembrie 2024 trei rute care vor efectua în total peste 2.000 de zboruri de test.

Rutele ajung la aeroporturi (Roissy-Charles de Gaulle și Bourget) dar și la heliportul de la Issy-les-Moulineaux. Una dintre rute ajunge și în oraș și aceea a suscitat cel mai mult interes și cele mai multe îndoieli.

Pentru această rută, ADP intenționează să instaleze o barjă pe Sena, nu departe de gara Austerlitz, iar taxi-urile ar trebui să aterizeze acolo și să decoleze de acolo. Pentru a evita apropierea de clădirile înalte, ruta de zbor va fi pe deasupra Senei.

Citește și: Avioanele electrice pentru un transport aerian sustenabil

Autoritatea franceză de mediu spune că aceste aparate sunt zgomotoase, producând 65 de decibeli, ceea ce înseamnă mult mai mult decât era promis inițial. Grupul ADP a răspuns, explicând că zgomotul ar fi foarte puțin perceptibil de la sol în mediul urban deja plin de zgomote, dat fiind că aceste taxi-uri vor zbura la altitudini de 120-300 metri de sol. Spre comparație, elicopterele zboară la altitudini cuprinse între 300 și 1.500 m.

Autoritățile doresc ca în 2027 să existe curse regulate cu taxiul aerian

Autoritățile spun și că este mare consumul acestor taxi-uri din aer, mult peste vehiculele cu combustie internă sau peste vehiculele electrice. Consumul energetic al acestor aparate ar fi de 2-3 ori mai mare decât la mașinile cu combustie internă și de peste zece ori mai mare decât la mașinile electrice.

Mai sunt o serie de dezbateri de purtat și de autorizații de luat pentru ca zborurile să se poată realiza în a doua parte din 2024 și la primăvară se va putea ști dacă aparatele Volocopter vor putea zbura pe cele trei rute propuse.

Intenția este ca în 2027 să poată face curse regulate un model nou de taxi aerian cu patru locuri.

Surse: Le Monde, France 3, EuroNews France

Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei Brașov vor fi iluminate în verde, cu ocazia Forumului Orașelor Verzi

0

27 de primari din țară și din Europa, 6 viceprimari, 54 de experți de mediu, 30 de reprezentanți ai mediului de business și peste 100 funcționari publici s-au reunit la Brașov cu ocazia Forumului Orașelor Verzi.

Primari ai orașelor Brașov, Iași, Buzău, Câmpulung, Roman, Tulcea, Sector 2 și Sector 6 București, dar și viceprimari și funcționari publici din România și din țări ca Italia, Spania, Portugalia, Germania, Olanda, Moldova, UK vor participa atât la conferința de politici publice, cât și la atelierele de lucru unde vor împărtăși soluții și abordări practice pentru provocările din domeniul politicilor publice de mediu.

Organizată la Brașov, în perioada în perioada 5-7 septembrie, la hotel Qosmo, Conferința Internațională de Politici Publice de Mediu reprezintă un spațiu unic de schimb de idei și expertiză între lideri politici, experți de mediu și reprezentanți ai administrațiilor locale și face parte din Forumul Orașelor Verzi.

Pentru a marca evenimentul, săptămâna aceasta atât literele de pe Tâmpa, cât și clădirea Primăriei Brașov vor fi iluminate în verde, culoarea oficială a FOV 2023.
Sub tema „Schimbăm perspectiva. Îmbrățișăm transformarea. Alegem acțiunea. Împreună.”, FOV aduce în prim plan ideea că ne aflăm într-un moment critic al istoriei noastre și îndeamnă la o schimbare de paradigmă în abordarea problemelor legate de mediul înconjurător și de viitorul orașelor noastre.

Dezastru în pădurile din Parcul Național Semenic, patrimoniu UNESCO

Schimbările climatice au lovit pădurea României într-un mod fără precedent. Sute de hecate cu păduri virgine din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului aflate în patrimoniul mondial UNESCO au fost doborâte în noaptea de 13-14 iulie. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Agent Green. Cea mai apropiată stație meteo de la Bozovici a înregistrat un vânt de numai 60 kmh ori astfel de doborâturi necesită vânturi de peste 160 kmh. Asta denotă un fenomen amplificat local.

Reprezentanții Agent Green au vizitat dezastrul din Semenic și au stat de vorbă cu reprezentanții locali ai administrației silvice, a parcului național și cu meteorologul de serviciu.

Citește și: Upwelling, fenomen rar pe Litoral

Pădurile virgine sunt cele mai reziliente în fața intemperiilor. Astfel de efecte nu s-au mai înregistrat niciodată în Europa în păduri virgine. Dezastrele sunt însă comune în păduri plantate de om, mai ales în cele de conifere care nu au aceeași rezliență precum pădurile native. Acesta este cel mai puternic semnal de alarmă pentru politicieni, pentru oamenii de știință, pentru administrația silvică și pentru cetățeni că actualul cod silvic nu ia în calcul problema schimbărilor climatice.

Dezastrul din Semenic arată de asemena că toate pădurile strict protejate (aproximativ 2% din pădurea României) sunt vulnerabile în fața schimbărilor climatice atâta timp cât în jurul lor se practică tăieri care destabilizează pădurea.

Agent Green cere actualizarea codului silvic

Agent Green propune Președintelui României, Parlamentului și Guvernului să actualizeze codul silvic și nu în ultimul rând, organizația cere Ministerului Mediului și Romsilva să:

– nu intervină în niciun fel în dezastrul din Semenic (atât în situl UNESCO, cât și în afara acestuia) pentru a asigura stocarea de carbon din arborii doborâți și regenerarea naturală a pădurii

– să mărească zona tampon a sitului UNESCO astfel încât această să reprezinte o bandă lată de cel puțin 1km

– să protejeze strict 10% din pădurea României iar în restul pădurii să nu se mai practice tăieri rase și progresive ci doar selective pentru a asigura starea de masiv la nivelul întregii țări

NOU. Au apărut bicicletele ecologice din bambus

Noutăți pe străzile cubaneze: biciclete ecologice din bambus. Alături de automobile clasice, mopedele şi ricşele pe care cubanezii le folosesc pentru a se deplasa în capitala ţării lor, Havana, un nou tip de mijloc de transport a început să apară pe străzile lor – biciclete din bambus, fabricate de un atelier local, informează Reuters.

Velo Cuba, un magazin de biciclete care organizează şi tururi turistice, produce acest vehicul uşor şi ecologic, ca parte a unui program finanţat de Ambasada Ţărilor de Jos în Cuba.

Bicicletele de acest tip pot fi deja văzute pe străzi în timp ce sunt folosite de persoane care vizitează grădina zoologică din oraş sau care fac plimbări de-a lungul zonei costiere.

Parteneriat cu voluntari din zone sociale

„Există 28 de specii de bambus în China”, a declarat Nayvis Diaz, fondatorul Velo Cuba. „Din fericire, aici avem la dispoziţie cele două sau trei specii de care este nevoie pentru a produce aceste biciclete”, a adăugat el.

Atelierul a încheiat un parteneriat cu voluntari din diverse zone sociale, de la asociaţii ale mamelor casnice şi până la comunitatea surzilor, pentru a-i învăţa pe rezidenţi cum să producă aceste biciclete şi cum să le repare.

„Este important pentru noi să învăţăm o profesie. Acest lucru ne va ajuta în viitor”, a declarat Yaquelin Gonzalez, care este surdă.

Unii dintre clienţii care folosesc în prezent bicicletele fabricate de Velo Cuba ar putea deveni angajaţi ai companiei în viitor sau ar putea să îşi deschidă o mică afacere proprie de acelaşi tip, a adăugat Nayvis Diaz.

Transportul şi locurile de muncă stabile reprezintă probleme cronice în Cuba, o ţară a cărei economie a fost grav afectată de pandemia de coronavirus.

Cuba dă vina pe sancţiunile impuse de Statele Unite în perioada Războiului Rece pentru a justifica frânarea creşterii sale economice, iar embargoul care a dus la absenţa maşinilor din import i-a obligat pe rezidenţi să se bazeze pe vehicule vechi de câteva decenii sau pe mopede aduse din China, care au început să sosească în ţara insulară în anii 1990.

Upwelling, fenomen rar pe Litoral. Apa Mării Negre a scăzut brusc cu 10 grade

Primul week-end din luna august a adus pe litoralul românesc peste 170.000 de turiști. Se bucură de soare și plajă, dar nu și de apă caldă. Apa mării începe și ea să se încălzească după ce a fost cam rece zilele trecute.

Apa mării a fost rece din cauza fenomenului de upwelling. Așa se numește mișcarea prin care apa caldă este împinsă departe de mal odată cu schimbarea direcției vantului costier, iar în locul ei în apropierea țărmului ajunge apa mai rece și mult mai sărată. 

Fenomenul este benefic pentru fauna marină pentru că aduce, spre suprafață, ape bogate în nutrienți. Bancurile de pești vin spre mal devenind, astfel, o bucurie pentru pescari. Este însă mai puțin plăcut pentru turiști.

Fenomenul s-a mai întâlnit în vara anului 2017

În doar câteva ore, temperatura apei mării a ajuns de la 23 – 24 de grade la doar 13 de grade. Upwelling este un fenomen oceanografic care implică mișcarea, determinată de vânt, a apei dense, mai reci și, de obicei, bogate în nutrienți, din adâncuri spre suprafața oceanului. Aceasta înlocuiește apa de suprafață mai caldă și de obicei săracă în nutrienți.

Citește și: De ce apa de la Techirghiol a devenit roz

Adrian Stănică, directorul general al Institutului Național de Geologie și Geoecologie Marină din România (GeoEcoMar) declară pentru g4media.ro că răcirea apei care ni se pare anormală pentru această perioadă are legătură directă cu vântul de vest și mai ales sud-vest care bate dinspre mal și ”mătură” apa caldă de la suprafață spre largul mării, lăsând astfel să iasă la suprafață apa rece din adâncime:

”Fenomenul se numește upwelling și apare în momentul în care bate vântul dinspre uscat spre larg, așa cum este acum. În momentul respectiv, apa caldă, de la suprafața mării, e împinsă spre larg și înlocuită cu apa din adâncimi mari, care este rece. Imaginați-vă niște scări rulante: Ce e sus pleacă și vine ce e dedesubt. Fenomenul nu este unul anormal, se petrece de mulți ani pe litoralul nostru, inclusiv vara”, a explicat Adrian Stănică.

De ce durează mai mult fenomenul de upwelling

Dacă acum 20-30 de ani fenomenul dura doar câteva zile pe an, acum durează mai mult și are legătură cu schimbările climatice, în contextul creșterii numărului de zile cu vânt din Africa, mai explică directorul GeoEcoMar. Câte o săptămână cu vânt de sud-vest și, deci, cu apă rece, se întâmplă rar, mai adaugă Adrian Stănică.

Panourile fotovoltaice instalate prin Casa Verde produc mai multă energie decât un reactor de la Cernavodă

Prin programul Casa Verde, în România au fost instalate panourile fotovoltaice pe casele cetățenilor care produc mai multă energie decât un reactor de la centrala nucleară Cernavodă. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a precizat că „astfel de măsuri schimbă mixul energetic din România și o să fim o țară cu energie din ce în ce mai verde”.

Întrebat care sunt măsurile luate anul acesta de Ministerul Mediului pentru a combate schimbările climatice ministrul Mediului a spus:

„Dacă discutăm de domeniul energiei, vă dau un exemplu, numai în acest an prin programul Casa Verde Fotovoltaice, am reușit să finanțăm panouri în valoare de 1,75 miliarde de lei, o sumă care nu a existat vreodată în istoria administrației Fondului pentru Mediu, ceea ce va presupune o putere instalată de aproape 1 gigawat. Ca să facem o comparație, trebui să știm că un reactor de centrala nucleară Cernavodă are mai puțin decât am reușit noi să punem pe casele românilor într-un singur an. Vorbim de panouri pe casele cetățenilor.

Programul Casa Verde cu panourile fotovoltaice va continua

Acesta e un program care va continua și în ceea ce privește domeniul energiei și în ceea ce privește responsabilitatea Ministerului Mediului ne dorim să avem astfel de surse nepoluante de energie verde pe cât mai multe case. Dacă am putea pune câte un gigawat din bugetul Ministerului Mediului, în calitate de ministru aș fi mai mult decât fericit.

Citește și: Decizie grea luată de producătorii de energie verde: Am oprit parcurile. Am fi plătit 2.000 euro pe fiecare MWh pe care l-am fi injectat în rețea!

Bineînțeles că atunci când vii cu astfel de măsuri, ele au două tăișuri, pe de-o parte îți schimbă mixul energetic din România și o să fim o țară cu energie din ce în ce mai verde, pe de altă parte, te obligă să vii în compensare cu surse de echilibrare ale rețelei energetice naționale.

Energia hidro și energia eoliană, prioritățile Ministerului Mediului

Tocmai din acel moment cred că am avut cel puțin trei întâlniri cu ministrul Energiei, împreună cu care, încercăm să deblocăm anumite proiecte importante ale României tot de energie regenerabilă, discutăm aici de energia hidro, sperând că în acele vârfuri orare, în care vom avea o energie foarte ieftină electrică, poate mai multă decât am avea nevoie, în loc să fim nevoiți să decuplăm prosumatorii de la rețea să putem să pompăm dintr-un bazin inferior într-unul la înălțime apă, care în perioada nopții sau în perioade în care există nevoie de energie în sistemul energetic național să o putem să uzinăm și să producem energie electrică”, spune Fechet. 

Citește și: Țara din Europa care și-a acoperit timp de 9 ore consumul de energie doar din vânt, soare și apă

„La fel discutăm de energia eoliană, la cea din largul Mării Negre sau cea terestră, discutăm despre niște zone care se numesc go to ariaa, adică niște zone predestinate pentru care facem toate demersurile de mediu necesare. De la cărbune sau de la centrale pe gaz, trecând la eolian, la solar sau la hidro vom avea mai puține emisii”, adaugă ministrul Mediului.

Din toamnă, românii vor plăti garanție de 50 de bani pentru toate recipientele din plastic, sticlă sau aluminiu

Începând cu data de 30 noiembrie, românii vor fi obligați să ofere o garanție, de 50 de bani, pentru fiecare recipient din plastic, sticlă sau aluminiu pe care îl cumpără de la magazin, iar ulterior vor putea să îşi recupereze banii, dacă returnează ambalajele. Așa va deveni funcțional Sistemul Garanţie – Returnare.

Încă de anul trecut, producătorii, importatorii și comercianții de băuturi din România au fost anunţaţi că trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare pentru ambalaje. În caz contrar, aceștia nu vor mai putea să își vândă produsele. Ministrul Mediului susţine că termenul-limită nu este negociabil.

Din data de 30 noiembrie, românii vor fi obligați să ofere o garanție de 50 de bani pentru peturi

”Eu sunt 100% convins că românii ca și cetățenii ceilalți se vor conforma. O vor face din spirit civic, dar și pentru că sunt siguri că efortul le va fi răsplătit. O vor face ca să își recupereze acei 50 de bani opriți garanție”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului.

Citește și: Stații pentru încărcarea mașinilor electrice, la fiecare 60 de kilometri până în 2030

Decizia îi vizează inclusiv pe administratorii teraselor şi restaurantelor. Cu toţii spun că se vor conforma, chiar dacă ar fi preferat un sistem automatizat de colectare.

Garanția, în cazul lor, se va regăsi cel mai probabil în prețul finit al băuturii.

Neînregistrarea comercianţilor în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare este sancţionată cu amenzi între 20.000 și 40.000 lei.

Potrivit statisticilor, România se află la coada clasamentului european în privința reciclării selective.

Din cantitatea totală de deșeuri generată anual în țara noastră, doar 12% este colectată selectiv.

Până în 2030, cantitatea de deșeuri reciclabile trebuie să fie de 90%. În caz contrar, România ar putea fi pusă să plătească penalități și amenzi.

Producătorii de ciocolată și cafea trebuie să demonstreze că nu afectează pădurile

Producătorii de ciocolată și cafea, inclusiv producătorul italian Lavazza și Cadbury Mondelez, sunt îngrijorați de „practicile” unei noi legi a Uniunii Europene care vizează stoparea defrișărilor.

Aceste reacţii vin în pofida angajamentelor voluntare pe care şi le-au asumat aceleaşi companii, şi la nivel mai general întreaga industrie de cacao şi cafea, de a-şi îmbunătăţi lanţurile de aprovizionare prin intermediul unor proceduri de audit derulate de terţe părţi precum Fairtrade, scrie Reuters.

Legea va intra în vigoare în 2024

Aprobată în decembrie, legea este de așteptat să intre în vigoare la sfârșitul anului 2024.

Importatorii de cafea, cacao, carne de vită, soia, cauciuc și ulei de palmier trebuie să demonstreze că lanțurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor, o cauză a schimbărilor climatice.

Citește și: Cum este afectată cafeaua de schimbările climatice?

Legea cere companiilor să prezinte o declarație de due diligence care să arate că lanțurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor înainte de a vinde mărfuri în UE. În caz contrar, acestea riscă să fie amendate cu până la 4% din cifra de afaceri.

Mai mulți investitori importanți au declarat luna trecută pentru Reuters că îngrijorările legate de expunerea lor la această problemă i-ar putea determina să renunțe la producătorii de bunuri de larg consum cu lanțuri de aprovizionare „riscante”.

Va fi foarte dificil să implementăm această lege în termeni practici, deoarece lanțul de aprovizionare cu cafea este foarte complex și trasabilitatea este foarte dificilă”, a declarat pentru Reuters președintele Grupului Lavazza, Giuseppe Lavazza. „Discutăm cu autoritățile europene prin intermediul asociației noastre pentru a încerca să găsim o cale”.

Regulile UE vor fi greu de implementat fără mai multe îndrumări, a spus Lavazza, subliniind numărul mare de intermediari implicați în cafea.

Aceste caracteristici inerente ale lanțului de aprovizionare cu cafea fac ca trasabilitatea la nivelul coletelor să fie o provocare uriașă pentru sector, deoarece informațiile despre geolocalizare și contacte ar putea să nu fie disponibile pentru plantațiile mici”, a adăugat el.

Comisa Europeană va ajuta micii fermieri

Christophe Hansen, care a condus negocierile privind legea pentru Parlamentul European, a declarat: „Nu cred că este imposibil. Va fi o provocare pentru ei cu siguranță, deoarece producătorii din sectorul cafelei sunt adesea destul de mici.

„Dar noi am integrat în textul (de lege) obligația Comisiei Europene de a ajuta în special micii fermieri să poată respecta cerințele”.

Producătorul de oreo Mondelez a declarat pentru Reuters că „nu este clar cum vor (autoritățile UE) controlul sau implementarea acestei legi”.

Ar trebui să existe mai mult dialog despre modul în care practic facem ca ceva să se întâmple pe teren”, a declarat directorul executiv Dirk Van de Put într-un interviu pentru Reuters luna trecută.

UE spune că a introdus legea sa de referință privind defrișarea, deoarece ani de angajamente voluntare ale companiilor de a elimina daunele aduse mediului din lanțurile de aprovizionare nu au avut impact pe teren.

Organizațiile non-profit, inclusiv Earthsight, Fern și Solidaridad, au spus că legea cere în principal companiilor să își pună în aplicare angajamentele voluntare de a opri aprovizionarea din zonele defrișate.

Este pe deplin posibil să urmărim lanțurile de aprovizionare cu cafea, în ciuda complexității lor. Alte sectoare, cum ar fi cacao, sunt pe cale de a face acest lucru„, a spus Julia Christian, un avocat care lucrează la campanii forestiere pentru Fern.

Un mare semn de întrebare

Lavazza și Mondelez nu au comentat soluții specifice la preocupările lor.

Unele companii spun că legea în forma sa actuală ar putea împiedica aprovizionarea cu alimente a Europei. „Nu cred că asta caută”, a spus Van de Put.

El a sugerat o mai bună pregătire a fermierilor pentru a-i ajuta să îmbunătățească randamentul culturilor și să evite tăierea pădurilor pentru a planta mai mulți arbori de cacao.

Mondelez și membrii unui grup comercial care lucrează la impactul forestier al industriei de cacao s-au întâlnit cu Comisia UE cu privire la această lege în această primăvară, a spus un executiv.

Până în 2025, Mondelez își propune să-și aprovizioneze întreaga cacao din ferme într-un program care va avea puțin sau deloc defrișări.

Grupul italian de produse de cofetărie Ferrero dorește ca UE să ofere îndrumări specifice privind conformitatea pentru fiecare produs de bază, deoarece lanțurile de aprovizionare variază foarte mult între ele.

Defrișarea, a doua cauză principală a schimbărilor climatice

Deși acest ghid este încă în curs de elaborare, producătorul de ciocolate Nutella și Ferrero Rocher a spus că este bine poziționat în general pentru a respecta legea.

Să inventezi un sistem de trasabilitate în 1-1/2 an este foarte dificil. Din fericire, avem acele fundații la Ferrero„, a declarat Francesco Tramontin, vicepreședintele Ferrero pentru politici publice și afaceri instituționale ale UE.

Compania deținută de familie a spus că toate uleiurile de cacao și de palmier pe care le surse pot fi urmărite până la nivelul fermei individuale sau al plantației și separate de materiile prime care nu sunt urmăribile.

Defrișarea este a doua cauză principală a schimbărilor climatice, după arderea combustibililor fosili.

Mai mulți investitori de top rămân neclintiți în susținerea regulamentului.

Această legislație este un exemplu de ceva care poate afecta într-adevăr companiile care nu s-au pregătit în mod adecvat și pot avea consecințe financiare”, a declarat Snorre Gjerde, manager de administrare a investițiilor la fondul suveran al Norvegiei, NBIM.

Stații pentru încărcarea mașinilor electrice, la fiecare 60 de kilometri până în 2030

Stațiile pentru încărcarea mașinilor electrice vor fi instalate la fiecare 60 km pe drumurile principale, pentru mașinile pe hidrogen stațiile urmând să fie amplasate la fiecare 200 de kilometri, potrivit unui nou Regulament European.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți Regulamentul pentru combustibili alternativi (RICA), normă menită să stabilească obiectivele minime obligatorii pentru toate țările Uniunii Europene în ceea ce privește instalarea unei structuri de reîncărcare și realimentare a vehiculelor terestre, navale și aeriene.

Încărcarea mașinilor electrice, prioritate pe drumurile principale

„Combustibili alternativi” înseamnă combustibili sau surse de energie care servesc, cel puțin parțial, drept substitut pentru sursele de petrol fosil din energia folosită pentru transporturi și care au potențialul de a contribui la decarbonizarea acesteia și de a îmbunătăți performanța de mediu a sectorului transporturilor, inclusiv „combustibili alternativi pentru vehicule, trenuri, nave sau aeronave cu zero emisii”, precum energie electrică; hidrogen; amoniac;

Regulamentul va fi publicat în Jurnalul Oficial în toamnă și va trebui pus în practică de toate statele membre în șase luni de la data publicării.

Citește și: Peste 300 de stații de încărcare pentru mașini electrice în România

Astfel, statele membre trebuie să se asigure că de-a lungul rețelei rutiere centrale TEN-T, în fiecare direcție de deplasare sunt instalate grupuri pentru încărcarea mașinilor electrice accesibile publicului, destinate mașini electrice ușoare, la o distanță maximă de 60 km între ele și care îndeplinesc mai multe cerințe.

Cerințele la care se face referire în Regulament sunt ca până la 31 decembrie 2025, fiecare grup de reîncărcare să furnizeze o putere de ieșire de cel puțin 400 kW și include cel puțin un punct de reîncărcare cu o putere de ieșire individuală de cel puțin 150 kW; iar până la 31 decembrie 2027, fiecare grup de reîncărcare să furnizeze o putere de ieșire de cel puțin 600 kW și include cel puțin două puncte de reîncărcare cu o putere de ieșire individuală de cel puțin 150 kW.

Stații pentru mașinile ușoare

Regulamentul prevede că de-a lungul rețelei rutiere globale TEN-T, în fiecare direcție de deplasare sunt instalate grupuri de reîncărcare accesibile publicului, destinate vehiculelor electrice ușoare, la o distanță maximă de 60 km între ele și care îndeplinesc următoarele cerințe:

Citește și: 1 din 5 mașini cumpărate în România de la începutul anului a fost electrică sau hibridă

– până la 31 decembrie 2027, de-a lungul a cel puțin 50 % din lungimea rețelei rutiere globale TEN-T, fiecare grup de reîncărcare furnizează o putere de ieșire de cel puțin 300 kW și include cel puțin un punct de reîncărcare cu o putere de ieșire individuală de cel puțin 150 kW; 

– până la 31 decembrie 2030, fiecare grup de reîncărcare furnizează o putere de ieșire de cel puțin 300 kW și include cel puțin un punct de reîncărcare cu o putere de ieșire individuală de cel puțin 150 kW;

– până la 31 decembrie 2035, fiecare grup de reîncărcare furnizează o putere de ieșire de cel puțin 600 kW și include cel puțin două puncte de reîncărcare cu o putere de ieșire individuală de cel puțin 150 kW.

Până în 2023, o rețea și pentru încărcarea camioanelor electrice

În ceea ce privește vehiculele grele, Consiliul recunoaște faptul că infrastructura de deservire a acestora este practic inexistentă, iar documentul emis în urmă cu două zile pune bazele unei rețele de alimentare a camioanelor cu propulsie electrică sau pe hidrogen, astfel încât acestea să poată străbate fără probleme rutele TEN-T (rețele de transport transeuropene menite să conecteze toate regiunile UE).

Astfel, până la sfârșitul anului 2030, inclusiv în România, la fiecare 60 de kilometri de drumuri principale va trebui să existe o stație de încărcare pentru camioane electrice. Rețeaua va trebui să fie suficient de puternică pentru a putea încărca bateriile unui camion electric în timpul legal de odihnă al șoferului acestuia.

Obiective pentru infrastructura de realimentare cu hidrogen a vehiculelor rutiere 

Statele membre se asigură că, pe teritoriul lor, un număr minim de stații de realimentare cu hidrogen accesibile publicului sunt instalate până la 31 decembrie 2030. În acest scop, statele membre se asigură că, până la 31 decembrie 2030, stațiile de realimentare cu hidrogen accesibile publicului, concepute pentru o capacitate minimă cumulativă de 1 t/zi și echipate cu un generator de cel puțin 700 bari, sunt instalate la o distanță maximă de 200 km între ele de-a lungul rețelei centrale TEN-T.

Citește și: De ce preferă românii mașinile electrice

Obiective pentru infrastructura de realimentare cu hidrogen a vehiculelor rutiere (1) Statele membre se asigură că, pe teritoriul lor, un număr minim de stații de realimentare cu hidrogen accesibile publicului sunt instalate până la 31 decembrie 2030. În acest scop, statele membre se asigură că, până la 31 decembrie 2030, stațiile de realimentare cu hidrogen accesibile publicului, concepute pentru o capacitate minimă cumulativă de 1 t/zi și echipate cu un generator de cel puțin 700 bari, sunt instalate la o distanță maximă de 200 de km între ele de-a lungul rețelei centrale TEN-T.

Cum încearcă europenii să se adapteze la valurile de căldură

0

Europenii fac tot posibilul să se adapteze la valurile de căldură. Guvernul Poloniei a anunţat lansarea luna viitoare a unui program prin care oferă finanţare orăşelelor pentru reducerea spaţiilor cu beton, creşterea gradului de înverzire şi îmbunătăţirea retenţiei apei, potrivit Notes from Poland.

„Este un program pilot, vrem să adunăm idei bune de la autorităţile locale. Pas cu pas, vom transfera din ce în ce mai multe astfel de fonduri“, a declarat ministrul polonez al cli­matului, Anna Moskwa.

Autorităţile locale sunt încura­jate să planteze copaci şi arbuşti şi să creeze „microparcuri“, cât şi pereţi şi acoperişuri verzi.

În Paris, ca parte a unui nou plan de urbanism, oficialii speră să planteze specii de copaci care vor fi mai rezistenţi la căldură, scrie Bloomberg.

„Ne vom diversifica copacii îna­intea schimbărilor climatice şi unui număr în creştere de valuri de căldură“, a anunţat Christophe Najdovski, viceprimar pentru spaţii verzi, adăugând că „avem nevoie de specii care să facă faţă stresului de a nu avea apă“.

PARIS

Noul plan al Parisului include plantarea a 170.000 de copaci până în 2026 şi menţinerea acestora în viaţă. Angajamentele de plantare a unui număr mai mare de copaci sunt o reacţie populară în rândul oraşelor la schimbările climatice.

BARCELONA

Şi în cazul Barcelonei, autorită­ţile au reacţionat în faţa provocărilor aduse de schimbările climatice plan­tând şi gestionând mai mulţi copaci în zonele urbane. Însă, pe măsură ce acestea se intensifică, zonele verzi în sine nu vor fi suficiente.

Citește și: Cel mai fierbinte loc de pe Pământ: 80 de grade Celsius la nivelul solului

O propunere vizează vopsirea acoperişurilor locuinţelor din oraş în alb în efortul de reducere a devastatorului impact al valurilor de căldură.

VIENA

În Viena, când căldura devine prea copleşitoare, locuitorii se pot plimba pe străzi care îi răcoresc cu „duşuri de ceaţă“. Aceste străzi răcoroase sunt doar o parte din planul de infrastructură publică al autorităţilor locale. Acestea au introdus de asemenea o nouă reţea de piste de bicicletă pentru a face mai atractivă renunţarea la maşini şi s-au angajat să planteze 4.500 de copaci pe an.

FRANKFURT

Fiind unul dintre cele mai calde oraşe din Germania, Frankfurt dispune de „coridoare de ventilaţie“, porţiuni de teren unde nu există clădiri înalte sau întinderi mari de copaci pentru a atrage aer mai răcoros din zonele învecinate.

MADRID

În încercarea de a oferi un minim de confort, Madridul a deschis adăposturi climatice în spaţii publice cu aer condiţionat, cum ar fi biblioteci şi centre comunitare,  şi a creat o aplicaţie pentru a accelera intrarea în piscinele municipale ale oraşului.

BUCUREȘTI

Un parlamentar propune ca toate clădirile din România să fie vopsite în alb, într-un amendament la Codul Urbanismului, pentru a reduce temperatura din imobile cu până la 3 grade Celsius vara. Astfel, canicula ar fi mai ușor de suportat în locuințe, crede deputatul PNL, Gabriel Andronache.

De ce apa de la Techirghiol a devenit roz. VIDEO

De câteva zile, Lacul Techirghiol a căpătat o frumoasă culoare roz, dar mirosul este greu de suportat. Culoarea este dată de bacteriile sulfuroase care acoperă părțile expuse la lumină ale algelor, aceleaşi bacterii care colorează și penele păsărilor flamingo.

„Lacurile concentrate în săruri favorizează dezvoltarea unor bacterii ce înlocuiesc populația algală. Ajung să prolifereze, să primeze să folosească un pigment primitiv de fotosinteză care are o culoare rozalie.

Este un pigment normal, este caracterizat lacurilor sărate, lacurilor concentrate în săruri și cu temperatura ridicată. Aceste bacterii colorează și penele flamingilor, de exemplu, care se hrănesc cu niște crustacee care trăiesc în astfel de lacuri bogate în săruri. Nu e periculos pentru locuitorii din Techirghiol sau pentru viețuitoare”, a declarat Adrian Bîlbă, doctor în științe, citat de Adevărul.

Citește și: O fabrică de bere și-a cerut scuze după ce a colorat apa mării în roșu. Care a fost motivul

„Alga roz este o locuitoare din toate timpurile a lacului Techirghiol. Ea împreună cu artemia și restul fitoplanctonului contribuie la formarea nămolului. Când este temperatura mai crescută, ele devin mai evidente dar fac parte din sursă de formare a nămolului”, spune şi medicul Olga Surdu de la Sanatoriul Balnear Techirghiol. 

Şi anul trecut Lacul Techirghiol a devenit roz.

Imagini impresionante | Furtună uriașă de nisip în Mexic

În nordul Mexicului, o furtună de nisip a doborât zeci de stâlpi de electricitate și copaci. Videoclipurile care au circulat pe rețelele de socializare arată cum un nor imens de praf acoperă și întunecă cerul, conform meteoradar.ro.

Mai multe zone din nord-vestul Mexicului au fost lovite de o furtună uriașă de nisip. „Zidul de nisip” s-a rostogolit peste orașele Guaymas și Empalme din Golful California, unde cerul a căpătat o culoare maronie.

Vântul ce a însoțit furtuna de praf a doborât numeroși stâlpi de iluminat, copaci și rețele de telefonie. Unele clădiri au fost avariate, iar mașinile au fost îngropate sub dărâmături. 

Aproximativ 80% din cei 200.000 de locuitori din zonele afectate au rămas fără curent electric din cauza furtunii. Autoritățile au îndemnat oamenii să rămână acasă pentru propria siguranță.

Această furtună de nisip se mai numește și haboob

Astfel de furtuni puternice pot atinge rafale de vânt de până la peste 80 de kilometri pe oră și sunt cunoscute și sub numele de „haboob”. Ele pot ridica nisip fin și particule de praf până la sute de metri în aer și se pot extinde uneori pe distanțe de până la 150 de kilometri.

Citește și: ONU trage un semnal de alarmă: Terra, la un pas de catastrofă

Aceste furtuno apar cu regularitate și în deșertul Gobi din China, în Peninsula Arabică, în Australia, Africa de Nord sau Argentina, printre altele. Statul Arizona din Statele Unite se confruntă, de asemenea, în mod regulat cu astfel de furtuni de nisip.

ALERTĂ. Săptămâna viitoare va debuta al treilea val de caniculă

0

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, susține că ziua de sâmbătă va aduce o intensificare a temperaturilor cu 39-40° la umbră. De asemenea, săptămâna viitoare, de marți, va debuta al treilea val de caniculă și vom avea 40° la umbră.

„Într-adevăr, vorbim de sâmbătă, ziua de sâmbătă, care va aduce intensificare a valului de căldură din această săptămână, pentru că față de ziua de astăzi și mâine, când valorile de temperaturi astăzi cel mult 37° acolo unde am avut-o în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben pentru jumătatea de sud a țării.

Mâine rămâne în vigoare această avertizare, pentru că în continuare ne așteptăm la valori de 33-37° ei bine, sâmbătă ne vom apropia din nou, mai ales în partea de sud și sud-est, de valori de 39-40° la umbră.

În condițiile în care vorbim și de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, vor determina o creștere a temperaturilor resimțite spre patru și cinci 46° așa cum am avut și în celelalte două săptămâni de când a început acest val de căldură intens și în zona țării noastre, care a afectat de altfel toată partea de sud-sud-est a Europei.

Citește și: Cel mai fierbinte loc de pe Pământ: 80 de grade Celsius la nivelul solului

Pentru că mai multă umiditate în sistemul climatic, coroborat cu temperaturi în creștere, vor conduce la ceea ce înseamnă temperaturi resimțite de peste 40°. Un exemplu, astăzi, la ora 14:00 în Capitală aveam 35° și chiar și la Buzău temperatura resimțită era de 41°.

Așadar, mare atenție pentru ziua de sâmbătă, pentru că nu numai valul de căldură intens din partea de sud-sud-est a țării va fi de interes, dar și fenomenele de instabilitate care își vor face apariția pe parcursul după-amiezii și care vor consta în continuare din averse torențiale, cantități de apă pe secvențe scurte de timp de 35-40l/m² și vijelii, iar izolat căderi de grindină.”, a spus Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

Vom înregistra temperaturi peste ceea ce am avut până acum

Șefa ANM a explicat că începând de săptămâna viitoare, de marți, vom avea temperaturi greu de suportat.

”Iar de marți, într-adevăr, este posibil să consemnăm al treilea val de caniculă și pe care și noi l-am tot menționat în toate intervențiile.

Din nou, temperaturi în partea de sud, de 40°C la umbră, fapt care confirmă, așa cum anticipam și încă de la jumătate a lunii iulie, posibilitatea ca această lună să fie în top trei cele mai călduroase luni din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră deja suntem la acest moment pe locul trei și cu siguranță ceea ce urmează a se întâmpla până la sfârșitul lunii iulie, pentru că vom vorbi practic în fiecare zi de temperaturi specifice unei vremi caniculare, pentru că maximele vor depăși în continuare 35° iată, ne apropiem de 40° la încă. Cu siguranță, acest lucru va face ca această lună să fie una dintre cele mai călduroase din istorie. După 2012 și 2007, când ne amintim, aceste veri au fost dintre cele mai călduroase.

Citește și: Orașul Chicago, pus în pericol de schimbările climatice subterane

Nu este exclus să înregistrăm temperaturi peste ceea ce am avut, pentru că deja solul este mai cald. Se întrunesc ingredientele specifice pentru a înregistra temperaturi mai ridicate atunci când vorbim deja de un val de căldură de lungă durată și când vorbim de maxime peste 35°, până la 40° la umbră, dar și de nopți tropicale, pentru că, căldura este sufocantă și pe parcursul nopților, atunci când consemnăm valori care nu coboară sub 20° chiar urcă la 25°C. Practic, pragul de 25°C reprezentând temperatura maximă a unei zile de vară în România. Și iată o înregistrăm pe parcursul nopților în această perioadă.”, a mai spus șefa ANM.

Românii nu ştiu că este obligatorie colectarea separată a deșeurilor

0

Aproximativ jumătate dintre români nu ştiu că au obligația de a colecta separat deșeurile și spun că nu au fost informați despre asta, astfel că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) cere autorităţilor locale să se implice în promovarea reciclării, arătând că România este pe unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeană la acest capitol.

„Avem una dintre cele mai reduse rate de reciclare a deşeurilor municipale din Uniunea Europeană” şi că, potrivit Eurostat, „suntem la 14%”, a declarat Mihai Drăgan, directorul de Comunicare din cadrul MMAP în cadrul conferinţei regionale „Reciclăm în România”. Conferința ce s-a desfășurat la Arad a fost dedicată promovării campaniei privind colectarea separată a deşeurilor, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, ai mediului privat şi ai organizaţiilor de profil.

Citește și: „Reciclăm în România” – Aruncăm anual peste 5 milioane de tone de deşeuri

Drăgan a spus că ministerul a realizat un sondaj, anul trecut, din care reiese că 73% dintre români „au un interes crescut pentru primirea de informaţii din acest domeniu, iar 88% sunt foarte interesaţi de colectarea separată şi de reciclare”.

„Fără o colectare separată în fiecare casă, ne va fi în continuare ruşine că suntem la coada clasamentului Uniunii Europene în acest domeniu. Colectarea separată este principalul mesaj al campaniei noastre, dar bineînţeles că acest comportament trebuie să fie dublat de extinderea infrastructurii de colectare şi de reciclare. (…) Scopul este ca, în timp, comportamentul de a separa deşeurile să devină unul firesc în toate familiile şi în toate gospodăriile din România. Să fie un reflex dobândit de fiecare generaţie”, a spus reprezentantul MMAP.

Campania se adresează inclusiv autorităţilor locale

El a subliniat că această campanie se adresează inclusiv autorităţilor locale.

„Acum avem o şansă unică. Prin PNRR, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pune la dispoziţie fonduri dedicate pentru autorităţile publice locale, care să implementeze campanii de informare şi să dezvoltare infrastructura de colectare”, a spus Mihai Drăgan.

Conform acestuia, 45% dintre români „nu au fost niciodată informaţi despre obligativitatea colectării separate a deşeurilor”, iar „aproximativ jumătate dintre români au declarat că nu colectează separat deşeurile de niciun fel”.

Citește și: Alro inaugurează o investiţie de 11 milioane dolari în instalația de reciclare ecologică


„Asta e o problemă de mediu, dar şi una economică, pentru că nu facem decât să aruncăm bani la groapa de gunoi. Deşeurile colectate separat, corect, devin o sursă de venit importantă”, a mai spus reprezentantul MMAP, care a adăugat că schimbările se vor vedea în România după câţiva ani de campanii de informare.

„Reciclăm în România” este prima campanie națională

„Reciclăm în România” este prima campanie naţională de acest tip derulată de MMAP, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, şi are drept scop creşterea gradului de informare şi conştientizare a importanţei colectării separate.

MMAP beneficiază de fonduri de 1,2 miliarde euro prin componenta 3 din PNRR, dedicată managementului deşeurilor. Dintre acestea, mai mult de 580 de milioane de euro sunt destinate construcţiei a peste 560 de centre de colectare cu aport voluntar. Alte 260 de milioane de euro sunt alocate pentru finanţarea a peste 14.000 de insule ecologice digitalizate care vor permite implementarea obiectivului „plăteşte pentru cât arunci”.

sursa: Agerpres

Propunerea unui parlamentar: toate blocurile să fie vopsite în alb

0

Un parlamentar propune ca toate clădirile din România să fie vopsite în alb, într-un amendament la Codul Urbanismului, pentru a reduce temperatura din imobile cu până la 3 grade Celsius vara. Astfel, canicula ar fi mai ușor de suportat în locuințe, crede deputatul PNL, Gabriel Andronache.

„Este sufocant de cald în aceste zile de vară. În acest context, consider că este o datorie pro-viață ca, prin mici contribuții personale, să contribuim la reducerea fenomenului încălzirii globale prin măsuri de eficiență energetică. Mai puțină energie consumată înseamnă mai puțin combustibil fosil utilizat pentru producerea acesteia.

Citește și: Orașul Chicago, pus în pericol de schimbările climatice subterane

Spre exemplu, sunt studii importante care arată că vopsirea clădirilor și a acoperișurilor în culoarea albă reduce temperatura clădirilor cu cel puțin 3°C. Este diferența între suportabil și insuportabil, în special la ultimele etaje ale blocurilor, unde acoperișurile/terasele sunt acoperite cu materiale hidroizolante de culoare închisă, cât și diferența de eficiență energetică transformată în resurse economisite, de sute de lei, bani care pot fi economisiți de către români (diferența între a utiliza aer condiționat și a nu îl utiliza, deoarece culoarea albă reflectă caldură și astfel se reduce temperatura în interiorul caselor fără a utiliza aparatul electric de răcire). De aceea, am depus un amendament la Codul Urbanismului, cod aflat în dezbatere la Camera Deputaților. Am credința că amendamentul merită susținut”, a transmis deputatul.

Dacă amendamentul va fi adoptat, clădirile din România vor fi vopsite în alb și în tonuri derivate din alb, spune Gabriel Andronache.

„Fiecare dintre noi poate înțelege mecanismul îmbrăcând, în aceste zile sufocante din cauza căldurii, o zi haine închise la culoare, iar în următoarea zi haine albe. Sunt sigur că veți remarca diferența, urmare a confortului oferit de purtarea hainelor albe”, a mai spus deputatul, citat de BizBrașov.

Cel mai fierbinte loc de pe Pământ: 80 de grade Celsius la nivelul solului

Un val de turiști a sosit săptămâna aceasta în Munții Huoyan, o zonă de dealuri sterpe şi roșii, situată în regiunea chineză Xinjiang. Un termometru imens indică în timp real temperatura la nivelul solului, iar oamenii se înghesuie să-și facă selfie când acesta arată 80 de grade Celsius.

Echipați cu pălării largi și umbrele pentru a se apăra de soarele nemilos, turiștii își fac poze cu termometrul înalt de 12 metri.

În fiecare vară, curioșii se adună în Munții Huoyan (Munții în flăcări), o zonă aridă din nordul depresiunii Turpan, în regiunea Xinjiang, pentru a admira versanții ondulați din gresie maron-roșie și a simți căldura copleșitoare pe care o emană pământul, relatează Reuters.

Duminică, într-o așezare izolată din depresiunea Turpan s-a înregistrat o temperatură maximă de 52,2 grade Celsius, doborând recordul de 50,3 de grade din această țară, stabilit în aceeași regiune în 2015.

Citește și: ONU trage un semnal de alarmă: Terra, la un pas de catastrofă

În ziua recordului, 31 de stații meteo din Turpan au înregistrat temperaturi de peste 45 de grade Celsius, iar cinci dintre acestea au indicat peste 50 de grade, relatează miercuri presa chineză.

Fermierii din Xinjiang, o regiune cu una dintre cele mai mari producții de bumbac din lume, au irigat culturile pentru a evita distrugerile provocate de caniculă.

Miercuri, pentru a 28-a zi consecutiv, temperaturile au depășit 35 de grade Celsius la Beijing, stabilind un nou record pentru cel mai mare număr de zile de caniculă într-un an după cel înregistrat cu o doar o zi înainte.

Regiunea chineză Xinjiang, afectată de căldură

Căldura extremă a afectat cu precădere nordul și nord-estul Chinei, chiar în timpul unor discuții intense de trei zile între guvernul de la Beijing și Statele Unite pe tema luptei împotriva schimbării climatice.

Citește și: Anticiclonul Cerberus lovește Europa. O imagine din satelit arată 60 de grade la sol în Spania 

Aflate într-o competiție comercială asiduă și pe poziții adverse în privința Taiwanului, cele două mari economii care generează cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră încearcă să ajungă la un numitor comun în privința problemelor de mediu.

Emisarul special al Statelor Unite, John Kerry, i-a spus miercuri vicepreședintelui chinez Han Zheng că această chestiune trebuie tratată în afara problemelor diplomatice.

„Este o amenințare universală pentru oricine de pe planetă și impune ca marile națiuni ale lumii, cele mai mari economii din lume, cei mai mari poluatori din lume, să se unească pentru a lucra nu doar pentru ele, ci pentru întreaga omenire”, i-a spus Kerry lui Han.

Un val de căldură a cuprins sudul Europei, Asia și Statele Unite în această săptămână, aducând noi recorduri de temperaturi ridicate. Organizația Meteorologică Mondială din cadrul ONU a avertizat marți cu privire la creșterea numărului de decese provocate de temperaturile extrem de mari.

sursa: spotmedia.ro

ONU trage un semnal de alarmă: Terra, la un pas de catastrofă

”Lumea se află în pragul unei catastrofe climatice”, avertizează Secretarul General al ONU, care subliniază că deja schimbările climatice sunt scăpate de sub control. Săptămâna trecută au fost atinse de 2 ori cele mai mari recorduri de temperaturi existente pe Pământ.

„Dacă persistăm în amânarea măsurilor cheie care sunt necesare, cred că trecem la o situație catastrofală, așa cum demonstrează ultimele două recorduri de temperatură”, este mesajul transmis de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Potrivit specialiștilor, măsurătorile au arătat că de joia trecută până miercuri, temperatura medie în lume a fost cu 0,04°C mai mare decât oricare altă săptămână din cei 44 de ani de evidență, potrivit datelor platformei climatice a Universității din Maine.

Citește și: NASA | Cum ar arăta emisiile de CO2 care se acumulează în atmosfera Pământului dacă ar fi vizibile din spațiu

Totodată, măsurătorile au mai arătat că, miercuri, temperatura medie a Pământului a rămas la maximul record de 17,8°C.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a Statelor Unite, ale cărei cifre sunt considerate standardul de aur în datele climatice, a anunțat, în schimb, că nu poate valida cifrele, care rămân deocamdată neoficiale.

Schimbările climatice în combinație cu fenomenul El Nino

„Recunoaștem că ne aflăm într-o perioadă caldă din cauza schimbărilor climatice și, în combinație cu fenomenul El Nino și condițiile de vară, observăm temperaturi record la suprafață în multe locații de pe tot Globul”, spun oficialii NOAA.

Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează că încălzirea globală antropică, combinată cu revenirea fenomenului El Nino, va duce la și mai multe temperaturi record.

„Avem de-a face pe lângă creșterea continuă a temperaturilor datorită creșterii concentrației gazelor cu efect de seră din atmosferă prin activitatea umană, cu efectele fazei calde a ciclului El Nino. În perioada aceasta au fost temperaturi neobișnuit de calde și în zona Antarcticii, valuri de căldură în sudul Statelor Unite, în China, nordul Africii. Deci lucrurile cumva și-au adunat efectele.

Citește și: Peste 200 de boli noi apărute în urma schimbărilor climatice

Mă îngrijorează înmulțirea acestor recorduri. Nu vorbim de un record individual, vorbim de multe recorduri și vorbim de multe episoade cu vreme severă. Toate aceste lucruri ne atrag atenția că trebuie pe de o parte, să ne adaptăm la schimbarea climei, dar trebuie să și încetinim ritmul schimbării climei prin reducerea emisiilor la nivel global”, a declarat climatologul Roxana Bojariu, la Antena 3 CNN.

Alex Găvan: viața de peste 100 de ani pe Pământ, depinde ce facem acum

Alex Găvan, activist de mediu, spune că viața de peste 100 de ani pe Pământ depinde de ceea ce facem acum.

„Ce se va întâmpla peste 10 ani, 20 de ani, 30 de ani, dacă noi o să mai fim, depinde de ceea ce facem noi acum. Nu cred că se mai poate vorbi deja de combaterea schimbărilor climatice. Așa cum sputea si Guterres, probabil suntem dincolo de punctul de ,,no return”, dar în schimb, putem să mitigăm aceste schimbări climatice”.

Gabriel Păun, președinte „Agent Green” este îngrijorat de schimbările climatice din ultima săptămână și crede că oamenii trebuie să acționeze în scopul combaterii fenomenului.

”Nu cred că mai putem să ne permitem să ne rugăm, să sperăm, trebuie să transformăm absolut totul în acțiune. Nu mă îngrijorează atât de mult depășirea unor recorduri, ci frecvența depășirii unor recorduri de toate felurile, pe toate colțurile planetei”.

Orașul Chicago, pus în pericol de schimbările climatice subterane

Structura clădirilor din Chicago este afectată de schimbările climatice. Un fenomen pe care oamenii de știință l-au numit „schimbări climatice subterane” deformează solul de sub orașe, arată un studiu realizat la Chicago.

Această deplasare a terenului de sub zonele urbane ar putea reprezenta o problemă pentru clădiri și infrastructură, amenințând performanța și durabilitatea pe termen lung, potrivit cercetării.

Citește și: Oceanele lumii își schimbă treptat culoarea, din albastru în verde. Care este motivul

Cunoscute sub denumirea tehnică de „insule de căldură subterane”, schimbările climatice subterane reprezintă încălzirea solului, cauzată de căldura degajată de clădiri și de mijloacele de transport subterane, cum ar fi sistemele de metrou, scrie CNN.

Solul, rocile și materialele de construcție se deformează atunci când sunt supuse la variații de temperatură. De exemplu, solul de sub clădiri se poate contracta atunci când se încălzește.

Schimbările climatice subterane nu sunt aceleași cu schimbările climatice din atmosferă

Schimbările climatice subterane nu sunt aceleași cu schimbările climatice din atmosferă, care sunt determinate în mare parte de gazele cu efect de seră și care au efecte de anvergură, spune David Archer, profesor de științe geofizice la Universitatea din Chicago.

Citește și: Banchiza de gheață din Antarctica în pericol. Oceanograf: Un eveniment inedit și îngrijorător

Studiată în ultimii 25 de ani, schimbarea climatică subterană poate cauza probleme precum contaminarea apelor subterane sau probleme cu căile ferate subterane, făcând ca șinele să fie predispuse la deformare din cauza căldurii excesive. Efectele sale asupra infrastructurii civile nu au fost analizate până la acest studiu, potrivit autorul studiului, Alessandro Rotta

”Vara Verde” în Parcul Natural Văcărești

Tururi ghidate, spectacole de teatru de păpuşi, ateliere pentru copii, dar şi cursuri de yoga fac parte din programul „Vara Verde” organizat sâmbătă şi duminică în Parcul Natural Văcărești.

Sâmbătă vor avea loc un tur ghidat cu tema „În căutarea sunetelor de păsări”, un spectacol de teatru de păpuşi („Şoriceii veseli”), un curs de yoga, un atelier de pictură pentru seniori, un atelier de pictat tricouri, precum şi un atelier de creaţie pentru copii („Cuib de păsări”).

Duminică vor fi organizate următoarele evenimente: tur ghidat cu tema „În căutarea sunetelor de păsări”, curs de yoga, spectacol de teatru cu păpuşi pentru copii („Fata buna şi fata cea rea”), atelier de creaţie pentru copii („Atelier de arici”), atelier de educaţie ecologică prin teatru pentru copii.

În vederea participării la fiecare eveniment este necesară înscrierea prealabilă, deoarece numărul locurilor este limitat. Detaliile se găsesc pe pagina de Facebook a Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti şi pe https://www.apnv.ro.

Pe 8 iulie, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţa începerea programului „Vară Verde” în Parcul Natural Văcăreşti, desfăşurat în toate week-end-urile din iulie şi august. Toate activităţile sunt gratuite.

Avioanele electrice pentru un transport aerian sustenabil

După mașinile electrice, acum a venit rândul și avioanelor electrice. Magnatul britanic, Dale Vince a anunțat că intenționează să lanseze o companie aeriană cu avioane care vor fi alimentate cu energie regenerabilă. Aeronavele vor fi „echipate cu trenuri de propulsie hidrogen-electric imediat ce vor fi aprobate pentru exploatare de către CAA”.

Totuși, inițial, Ecojet va „zbura inițial folosind avioane cu combustibil convențional”, declară reprezentanții Ecojet, potrivit stroudtimes.com.

Ecojet reprezintă cea mai recentă încercare de a reduce amprenta de mediu a aviației. Zborurile acestei companii în Marea Britanie vor începe în 2024. Vor urma călătorii în Europa continentală, iar în program sunt prevăzute și călătorii pe distanțe lungi, scrie CNBC.

„Pe termen scurt, pentru a asigura rutele și o licență din partea Autorității Aviației Civile, Ecojet va zbura inițial folosind avioane cu combustibil convențional”, se arată într-o declarație emisă luni.

Acesta a afirmat că aeronavele vor fi „echipate cu propulsie pe bază de hidrogen imediat ce vor fi aprobate pentru exploatare de către CAA”.

Citește și: 1 din 5 mașini cumpărate în România de la începutul anului a fost electrică sau hibridă

Primele modernizări sunt programate pentru 2025, la un an după începerea zborurilor. Mesele de la bord vor fi pe bază de plante, iar plasticul de unică folosință va fi eliminat.

Recondiționarea avioanelor în loc de construirea unora noi „va polua cu mai puțin de 90.000 de tone de carbon pe an”, se arată în declarație.

Vince, fondatorul firmei britanice de energie Ecotricity, a fost optimist cu privire la perspectivele Ecojet.

„Întrebarea despre cum să creăm un transport aerian sustenabil a afectat mișcarea ecologistă timp de decenii”, a spus el.

Avioanele, responsabile pentru 2% din emisiile de CO2

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, aviația a fost responsabilă pentru 2% din emisiile de dioxid de carbon legate de energie ale planetei în 2022.

Organizația cu sediul la Paris notează că, deși „reprezintă o parte relativ mică din emisiile globale”, este „unul dintre cele mai dificile sectoare de decarbonizare”.

Citește și: Avioanele private, cel mai poluant transport de pe planetă

World Wildlife Fund descrie aviația ca fiind „una dintre sursele cu cea mai rapidă creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră care determină schimbările climatice globale”. Acesta adaugă că transportul aerian este cea mai intensă activitate cu emisii de dioxid de carbon.

Pe măsură ce preocupările legate de durabilitate și de mediu se intensifică, discuțiile despre aviație se concentrează din ce în ce mai mult pe modul în care noile inovații și idei ar putea reduce impactul sectorului asupra mediului.

În septembrie 2020, un avion cu pile de combustie pe bază de hidrogen, capabil să transporte pasageri, a zburat pentru prima dată deasupra Regatului Unit.

ALERTĂ. Incediu de vegetație lângă Capitală

0

ANM: norul de fum generat de un incendiu de la Bragadiru va fi de dispersat și deplasat către sud, îndepărtându-se de zona administrativă a Municipiului București.

Referitor la incendiul de vegetație care se manifestă, în prezent, în proximitatea localităților Bragadiru și Măgurele, din județul Ilfov și la aproximativ 15 km de limita teritorială a Municipiului București, MMAP informează că, potrivit modelării rulate de specialiștii de la Administratia Nationala de Meteorologie RA, se apreciază că, în următoarele ore, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla cu viteze de15…20 km/h și rafale de 30…40 km/h, direcția acestuia fiind din sector predominant nordic, astfel că evoluția norului de fum va fi de dispersie și deplasare către sud, îndepărtându-se de zona administrativă a Municipiului București.

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului – ANPM operează, în proximitatea incendiului, 6 stații de monitorizare a calității aerului (B7 – Magurele, B11 – Bragadiru, B5 – Drumul taberei, B10 – Chiajna, B4 și B21 – Berceni). Încă de la apariția norului de fum, specialiștii analizează în timp real informațiile furnizate de aceste stații, concluzia fiind că, până în prezent, nu se înregistrează depășiri ale valorilor limită sau creșteri semnificative ale concentrațiilor de dioxid de azot (NO2) și PM10.

Monitorizarea permanentă va continua până la lichidarea definitivă a incendiului

Ministerul Mediului recomandă populației din zonă să urmeze întocmai instrucțiunile autorităților și să nu se expună pericolelor. Reamintim că orice persoană interesată poate afla informațiile privind calitatea aerului în timp real, pe www.calitateaer.ro sau descarcând aplicația CalitateAer pe telefonul mobil.

Citește și: Grecia a interzis turiștilor să urce dealul Acropolei, iar incendiile de pădure au afectat Croația

După stingerea incendiului, comisarii de la Garda Naţională de Mediu vor demara un control privind cauzele producerii acestuia și sancționarea eventualilor vinovați.

Francezii primesc bani de la Guvern dacă își repară hainele sau încălțămintea

Francezii se confruntă cu un ajutor nemaiîntâlnit din partea Guvernului. Printr-o schemă de ajutor, Guvernul de la Paris încearcă să îi convingă pe francezi să își repare hainele și pantofii bune de aruncat la gunoi, în loc să cumpere articole de îmbrăcăminte și încălțăminte noi, anunță cotidianul Le Figaro.

Schema de ajutor va veni atât în beneficiul buzunarelor cetățenilor, cât și în sprijinul micilor întreprinzători din domeniile croitoriei, cizmăriei și pantofăriei, având un efect pozitiv și asupra mediului, precizează autoritățile franceze.

Bérangère Couillard, secretară de stat pentru Ecologie în Executivul de la Paris, a anunțat marți, la La Caserne, un incubator de afaceri dedicat industriei modei responsabile cu protecția mediului, că francezii vor fi încurajați să își repare garderoba în loc să o reînnoiască.

Bonusuri între 6 euro și 25 de euro începând cu luna octombrie

Astfel, începând din luna octombrie, aceștia vor avea dreptul să primească un așa-numit ”bonus de reparație”, prevăzut în noua lege anti-risipă pentru o economie circulara (Agec). Bugetul pentru această inițiativă va fi asigurat printr-un fond de 154 de milioane de euro, disponibil între 2023 si 2028.

Citește și: Ce este fenomenul fast fashion și cât de dăunător este pentru mediu

Noua schemă va acorda bonusuri între 6 euro și 25 de euro, în funcție de articolele reparate. 7 euro vor primi cei care își vor reface un toc sau o talpă scâlciată a pantofilor, iar 25 de euro se va recompensa o căptușeală nouă la o jachetă, fustă sau altă piesă de îmbrăcăminte. Reprarațiile vor trebui făcut de croitori și cizmari care atestați ca atare de organizația Refashion, care colaborează cu statul francez în acest program-pilot.

Bonusurile vor fi acordate sub formă de reduceri aplicate la bonul meșterilor care repară articolele.

Potrivit datelor Refashion, anul trecut au fost puse la vânzare 3,3 miliarde de articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și lenjerie, adică cu 500.000 mai multe decât în ​​2021, potrivit Refashion.

”Francezii aruncă 700.000 de tone de îmbrăcăminte în fiecare an, iar două treimi din cantitate ajung la gropile de gunoi”, precizează Bérangère Couillard.

Hotărâtă să schimbe foaia, guvernul a intrat în război împotriva conceptului de modă rapidă (”fast fashion”) și a ”pagubelor extraordinare” pe care le cauzează de ”modelul  Shein”, compania chineză care a devenit tot mai cunoscută în ultimii ani, fiind extrem de căutată mai ales printre adolescenți.

”Acest model este distructiv pentru planeta noastră, pentru condițiile de trai ale oamenilor din țările care găzduiesc producția articolelor vândute de ei și, de asemenea, distructiv pentru sectorul textil în ansamblu, care este pe punctul să nu își mai poată reveni vreodată”, mai spune Bérangère Couillard.

Grupurile patronale din industria textilă nu sunt de acord

Grupurile patronale din industria textilă au avertizat împotriva ”stigmatizării” unui sector industrial de maximă importanță pentru Franța, în timp ce deputatul republican de dreapta Eric Pauget s-a plâns că guvernul este deja înglodat într-o datorie de 3 miliarde de euro, așa că ar trebui ”să înceteze să mai arunce banii francezilor pe fereastră”.

Citește și: Haine „eco” produse de un designer fashion premiat cu 20.000 EUR de Zalando

Pascal Morand, de la Fédération de la Haute Couture et de la Mode, continuatoarea uneia dintre cele mai vechi asociații ale textiliștilor și creatorilor de modă din lume, s-a arătat îngrijorat de posibilele efecte asupra mărcilor și produselor de lux:

”O organza de mătase nu ar trebui să fie judecată ca fiind mai puțin sustenabilă decât una din poliester, dacă este să ne luăm strict pe un test banal de rezistență fizică”, a declarat el pentru ziarul Le Monde.

O altă parte a planului francez de promovare a unei mode sustenabile implică respectarea de către industria confecțiilor a unor noi reguli de etichetare începând cu 1 ianuarie 2024, care să detalieze impactul fiecărui articol asupra mediului.

Conform noilor reguli, producătorii vor trebui să menționeze cantitatea de apă necesară pentru confecționarea hainelor, utilizarea de substanțe chimice, riscul de emisii de microplastice și să detalieze dacă s-au folosit sau nu textile reciclate pentru producția unui anumit articol de îmbrăcăminte.

Cum arată cea mai spectaculoasă vilă din Grecia. A fost gândită ca un iaht futurist și funcționează pe principii sustenabile

Cu vedere la coasta mediteraneană a Greciei, Villa Earth din Vrantsi este o reședință privată care se integrează perfect în peisajul său natural, promovând în același timp o estetică îndrăzneață și dinamică. Cu un design minimalist, structura îmbină linii fluide, forme organice și materialitate futuristă pentru a semăna cu imaginea unui iaht care iese din ape și în stâncă. Fabricată din sticlă, oțel și beton, fațada modernă a vilei evocă o curbură organică care se armonizează cu împrejurimile sale.

În plus, arhitecții de top integrează verdeață luxuriantă de pe acoperiș și infuzează caracteristici de durabilitate în interior pentru o abordare de design conștientă de mediu.

Amplasată între zona stâncoasă și mare, Villa Earth încearcă să întruchipeze viața de lux.

Villa Earth a fost proiectată de Atelierul de arhitectura Vrantsi din Atena și combină eleganța cu farmecul nautic subtil, creând un spectacol vizual izbitor al unui iaht grandios, plutitor în mijlocul peisajului natural expansiv. Clădirea se integrează perfect în peisajul natural dar abordează în același timp o estetică dinamică și ieșită din comun.

Vila este modelată din sticlă, oțel și beton de înaltă performanță – materiale alese pentru estetica și durabilitatea lor futuristă. Mai mult, arhitecții au folosit tehnologii avansate, inclusiv modelarea parametrică și fabricarea digitală, pentru a realiza curbele organice complexe și linii fluide ale structurii, care se află în dialog cu contextul natural.

Arhitecții au gândit construcția pentru a servi drept un sanctuar intim, situat între stânci și mare.

Pe lângă spațiile de locuit, vila are de asemenea și o piscină privată și diferite săli și zone exterioare dedicate activităților sportive.

sursa: www.designboom.com

Peste 200 de boli noi apărute în urma schimbărilor climatice

Schimbările climatice au amplificat peste 200 de boli infecțioase și zeci de afecțiuni netransmisibile, cum sunt mușcăturile produse de șerpii otrăvitori, potrivit unui articol publicat în Nature.

Pericolele climatice aduc mai aproape oamenii și organismele cauzatoare de boli, ceea ce duce la o creștere a numărului de cazuri. De asemenea, încălzirea globală poate agrava anumite boli, dar și capacitatea oamenilor de a lupta împotriva lor.

Majoritatea studiilor privind influența schimbărilor climatice asupra bolilor s-au concentrat pe agenți patogeni specifici, metode de transmitere sau efectele unui anumit tip de vreme extremă. Oamenii de știință de la Universitatea din Mānoa, Hawaii, au analizat literatura de specialitate pentru a descoperi dovezi ale modului în care zece pericole induse de schimbarea climatului – inclusiv creșterea temperaturilor, creșterea nivelului mărilor și secetele – au afectat bolile infecțioase transmise sau declanșate de bacterii, virusuri, animale, ciuperci (fungi) și plante.

Ce spun studiile de specialitate

Autorii au examinat peste 77.000 de articole, rapoarte și cărți științifice pentru a descoperi înregistrări ale bolilor infecțioase influențate de pericolele climatice care au fost agravate de emisiile de gaze cu efect de seră. Peste 90% dintre articolele relevante fuseseră publicate după anul 2000. În cele din urmă, echipa a identificat 830 de publicații ce conțineau 3.213 de cazuri.

Cercetătorii au descoperit că modificarea climatului a agravat 218 (58%) dintre cele 375 de boli infecțioase cuprinse în GIDEON (Global Infectious Diseases and Epidemiology Network) și în sistemul de monitorizare a bolilor al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din S.U.A.

Numărul total a crescut la peste 200 de boli după ce au fost incluse și bolile netransmisibile, cum sunt astmul și mușcăturile de șerpi veninoși sau insecte. Echipa a identificat, de asemenea, nouă afecțiuni care au fost diminuate de schimbările climatice.

Astmul, provocat de schimbările climatice

Numeroase studii examinează bolile transmisibile deoarece acestea se pot transmite de la om la om și sunt cele mai temute. Însă, pe măsură ce cercetătorii au adunat mai multe informații, ei au găsit rapoarte privind înrăutățirea bolilor netransmisibile, cum este astmul cauzat de nivelurile crescute de alergeni ai plantelor și ciupercilor provocate de schimbările climatice.

Echipa a mai identificat 1.006 de modalități prin care pericolele climatice au dus la cazuri de boală. Multe dintre acestea au implicat aducerea agenților patogeni mai aproape de oameni. De exemplu, creșterea temperaturii și a cantității de precipitații a dus la extinderea arealului țânțarilor și au contribuit la epidemiile de febră Dengue și malarie. În același timp, valurile de căldură determină tot mai mulți oameni să efectueze activități legate de apă, ceea ce duce la o creștere a cazurilor de afecțiuni transmise prin intermediul apei, cum este gastroenterita. Furtunile, creșterea nivelului mărilor și inundațiile forțează oamenii să migreze și au fost implicate în epidemiile de febră Lassa, holeră și febră tifoidă.

Amenințările climatice au făcut, de asemenea, unii agenți patogeni mai virulenți sau au amplificat transmiterea lor. De exemplu, temperaturile ridicate cresc rata de supraviețuire a țânțarilor care poartă virusul West Nile. În plus, aceste pericole slăbesc capacitatea oamenilor de a lupta împotriva infecțiilor datorită unor factori precum stresul psihic, scăderea imunității și malnutriția.

Un material publicat de info-natura.ro

Când vor fi interzise centralele de apartament în imobilele noi

Guvernul a amânat luarea unei decizii de a interzice centralele de apartament, în cazul imobilelor noi. Un proiect în acest sens fusese promovat de fostul ministru al mediului, Tánczos Barna, pe fondul îngrijorărilor legate de poluarea pe care o generează aceste centrale în marile orașe.

Documentul a rămas însă în stadiul de avizare, iar noul ministru, Mircea Fechet, spune că subiectul mai trebuie aprofundat.

Dacă în luna iunie, noul ministru al mediului, Mircea Fechet, declara că încă nu s-a luat o decizie privind termenul la care centralele de apartament vor dispărea, în acest weekend la Bacău, ministrul mediului a subliniat că problema centralelor nu mai reprezintă un interes pentru Ministerul Mediului. Mai mult, Mircea Fechet cere ca milioanele de locuințe care se încălzesc cu lemne să treacă la încălzirea cu gaz pentru a nu mai pune presiune pe fondul forestier.

Există o nevoie certă de a finanța eficientizarea energetică a locuințelor și, până la centrale de apartament, aș vorbi despre 3,5 milioane de gospodării care încă se încălzesc cu lemn de foc, unele dintre ele având acces la rețeaua de gaze naturale și care ar putea să pună în viitor presiune mai mică pe fondul forestier, dacă or să treacă de pe încălzirea cu lemne pe încălzirea cu gaz, care este mai puțin poluantă”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Bechet, potrivit Radio România Actualități, citat de Rador.

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a declarat că obiectivele Uniunii Europene de decarbonizare stabilesc înlocuirea centralelor de apartament pe gaz natural, cât mai curând posibil, cu pompe de căldură, încălzire solară sau sisteme de termoficare.

Femeile sunt mai vulnerabile în fața schimbărilor climatice

Că vorbim de dezastre naturale, de migrație climatică, de expunerea în fața unor valuri de căldură, femeile – mai ales cele din țări subdezvoltate și sărace, dar și din Europa – sunt mai vulnerabile. Asta, arată studiile, vine în spinarea secolelor de discriminare, de privare de drepturi și de inegalitate între sexe. Schimbările climatice nu fac decât să adâncească aceste diferențe.

Un raport european referitor la impactul schimbărilor climatice asupra populațiilor vulnerabile din țările în curs de dezvoltare arată că în raport cu bărbații, femeile sunt mai afectate de schimbări climatice, de muncile agricole pe care le desfășoară, dar și de discriminarea cu care se confruntă când vine vorba de accesul la servicii de sănătate a reproducerii, de educație și formare profesională, dar și de participare în procesul decizional.

80% dintre persoanele strămutate ca urmare a schimbărilor climatice sunt femei și copii, conform aceluiași raport – categorii care sunt mai vulnerabile în fața efectelor negative ale schimbărilor climatice. 

Situația strămutării este cu atât mai dificilă când lor li se încalcă adeseori  drepturile fundamentale – fiind victime ale traficului de persoane și ale exploatării sexuale, apoi plasate în adăposturi nesigure și supraaglomerate. 

De ce femeile sunt mai vulnerabile valurilor de caldură?

Toleranța mai scăzută la căldură a femeilor se explică prin faptul că acestea au o temperatură a corpului și a pielii mai ridicată și sunt mai puțin tolerante la căldură decât bărbații. În țări precum India – unde încă sunt delimitări stricte în cadrul gospodăriilor, dar și mediilor de lucru între munca bărbaților și cea a femeilor –, desfășurarea unei activități în aer liber sau în interior precum gătitul, dar și purtarea anumitor haine de către femei (India se mândrește cu o industrie de țesut foarte bună, deoarece îmbrăcămintea națională este adaptată la condițiile climatice ale țării), pot spori și mai mult impactul negativ al vremii calde.

Deosebit de sensibile la căldură sunt femeile însărcinate, din cauza riscurilor legate de deshidratare. Căldura extremă este, de asemenea, asociată cu rezultate adverse la naștere, cum ar fi nașterea prematură, greutatea mică la naștere, nașterile de copii morți și mortalitatea infantilă ridicată. Nou-născuții și copiii mici sunt, de asemenea, foarte sensibili la temperaturile ridicate ale aerului, deoarece capacitatea lor de a-și regla temperatura corpului este limitată.

Impactul dezastrelor naturale

Femeile se confruntă cu o mortalitate disproporționată în timpul dezastrelor naturale de origine meteorologică, iar în cazul supraviețuitorilor, speranța de viață este redusă. Uneori, chiar și diferențele culturale și purtarea de îmbrăcăminte tradițională pot fi un factor – de exemplu, potrivit unui studiu realizat despre Bangladesh, așteptările culturale ca femeile să poarte sari (o rochie lungă care poate restricționa mișcarea) pot îngreuna scăparea femeilor de inundații. Un alt studiu, tot în Bangladesh, a constatat că, după o inundație din 1998 în Dhaka, femeile au fost mai puțin predispuse decât bărbații să își părăsească locuințele pentru a căuta îngrijiri medicale. Cercetătorii sugerează că acest lucru este poate fi legat de normele culturale care le împiedică pe femei să își părăsească locuințele fără un însoțitor de sex masculin.

Ca urmare a dezastrelor meteorologice, femeile și fetele (în special cele care trăiesc în condiții socio-economice mai sărace) sunt expuse unui risc mai mare de violență fizică, sexuală și domestică. Un studiu realizat în Noua Zeelandă a constatat că cazurile de violență domestică au crescut după inundațiile din 2004. Un studiu pentru ActionAid Bangladesh a observat, de asemenea, o creștere a violenței împotriva femeilor după inundațiile din 2007.

Femeile pot fi separate de familie, prieteni și alte comunități de sprijin și evită adesea adăposturile de teama abuzurilor. Femeile sărace, singure, în vârstă, adolescentele și femeile cu handicap sunt adesea cele mai expuse riscului, deoarece au mai puține resurse personale, familiale, economice și educaționale la care să apeleze pentru protecție, asistență și sprijin. Aceiași factori de risc sunt corelați cu un risc mai mare de tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea, de care femeile suferă în general mai des decât bărbații. 

Conform aceluiași studiu de la ActionAid, emeile sunt mai predispuse să își piardă locul de muncă și le este mai greu să se redreseze din punct de vedere economic și financiar după dezastre. Adesea, locurile de muncă disponibile sunt doar în construcții și în recuperarea post-dezastru, care sunt domenii dominate în mod tradițional de bărbați.

Femeile însărcinate și nou-născuții sunt extrem de vulnerabili la riscurile pentru sănătate cauzate de inundații

Inundațiile sunt asociate cu un risc crescut de naștere prematură și de greutate mică la naștere la nou-născuți, fenomene observate după uraganul Katrina din 2005 și inundațiile din Dakota de Nord din 1997. Inundațiile le expun pe femeile însărcinate la un risc crescut de expunere la toxine de mediu și la mucegaiurile din mediul înconjurător, acces redus la alimente și apă sigure, stres psihologic. 

Alte riscuri pentru mame sunt anemia, eclampsia (o afecțiune acută care pune în pericol viața femeii însărcinate, caracterizată prin crize tonico-clonic, care implică pierderea cunoștinței și căderea în comă) și avortul spontan.

Siguranța și securitatea alimentară

Femeile sunt sensibile la efectele schimbărilor climatice asupra siguranței și securității alimentare din cauza nevoilor sporite în timpul menstruației, sarcinii și alăptării. Aceste deficiențe nutriționale pot fi exacerbate de practicile culturale predominante care acordă prioritate nutriției copiilor și bărbaților în vârstă. Malnutriția, cu anemia care decurge din aceasta, este foarte răspândită în rândul femeilor și copiilor din India. 

Deficitul de micronutrienți este asociat cu deficiențe cognitive, cum ar fi atenția redusă, memoria slabă, probleme emoționale și comportamentale și percepția senzorială afectată.

În țările cu economii emergente femeile sunt principalele producătoare agricole, responsabile pentru producerea a 60-80% din alimente. Mijloacele lor de trai și nutriția sunt amenințate atunci când condițiile climatice în schimbare reduc randamentele și compromit culturile. India este cea mai mare țară agrară și aici se așteaptă ca sectorul agricol să sufere cele mai mari pierderi din cauza încălzirii globale, ceea ce va afecta direct bunăstarea socio-economică a femeilor.

Femeile vor fi mai afectate în viitor și de migrațiile cauzate direct sau indirect de schimbările climatice

Până la jumătatea acestui secol, conform diferitelor estimări, se așteaptă între 25 de milioane și 1 miliard de migranți climatici din cauza secetelor, furtunilor, inundațiilor, creșterii nivelului mării etc., dezastre legate de schimbările climatice.

Diferențele descrise în ceea ce privește impactul schimbărilor climatice asupra sănătății femeilor ridică din nou subiectul justiției climatice. Consecințele schimbărilor climatice nu afectează în mod egal toate grupurile din societate – adesea, cei mai vulnerabili și cei mai săraci sunt cei care suportă cel mai greu și mai dureros consecințele schimbărilor climatice. Aceste grupuri ar putea include persoanele cu venituri mici și dezavantajate din punct de vedere economic, așa cum sunt adesea femeile.

Întregul materialul poate fi citit pe infoclima.ro

Sursa foto: infoclima.ro

România sub cod portocaliu de caniculă. Se înregistrează 50 de grade Celsius în Capitală

0

România începe săptămâna în forță și înregistrează chiar și 50 de grade Celsius. Meteorologii au emis un avertisment de cod portocaliu de caniculă.

Se așteaptă ca zonele de câmpie și de podiș să sufere de caniculă, cu temperaturi maxime între 33 și 37 de grade Celsius.

Regiunile afectate de codul portocaliu, precum Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei, temperaturile pot atinge între 37 și 39 de grade Celsius.

Cod portocaliu de caniculă în România

Disconfortul termic va fi resimțit intens, deoarece indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile resimțite vor ajunge aproape de 44-45 de grade Celsius.

Codul portocaliu va fi valabil până cel târziu sâmbătă, iar oamenii sunt avertizați să ia măsuri de precauție pentru a se proteja de căldură extremă.

În București se vor resimţi 50 de grade luni, 17 iulie 2023

Astăzi, locuitorii Capitalei sunt avertizați de valorile termice fără precedent ce se vor înregistra la orele amiezii, mai ales în zonele unde nu există umbră. Conform ANM, se vor resimţi 50 de grade în București, iar specialiștii recomandă a nu se ieși afară în acest interval, iar cei care sunt nevoiți să iasă, să se hidrateze cu cel puțin 2 litri de apă.

Datele acestei zile arată că se vor înregistra la umbră 37 de grade, iar în zonele descoperite temperatura aerului va ajunge la 45-50 de grade. Repezentații ISU spun că s-au instalat centre medicale în anumite zone din București, iar cei care au nevoie de ajutor medical pot apela la aceste centre.

Temperaturi record în Europa. Valurile de caniculă mătură lumea

În weekend-ul care tocmai s-a încheiat, Italia s-a confruntat cu maxime istorice, iar Ministerul Sănătății a emis o alertă roșie pentru 16 orașe, printre care Roma, Bologna și Florența. Centrul meteorologic i-a avertizat pe italieni să se pregătească pentru cel mai intens val de căldură din această vară și, de asemenea, unul dintre cele mai intense din toate timpurile.

Peste 40 de balene pilot au murit după ce au eșuat pe o plajă în Scoția. De ce eșuează aceste mamifere

0

Din când în când, pe plajele din întreaga lume sunt descoperite balene eșuate, care nu mai pot fi salvate. Și nu e vorba doar despre un exemplar sau două. Uneori e vorba chiar despre câteva zeci. Pe o plajă din Western Isles, Scoția, peste 40 de balene pilot au murit în urma unei eșuări, transmite BBC.

Aproximativ 55 de mamifere au ajuns pe plaja Traigh Mhor din North Tolsta, pe Insula Lewis, duminică dimineață, în jurul orei 07:00.

Organizația de caritate marină British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) a declarat că doar 10 balene pilot au supraviețuit.

Poliția a îndemnat oamenii să evite zona pentru a oferi balenelor „cele mai bune șanse de supraviețuire”.

O purtătoare de cuvânt a BDMLR a declarat că au fost alertați de poliție cu privire la eșuarea în masă.

Ea a spus: „Medicii noștri locali pentru mamifere marine administrează în prezent primul ajutor balenelor, iar medicii din zonele învecinate își pregătesc trusa și organizează transportul către insulă”.

„Rapoartele de până acum sugerează că sunt în jur de 55 de animale, însă ultima actualizare de la fața locului indică faptul că doar 10 sunt în viață.

„Paza de coastă și Scottish Marine Animal Stranding Scheme au fost, de asemenea, însărcinate să intervină.”

De ce eșuează aceste balene pilot

Dacă până acum nu există o explicație pentru acest comportament bizar, autodistructiv al mamiferelor, un studiu recent l-a găsit.

Se pare că de vina sunt sonarele. Frica și stresul resimțite de balene atunci când aud sonarul le fac să fie nu doar extrem de confuze, ci chiar le suprimă instinctul de scufundare, ducând și la o creștere a nivelului de nitrogen în corp. Prin urmare, se poate spune că mamiferele marine ajung să sufere de boala de decompresie, arată Science Alert.

„Când aud sonarul, devin foarte stresate și înoată cu repeziciune departe de sursa sunetului, schimbându-și inclusiv tiparul de scufundare”, în sensul în care nu mai înoată la mare adâncime, așa cum fac de obicei, a explicat un cercetător spaniol implicat în cercetare, Yara Bernaldo de Quiros.

Sfârșesc prin a acumula un nivel mortal de nitrogen în corp, a mai spus omul de știință.

În mod normal, mamiferele marine își coboară singure ritmul cardiac, pentru a reduce consumul de oxigen și a preveni acumulările de nitrogen. În prezența sonarului, însă, nimic din toate acestea nu se mai întâmpla, stresul fiind mult prea mare.

Concluzia a fost trasă de cercetători în urma autopsiei mai multor exemplare eșuate în insulele Canare, în 2002, imediat dupa un exercițiu naval.

Avertismentul specialiștilor: iulie, cea mai fierbinte lună din ultimii 120 de ani

Populația lumii a îndurat în perioada 3-10 iulie cea mai fierbinte săptămână înregistrată vreodată, iar meteorologii avertizează că urmează mult mai multe zile caniculare. Există șanse mari ca luna iulie să înregistreze cele mai ridicate temperaturi globale din ultimii 120.000 de ani, avertizează experții, potrivit The Guardian.

Nivelurile în creștere de dioxid de carbon din atmosferă și vânturile puternice care au plutit deasupra Atlanticului au declanșat deja valuri de căldură în Texas, Grecia, Spania, Italia și o mulțime de alte națiuni. Alerte meteo de cod roșu au fost emise în toată Europa, în timp ce incendiile de vegetație au făcut ravagii în Croația, pe coasta Adriaticii și în Navarra, în Spania.

Totodată, obiective turistice, precum Acropole, au fost închise, deoarece temperaturile au depășit 40 de grade Celsius. Pământul nu a experimentat nimic asemănător de când au început măsurătorile instrumentale ale temperaturii aerului în anii 1850, a dezvăluit săptămâna trecută Organizația Meteorologică Mondială.

Citește și: Grecia a interzis turiștilor să urce dealul Acropolei, iar incendiile de pădure au afectat Croația

„Ne aflăm pe un teritoriu neexplorat și aceasta este o veste îngrijorătoare pentru planetă”, a declarat profesorul Christopher Hewitt, directorul serviciilor climatice al OMM.

Afirmația a fost susținută de Karsten Haustein, cercetător în radiații atmosferice la Universitatea Leipzig.

„Șansele sunt ca luna iulie să fie cea mai fierbinte lună vreodată, adică de la Eemian (perioada interglaciară), cu aproximativ 120.000 de ani în urmă.”

„Schimbările climatice sunt scăpate de sub control”

Pe lângă declanșatorii actualelor valuri de căldură record, un eveniment El Niño în creștere în Pacific începe să-și facă simțită prezența pe tot globul. El Niño este un eveniment climatic periodic care are loc atunci când circulația Oceanului Pacific ecuatorial se schimbă și temperatura acestuia crește, provocând efecte de căldură în întreaga lume.

„Un El Niño tipic adaugă temporar aproximativ 0,2°C la temperatura medie globală”, a spus Jeff Knight, manager de modelare a variabilității climatice, pentru Met Office.

Planeta s-a încălzit cu 1,2 grade Celsius de la Revoluția Industrială din cauza gazelor care captează căldura, emise de combustibilii fosili și ca urmare a distrugerii naturii.

Citește și: Anticiclonul Cerberus lovește Europa. O imagine din satelit arată 60 de grade la sol în Spania 

În Europa, temperaturile au crescut de aproape două ori mai repede. Consecințele unui nou val de căldură record care va avea loc foarte curând vor fi profunde și periculoase, adaugă oamenii de știință. În prezent, se estimează că peste 61.000 de oameni au murit din cauza temperaturilor ridicate care au cuprins Europa vara trecută. Există o șansă mare ca numărul de morți din 2022 să fie depășit în țări precum Grecia, Spania și Italia, care ar putea suferi cele mai grave consecințe din cauza valului de căldură.

Potrivit secretarului general al ONU, António Guterres, „schimbările climatice sunt scăpate de sub control”.

El a avertizat că, dacă lumea va persista în amânarea măsurilor cheie necesare pentru limitarea emisiilor de combustibili fosili, planeta va trece „printr-o situație catastrofală”.

Mulți oameni de știință au avertizat de mai bine de 30 de ani că arderea continuă a combustibililor fosili ar declanșa valurile de căldură pe care le trăim acum.

„Nu ar trebui să fim deloc surprinși de temperaturile globale ridicate”, a declarat pentru BBC profesorul Richard Betts, climatolog la Met Office și Universitatea din Exeter, adăugând că ”totul este o confirmare a ceea ce știm de mult timp și vom vedea din ce în ce mai multe extreme”, avertizează el.

Aer poluat în Chișinău. Agenția de Mediu anunță că sunt concentrații mari de dioxid de azot și alte substanțe

0

Agenția de Mediu anunță că în ultimele două zile s-au acumulat poluanți în aer. Concentrația maximă a depășit norma sanitară în Chișinău pentru dioxid de azot de până la 1,4 ori. Se atestă și o creștere a concentrației de fenol de 1,1 ori, și a formaldehidei de 1,8 ori. Specialiștii spun că fenomenul concentrării particulelor de poluanți este determinat de influența sectorului de aer cald în combinație cu vântul slab, conform publika.md.

Măsurătorile atestă concentrații sporite și în municipiul Bălți, pentru dioxid de azot de  până la 1,6 ori și de aldehidă formică de 1,5 ori. Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atât pentru oameni cât și pentru animale. 

Poluanții vor dispersa în câteva zile din Chișinău

Fenolul este un compus solid, cristalin, de culoare albă și volatil. Sursele de proveniență sunt transportul auto, centralele termoelectrice, fabricile de piele și fabricile de mobilă. De cele mai multe ori fenolul pătrunde în atmosferă în rezultatul pavării drumurilor.

Citește și: NASA | Cum ar arăta emisiile de CO2 care se acumulează în atmosfera Pământului dacă ar fi vizibile din spațiu

Aldehida formică, care este un alt poluant frecvent întâlnit în aer. Sursele de proveniență sunt transportul auto, centralele termoelectrice, uzinele chimice și de rafinare a petrolului, fabricile de mobilă, cât și cele de tutun. 

Specialiștii Agenției Naționale de Mediu din Chișinău dau asigurări că în următoarele zile, sub influența maselor de aer rece, a ploilor prognozate și a intensificărilor vântului poluanții se vor dispersa.  

FOTO. Grecia a interzis turiștilor să urce dealul Acropolei, iar incendiile de pădure au afectat Croația

Grecia a închis vineri Acropole în cea mai călduroasă parte a zilei pentru a proteja turiștii. Incendiile de pădure au făcut ravagii în Portugalia, Spania, Franța și Croația, mistuind case și amenințând vieţile a mii de oameni, în vreme ce o mare parte din Europa se topeşte sub un val de căldură care a împins temperaturile dincolo de 40 de grade Celsius, scrie Reuters. În același timp, peste 100 de milioane de americani s-au confruntat, de asemenea, cu o perioadă prelungită de vreme sufocantă.

Agenția Spațială Europeană (ESA), ai cărei sateliți monitorizează temperaturile terestre și maritime, a avertizat că Italia, Spania, Franța, Germania și Polonia se confruntă cu condiții extreme.

Societatea Meteorologică Italiană a numit valul de căldură Cerberus, după monstrul cu trei capete care apare în Infernul lui Dante ca paznic la porțile iadului.

Temperaturile de săptămâna viitoare ar putea depăși recordul actual al Europei – 48,8 grade Celsius înregistrat în Sicilia în august 2021.

Meteorologii italieni au numit următoarea fază a valului de căldură european „Charon” – o referire la feribotul care transporta sufletele morților în mitologia greacă.

Arizona a avut deja 15 zile la rând temperaturi de 43,3 grade Celsius

Săptămâna trecută, în lume s-a înregistrat cea mai călduroasă zi din istorie, oamenii de știință dând vina pe combinația dintre încălzirea globală pe termen lung cauzată de gazele cu efect de seră și impulsul pe termen scurt dat de El Niño, un model regulat de vreme caldă care își are originea în Pacific.

În multe locuri din sud-vestul Statelor Unite, unde verile fierbinți sunt norma, sunt prognozate în zilele următoare temperaturi extreme care ar putea bate recorduri.

Orașul Phoenix din Arizona a avut deja 15 zile la rând cu temperaturi care au depășit 43,3 grade Celsius, iar clinicile mobile au tratat persoane fără adăpost care au suferit arsuri de gradul trei și deshidratare severă.

61.000 de persoane ar fi murit vara trecută în Europa

Impactul căldurii extreme din timpul verii a fost adus în atenție de un studiu realizat săptămâna aceasta, potrivit căruia peste 61.000 de persoane ar fi murit vara trecută în Europa din cauza căldurii sufocante.

Joan Ballester, profesor la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, a declarat că Franța a învățat lecții din canicula mortală din 2003, lecții pe care țări precum Italia, Grecia, Spania și Portugalia le-ar putea urma.

„Există măsuri care sunt relativ ieftine, cum ar fi, de exemplu, coordonarea entităților publice care să facă și un recensământ al populațiilor vulnerabile”, a declarat Ballester, coautor al studiului din această săptămână.

„Dar există și măsuri mult mai costisitoare, cum ar fi, de exemplu, reproiectarea orașelor pentru a îmbunătăți condițiile de locuit”, a declarat el pentru Reuters.

La Atena, unde temperaturile au atins maxime de peste 40 de grade Celsius, autoritățile au închis, de la prânz până la ora locală 17.00 (între 09.00 GMT-14.00 GMT), Acropole, unde se află templul Partenon, vizitat de milioane de turiști anual.

Mulțimi uriașe au format mai devreme cozi lungi în căldură pentru a intra în sit, mulți dintre ei purtând pălării și ventilatoare, alții bând apă și purtând umbrele. Dealul devine deosebit de sufocant din cauza altitudinii și a lipsei de umbră.

Ministerul grec al protecției civile a avertizat asupra riscului de incendii de pădure în cinci zone și le-a spus oamenilor să nu dea foc buruienilor. Incendiile de vegetație au afectat, de asemenea, părți din Croația, în apropiere de coasta Adriaticii.

Persoanele în vârstă mai sărace, expuse riscului

Medicii au avertizat că persoanele în vârstă mai sărace, cu probleme de sănătate existente, sunt cele mai expuse riscului.

„Aceștia suferă de probleme cardiace, bronșită cronică, accident vascular cerebral, insuficiență renală”, a declarat Angel Abad, de la biroul de dezvoltare durabilă de la spitalul La Paz din Madrid.

„Majoritatea au un mediu socio-economic scăzut și știm că, în aceste cazuri, persoanele care nu au aer condiționat sunt mai vulnerabile. Ei se confruntă cu un risc mai mare și cu o mortalitate mai mare la sosirea la o secție de urgență”, a adăugat Abad, specialist în medicină preventivă și sănătate publică.

„Reciclăm în România” – Aruncăm anual peste 5 milioane de tone de deşeuri

„Reciclăm în România”. Fonduri de 1,2 miliarde de euro vor fi alocate sistemului de management al deşeurilor din România, prin PNRR, pentru implementarea proiectelor din domeniu, a afirmat ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet, într-o conferinţă de presă.

El a deschis seria de conferinţe regionale din cadrul campaniei naţionale de conştientizare şi educare privind colectarea separată a deşeurilor, „Reciclăm în România”. Prima conferinţă a fost organizată la Bacău în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, ai mediului privat şi ai organizaţiilor de profil, informează un comunicat al ministerului de resort.

Alături de ministrul Mediului, la eveniment au participat şi Mihaela Frăsineanu, consilier de stat, Cancelaria Prim-Ministrului, Gabriel-Stănică Lupu, subprefectul judeţului Bacău, Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE, Ionuţ Georgescu, Fondatorul FEPRA, Cătălina Marga, CFO Returo.

„Astăzi lansăm seria celor 8 conferinţe regionale de promovare a Campaniei Naţionale ‘Reciclăm în România’, sub sloganul ‘Unele lucruri merg mai bine separate. La fel şi deşeurile. Colectează separat’. Campania are ca principal obiectiv responsabilizarea tuturor jucătorilor de pe lanţul de colectare, respectiv de reciclare. Este prima dată când Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor derulează o campanie de informare şi conştientizare de anvergură naţională, difuzată concomitent în toată mass-media şi pe reţelele sociale, cu un mesaj unitar şi aplicabil autorităţilor publice locale şi populaţiei”, a menţionat Mircea Fechet.

În acest sens, ministrul a subliniat că „fiecare trebuie să-şi înţeleagă datoria”: populaţia să separe acasă deşeurile, iar primăriile să aibă soluţii inteligente prin care să le preia gata selectate.

„Este pentru prima oară în istorie când alocăm fonduri de 1,2 miliarde de euro sistemului de management al deşeurilor din România, prin PNRR, sumă consistentă care ne va susţine în implementarea proiectelor din domeniu”, a afirmat şeful de la Mediu.

Transformarea României într-o ţară curată

La rândul său, Mihaela Frăsineanu a subliniat că Executivul este „alături de autorităţile locale, de toţi cei care aţi înţeles că trebuie să găsim soluţii şi să facem progrese în educarea cetăţeanului privind colectarea separată şi managementul corect al deşeurilor”.

„Aruncăm anual peste 5 milioane de tone de deşeuri, 5 milioane care putrezesc, din care se scurge levigat, levigat care ajunge în sol şi în apele subterane, deşeuri care se regăsesc în depozite, pe câmp sau în păduri, pe pajişti, la marginea drumului, oriunde. România mai are multe lucruri de făcut pentru a deveni un stat care să se alinieze normelor europene de mediu. Obiectivul nostru, al tuturor, trebuie să fie transformarea României într-o ţară curată, iar gestionarea deşeurilor depinde în mare măsură de comunităţile locale”, a susţinut ea.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor beneficiază de investiţii de 1,2 miliarde euro prin componenta 3 din PNRR, dedicată managementului deşeurilor. Dintre acestea, aproape jumătate, mai mult de 580 de milioane de euro, sunt destinate construcţiei a peste 560 de centre de colectare cu aport voluntar.

„Alte 260 de milioane de euro vor finanţa instalarea a peste 14.000 de insule ecologice digitalizate care vor permite implementarea obiectivului ‘plăteşte pentru cât arunci’, pilon de bază al economiei circulare. Mai mult decât atât, insulele ecologice subterane şi supraterane presupun instalarea de containere ordonate şi separate care vor facilita creşterea gradului de colectare separată a deşeurilor”, se menţionează în comunicat.

„Reciclăm în România” este prima campanie națională

Programele sunt destinate UAT-urilor şi asocierilor dintre UAT-uri, cum ar fi Asociaţiile de Dezvoltare Intracomunitară, instituţii responsabile de asigurarea salubrităţii şi, evident, operatorilor de salubritate publici sau privaţi.

„Reciclăm în România” este prima campanie naţională de acest tip derulată de MMAP, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, şi are drept scop creşterea gradului de informare şi conştientizare a importanţei colectării separate.

„Campania de comunicare este una integrată, difuzată la cele mai urmărite televiziuni şi radiouri, cu o componentă consistentă de comunicare online şi în social media, bazată pe comunicarea de spoturi educative şi amuzante despre colectare separată, ţintite inclusiv către publicul tânăr şi foarte tânăr.”, se precizează în comunicat.

Totodată, campania urmăreşte să determine o creştere a gradului de conştientizare cu privire la importanţa colectării separate a deşeurilor în gospodării, dar un segment de public cheie sunt chiar primăriile şi autorităţile locale care au în directă subordine serviciile de salubritate şi, prin urmare, trebuie să implementeze efectiv creşterea gradului de colectare separată şi reciclare.

Din datele furnizate de cercetările care au stat la baza iniţierii campaniei, reiese că cea mai mare parte dintre români nu colectează separat deşeurile, pe mai mult de două fracţii, în timp ce aproape 90% dintre respondenţi declară că sunt interesaţi să colecteze separat.

Numele campaniei subliniază că primul pas către reciclare este chiar colectarea separată a deşeurilor în fiecare gospodărie. 

VIDEO. NASA | Cum ar arăta emisiile de CO2 care se acumulează în atmosfera Pământului dacă ar fi vizibile din spațiu

0

O animație publicată de NASA și World Economic Forum ilustrează cum ar arăta din spațiu emisiile de dioxid de carbon (CO2) care se acumulează în atmosfera Pământului.

Animația NASA prezintă emisiile de dioxid de carbon din Asia, Americi, Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Australia în 2021. 

Norii portocalii reprezintă emisiile de CO2 produse de combustibilii fosili iar norii roșii reprezintă emisiile produse de arderea biomaselor – un exemplu fiind incendiile de pădure și de vegetație. Spre finalul anului, emisiile coboară și acoperă Australia.

Punctele verzi și albastre arată CO2-ul absorbit de ecosisteme și de ocean.

În sudul Americii, plantele absorb CO2 în faza de creștere, la început de an.   

Norii verzi reprezintă emisiile absorbite de ecosistemele continentale. Amazonul „respiră” dioxid de carbon noaptea. 

Citește și: Comisia Europeană: 15 iulie va deveni Ziua Victimelor schimbărilor climatice

În Africa, la norii roșii produși de arderea biomasei contribuie și fermieri care își ard resturile din recolte. Acestea sunt incomparabil de mici față de emisiile europene din combustibilii fosili.

Șoferii vor plăti rovinieta în funcție de durată și de norma de poluare

Șoferii vor plăti rovinieta în funcție de durată și de norma de poluare. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care are ca obiect de modificările referitoare la taxa practicată pe drumurile naționale din România.

Potrivit actului normativ, rovinieta se achită anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România şi este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile şi 12 luni.

Tariful zilnic nu depăşeşte 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depăşeşte 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu depăşeşte 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu depăşeşte 30% din tariful pentru 12 luni.

Rovinieta se va aplica în funcţie de categoria vehiculului, de clasa de emisii poluante (EURO) şi de durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum şi durata de staţionare. Aceasta se va aplica pe reţeaua de drumuri naţionale, cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ieşire în/din acestea.

Mașinile Euro 6 vor plăti rovinieta aproape 39 de euro

Ministerul Transporturilor vrea să crească valoarea rovinietei.

Prima scumpire, de aproape 40%, ar urma să fie aplicată peste trei ani. O nouă majorare a taxei de drum ar urma să fie în 2035 – 66%. Aceste tarife sunt valabile pentru mașinile Euro 6. Cine poluează mai mult va plăti suplimentar. Practic, autoturismele ar urma să plătească așa cum plătesc și în acest moment, adică o rovinietă valabilă pe o perioadă de timp, însă va fi diferențiată în funcție de norma de poluare a mașinii. Mașinile care au normă de poluare Euro 6 vor avea cele mai mici tarife. Cu toate acestea, chiar și pentru ele va crește tariful de rovinietă din 2026.

Propunerea venită din partea Ministerului Transportului este, de exemplu, ca rovinieta valabilă un an pentru mașinile Euro 6 să crească de la 28 de euro, cât este acum, la aproape 39 de euro, o creștere de aproape 40%. Ea ar urma să se scumpească gradual, începând cu 2026 și până în 2035, astfel încât în 2035 să ajungă undeva la 46,5 euro, adică o creștere față de nivelul actual de aproape 66%. Mașinile care au norme de poluare ceva mai mici vor avea creșteri suplimentare pentru rovinietă: între 30% și 10%.

Pentru vehiculele de marfă, rovinieta se va plăti după alte reguli. Șoferii de TIR, de exemplu, vor achita în funcție de cât circulă pe rețeaua de drumuri și autostrăzi a României, dar și în funcție de norma de poluare. Va fi taxată circulația atât pe drumurile naționale, cât și pe autostrăzi, însă se propune ca tariful pentru circulația pe drumurile naționale să fie cu aproximativ 50% mai mic decât cel pentru autostrăzi.

Oceanele lumii își schimbă treptat culoarea, din albastru în verde. Care este motivul

Oceanele lumii își schimbă treptat culoarea, din albastru în verde, potrivit observațiilor din ultimii 20 de ani. Temperaturile ridicate și lumina Soarelui afectează planctonul, esențial pentru majoritatea lanțurilor trofice.

Potrivit lui B.B. Cael, cercetător la Centrul Național de Oceanografie de la Universitatea din Southampton, și autorul principal al studiului publicat în revista Nature, în ultimii 20 de ani oceanele lumii au devenit mai verzi, în special în apropierea Ecuatorului și reflectă schimbările în ceea ce privește starea ecosistemului.

Studiile anterioare s-au axat doar pe schimbările legate de organismele care oferă culoarea verde a oceanelor, mai exact pe modificările generate de cantitatea de clorofilă din plancton, care este afectată de lumina Soarelui. Echipa condusă de Cael a analizat imagini colectate de satelitul Modis – Aqua al NASA, pe o perioadă de 20 de ani, și a identificat modele de schimbare a nuanței oceanului într-un spectru de culori mai larg, inclusiv roșu și albastru. 

Schimbările au fost detectate pe 56% din suprafața oceanului planetar

Concret, în funcție de mărime și culoare, planctonul absoarbe și împrăștie diferit lumina. Examinarea schimbărilor de culoare a planctonului poate oferi oamenilor de știință o imagine mai clară a schimbărilor la nivelul populațiile de plancton din întreaga lume. Fitoplanctonul este esențial pentru ecosistemele oceanice, deoarece se află la baza majorității lanțurilor trofice, explică The Guardian citat de Biziday.

Schimbările observate pe baza imaginilor din satelit au fost comparate cu o simulare pe calculator legată culoarea oceanelor, în cazul în care încălzirea globală nu ar fi avut loc. Diferența a fost evidentă, a subliniat Cael, care a adăugat că “avem schimbări de culoare care apar în mod semnificativ în aproape toate oceanele, tropicale sau subtropiacale”.

Schimbările au fost detectate pe 56% din suprafața oceanului planetar, care depășește suprafața terestră de pe toată planeta. În majoritatea zonelor există un efect de ecologizare clar, potrivit lui Cael, dar există și locuri în care culorile roșii sau albastre ale planctonului sunt mai intense sau mai palide.

Schimbările observate nu sunt masive

Cercetătorul a mai declarat că “schimbările observate nu sunt masive, putând să se manifeste subtil. Dar acest lucru ne oferă o dovadă suplimentară că activitatea umană afectează probabil părți mari ale biosferei globale într-un mod pe care nu am reușit să îl înțelegem”.

Cercetătorii explică faptul că tendința de schimbare a culorii planctonului este influențată de mai mulți factori care se manifestă simultan, unul dintre ei fiind cantitatea în creștere de microplastice din ocean, care favorizează dispersia luminii. În ianuarie 2024, NASA va lansa o misiune numită PACE (plancton, aerosoli, nori, ecosistem oceanic) care va măsura sute de modificările de culoare din ocean, oferind un progres major studiilor efectuate în domeniu.

Administrația Fondului pentru Mediu: Posibile scurgeri de informații din Programul Casa Verde Fotovoltaice

Administrația Fondului pentru Mediu a transmis un avertisment în legătură cu posibile scurgeri de informații din Programul Casa Verde Fotovoltaice. Se pare că mai mulți beneficiari înscriși în anul 2023 în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice ar fi fost contactați de diverși operatori economici pentru a-și oferi serviciile, după scurgerea de informații cu caracter personal.

„Având în vedere sesizările scrise și telefonice primite de la cetățeni prin care au fost semnalate posibile scurgeri de informații cu datele de identificare ale beneficiarilor înscriși în anul 2023 în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice și care ulterior ar fi fost contactați de diverși operatori economici pentru a-și oferi serviciile, Administrația Fondului pentru Mediu va pune la dispoziția Corpului de control al Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor absolut toate documentele solicitate astfel încât să se clarifice în cel mai scurt timp situația.

Etapa la care se află acum Programul Casa Verde Fotovoltaice

La momentul actual, Administrația Fondului pentru Mediu este în proces de încheiere a contractelor de participare cu instalatorii. Ulterior, aceștia vor transmite garanția de participare în cadrul programului, iar Administrația Fondului pentru Mediu va publica lista cu instalatorii validați. După această etapă, va fi permisă selectarea în aplicație a unui instalator de către solicitanții care s-au înscris în program”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Biroul Comunicare al Administrației Fondului pentru Mediu.

Scurgeri de informații la „Casa Verde” 2023

Un brașovean care s-a înscris în programul Casa Verde 2023 pentru a-și instala pe casă panouri solare a fost sunat recent prin call-center pentru o ofertă de la o firmă de instalații din Voluntari, în condițiile în care Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) nu a publicat încă lista instalatorilor acreditați, iar datele personale ale celor înscriși în program nu sunt publice.

Citește și: Panourile solare lasă Planeta fără argint

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a dispus Corpului de control să verifice ce se întâmplă la AFM, al cărei președinte este Laurențiu Neculaescu.

Administrația Fondului pentru Mediu reacționează

„Având în vedere sesizările scrise și telefonice primite de la cetățeni prin care au fost semnalate posibile scurgeri de informații cu datele de identificare ale beneficiarilor înscriși în anul 2023 în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice și care ulterior ar fi fost contactați de diverși operatori economici pentru a-și oferi serviciile, Administrația Fondului pentru Mediu va pune la dispoziția Corpului de control al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor absolut toate documentele solicitate astfel încât situația să se clarifice în cel mai scurt timp.

Citește și: Fondul pentru Mediu: Peste 130.000 de sisteme fotovoltaice, instalate la nivel național pentru persoane fizice

Care este procedura de acces la datele din platforma IT a AFM:

  • Abia după ce AFM va publica lista cu instalatorii acreditați, beneficiarii vor putea intra în contul personal din aplicație și selecta unul dintre instalatorii acreditați, care este notificat. 
  • Ulterior, instalatorul selectat primește acces doar la datele acelui beneficiar pentru a-i verifica documentele depuse la dosar, iar după confirmarea validării de către AFM poate demara instalarea sistemelor.
  • Instalatorii nu ar trebui să aibă acces la lista cu beneficiarii înscriși, în niciun moment pe parcursul programului, decât doar la acei beneficiari care îi selectează în aplicația informatică.

Plante care purifică aerul în casă. Ce ar trebuie să existe în orice locuință

Mobilierul, elementele decorative sau echipamentele electronice dintr-o locuinţă pot deveni nocive pentru sănătate, potrivit conducerii Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale (BRGVLFPAM) Buzău, astfel încât, prin proiectul „Plante care purifică aerul”, specialiştii încearcă să ofere soluţii naturale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în case, atrăgând atenţia, totodată, şi asupra capcanelor din universul vegetal.

Pe cât de comode pot fi elementele de mobilier nou achiziţionate, pe atât de dăunătoare se pot dovedi în anumite condiţii. Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău a dezvoltat un proiect – „Plante care purifică aerul” -, prin intermediul căruia sunt reliefate aspecte legate de anumite specii ale căror caracteristici bio-chimice pot ajuta în spaţiile de locuit.

Plante care purifică aerul

„Noi avem un proiect – ‘Plante care purifică aerul’ – şi avem studii făcute în care arătăm că noi considerăm că stăm într-o locuinţă bine igienizată şi curată, însă avem foarte multe elemente de mobilier şi echipamente care nu sunt atât de prietenoase cu sănătatea noastră. Mă gândesc la tot felul de lacuri, de vopsele, la mobilă care este confecţionată din rumeguş presat, practic este un deşeu. Aici avem un paradox, băgăm lemne pe foc şi ne facem mobilă din rumeguş presat, un deşeu toxic, pe care îl transformăm în mobilier comprimat, care conţine fel de fel de substanţe chimice. Aceste elemente de mobilier degajă substanţe care afectează starea noastră de sănătate, respiraţia, memoria. Nu mai vorbim despre plastic, PVC. Chiar dacă aceste obiecte par comode şi oferă un aspect de curăţenie, în timp degajă tot felul de compuşi chimici”, a declarat pentru AGERPRESdirectorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, Costel Vânătoru.

Una dintre plantele care pot purifica aerul, utilizată într-o gamă largă de domenii, este busuiocul. Totodată, cactusul poate deveni extrem de util în locuinţele în care sunt folosite echipamente electrice, televizoare, dispozitive mobile sau calculatoare.

„Noi am venit cu ideea de a realiza un catalog cu plante care purifică aerul în încăpere, astfel încât să atenuăm pe cât se poate duritatea acestor substanţe degajate de elementele decorative, de mobilier, pe care le avem noi în încăpere.

Avem, de exemplu, <Voalul miresei>, o plantă care ajută foarte mult la eliminarea monoxidului de carbon, pentru că toţi gătim la bucătărie, mai sunt şi persoane care fumează în încăpere şi atunci iată că <Voalul miresei> este o plantă valoroasă, care absoarbe monoxidul de carbon şi îl transformă prin sinteză în oxigen. Iedera ornamentală absoarbe mirosurile degajate de lacuri, de vopsele, care sunt periculoase, afectează sistemul nervos, ducând până la halucinaţii.

Iedera are această capacitate de a absorbi vaporii acestor diluanţi care sunt nocivi şi purifică în acelaşi timp aerul în încăpere. Apoi avem televizorul, calculatoarele, care emit unde electromagnetice, şi acolo ar trebui să avem un cactus, doi, care să atenueze duritatea undelor electromagnetice.

Cactusul are această capacitate de a absorbi şi de a reţine o parte, sigur, nu putem vorbi de o protecţie totală, a acestor unde electromagnetice degajate de echipamente. Nu mai vorbesc despre plante are purifică aerul prin odorizarea lor.

Ar trebui în fiecare încăpere să avem un ghiveci de busuioc pentru a putea evita aceste odorizante chimice care îţi dau senzaţia de aromă plăcută, dar este una falsă, de sinteză, dură, care afectează masiv sistemul nervos şi atunci avem nevoie de plante naturale, cu parfumuri naturale, care vin în sprijinul sănătăţii. Mai avem drusaimul, avem multe plante pe care strămoşii noştri, mergând până la muşcate, le foloseau”, a mai precizat Costel Vânătoru.

Alegerea unor plante care să decoreze casa trebuie făcută cu mare atenţie.

„Trebuie să ştiţi că sunt şi plante care sunt decorative, frumoase, dar extrem de toxice. Avem, de exemplu, Crăciuniţa, ne bucurăm de ea în perioada sărbătorilor, însă planta este foarte toxică. Mai sunt plante care cresc în gospodărie, cucuta, o plantă extrem de toxică, nu partea aeriană, cât rădăcina. Dacă pui limba sau înghiţi puţin suc din rădăcina de cucută, mori fără să mai ai timp să iei vreo măsură, pentru că sucul este extrem de periculos. Este un univers al plantelor cu beneficii şi pericole. Leandrul, iarăşi o plantă frumoasă, însă este foarte toxică. Atenţie, când îngrijim, când toaletăm aceste plante trebuie să ne spălăm bine pe mâini”, subliniază directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale. 

Comisia Europeană: 15 iulie va deveni Ziua Victimelor schimbărilor climatice

15 iulie va deveni ziua anuală a victimelor schimbărilor climatice. Anunțul a fost făcut de Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, care a precizat că va semna o declarație împreună cu Parlamentul European și Consiliul UE.

Frans Timmermans a deschis lucrările reuniunii ministeriale privind clima, organizată în fiecare an de UE, China și Canada.

Acesta a amintit de cele 200 de decese cauzate de inundațiile din Belgia, Germania și Țările de Jos în perioada 12 și 15 iulie 2021 și a subliniat ”că toată lumea are de plâns persoane care au murit din cauza schimbărilor climatice”.

Pe lângă ministrul chinez al climei, Huang Runqui și omologul său canadian Steven Guilbeault, la întâlnire mai participă și secretarul general al grupului ONU pentru schimbările climatice, Simon Stiell, și președintele COP 28, Ahmed Al Jaber.

Referindu-se la întâlnirea din noiembrie cu COP28, Timmermans a subliniat că ”lumea nu își poate permite o COP care identifică problemele, dar care nu reușește să propună soluții. Un lucru care trebuie evitat cu orice preț, dar care a început deja să se verifice, este ca cetățenii să-și piardă încrederea. Avem responsabilitatea de a înainta propuneri realizabile și soluții credibile, astfel încât să îi facem pe oameni să ni se alăture și să înțeleagă că abordăm problemele lor”.

Oportună comemorarea victimelor

Deputații europeni au considerat că este oportună să existe ziua anuală a victimelor schimbărilor climatice și au subliniat că aceasta ar contribui la creșterea gradului de conștientizare a vieților umane pierdute și a crizei umanitare cauzate de schimbările climatice.

Ei subliniază că schimbările climatice duc la fenomene meteorologice mai imprevizibile, inclusiv valuri de căldură mai frecvente și mai intense, incendii de pădure și inundații, la amenințări la adresa siguranței și securității alimentare și a apei, precum și la apariția și răspândirea bolilor infecțioase, care se intensifică și fac un număr din ce în ce mai mare de victime umane atât în Europa, cât și la nivel mondial.

Legea europeană a climei, adoptată de Parlamentul European, obligă UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% în 2030.

FOTO. Ploaie torențială, vijelii și grindină în București și Ilfov. Linii de autobuz și tramvai blocate, copaci căzuți peste mașini

0

Ploaie torențială, vijelii și grindină în București și Ilfov. Linii de autobuz și tramvai blocate, copaci căzuți peste mașini.

Meteorologii au emis o atenționare nowcasting cod galben de ploaie torențială, vijelii și grindină pentru București și Ilfov. Traficul rutier este blocat pe mai multe linii de tramvai și autobuz. Pompierii intervin în mai multe cartiere unde au căzut copaci peste mașini sau au blocat străzile.

”Ca urmare a fenomenelor meteo, pe durata codului galben, ISU Bucureşti – Ilfov a gestionat 46 de intervenţii – 44 în municipiul Bucureşti şi 2 in judeţul Ilfov. Acestea au constat în îndepărtarea a 44 de copaci căzuţi, a unui stâlp căzut şi a unui element de construcţie. Au fost avariate 33 de autoturisme şi un acoperiş”, conform ISU.

O persoană a fost surprinsă într-o mașină lovită de un copac căzut. Aceasta a fost scoasă din maşină conştientă şi a fost transportată la spital. Potrivit ISU Bucureşti – Ilfov, au căzut copaci pe maşini în zona Intrarea Pitulici, str. Cetatea de Baltă şi str. Modoran Ene, pe Bulevardul Metalurgiei 136 un copac a căzut pe carosabil, iar pe strada Samuil Vulcan un copac a căzut pe gardul Liceului Dimitrie Gusti.

Peisaj ca de iarnă pe Transalpina, unde s-a depus covor de gheață. Grindină cât oul de găină în Vâlcea

În Vâlcea a căzut grindină cât oul de găină. Bucățile  de gheață au spart geamurile mașinilor și au distrus acoperișuri ale caselor. Pe Transalpina s-a depus un covor de gheață.

Pe Transalpina s-a depus un covor de gheață. Peisajul pare de început de iarnă.

Risc de TORNADĂ. România, vizată de fenomene extreme

O tornadă ar putea lovi România, având în vedere variaţiile mari de temperatură pe verticală. Conform meteorologilor, vestul și centrul țării vor fi lovite de vijelii extreme cu grindină, iar vântul va atinge la rafală și 100km/h.

Potrivit Estofex, o organizație europeană specializată în prognozarea și monitorizarea furtunilor puternice, din 13 iulie, ora 18, până pe 14 iulie, ora 6, un val se va deplasa în Europa Centrală” și va trece prin Croația, Serbia, Ungaria, România și Ucraina.

„Se așteaptă să izbucnească furtuni severe și extrem de severe pe un front din nordul Italiei până în România și Ucraina”, a transmis Estofex, publicând și o hartă a simulării fenomenelor.

Conform acesteia, România, inclusiv județul Bihor, se va confrunta cu fenomene de nivel 3, adică foarte severe, dar și de nivel 2.

Risc de tornadă în România, în jumătatea de nord a țării, potrivit unei alerte emise de European Storm Forecast Experiment (Estofex). 

A fost emisă o alertă de nivelul trei, care ar putea însemna grindină de peste 5 centimetri, vânt cu viteze de peste 100 de kilometri la oră, dar și risc de tornadă. 

Alerta a fost emisă pentru nord-estul Croației, sudul Ungariei, nordul Serbiei și centrul și nordul României.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice extreme, a vorbit joi la Digi24, despre acest lucru și a spus că este important să ținem seama totuși că este vorba despre o prognoză experimentală.

”Trebuie să fac o precizare, că aceasta este o prognoză experimentală și că pentru detalii legate de România trebuie să urmărim datele de la ANM (…) Alerta aceasta înseamnă practic vreme extremă.

Datele pentru acest sistem de vreme indică că vom avea grindină de mari dimensiuni și vânt puternic, a adăugat el.

Centrul Estofex: Risc de tornadă în România

”Se estimează că un sistem frontal va traversa din Europa Centrală până în Serbia, România și Ucraina, înconjurând flancul estic al lanțului alpin. De-a lungul și înaintea frontului, masa de aer foarte umedă va permite o suprafață mare de 1000+ J/kg de MLCAPE.

Un nivel 3 este emis pentru NE Croației, S Ungaria, N Serbia și centrul/N România, în principal pentru rafale dăunătoare de vânt și grindină mare până la foarte mare. Peste România va fi prezentă și amenințarea tornadei” precizează Estofex pe siteul propriu, consultat de Alba24.

”În general, pentru toate tipurile de fenomene de acest fel trebuie să avem instabilitate atmosferică, umiditate și schimbarea direcției vânturilor” a spus Bogdan Antonescu.

El a spus că am avut tornade și anterior, în România, însă mai rar în regiunea vizată acum și mai des în partea de sud a țării.

European Storm Forecast Experiment este o inițiativă a unei echipe de meteorologi europeni și studenți în meteorologie și servește drept platformă pentru schimbul de cunoștințe despre prognozarea furtunilor convective severe în Europa și în alte părți.

Directorul ANM: Există posibilitatea să înregistrăm fenomene meteorologice extreme

Elena Mateescu, director ANM, a explicat la Antena 3, cum va evolua vremea în România în perioada următoare.

„Există posibilitatea să înregistrăm fenomene meteorologice extreme. De altfel, ca urmare a materialelor de care dispunem atunci când emitem aceste alerte, cu siguranță am luat în considerare și această alertă emisă de Estopex, care într-adevăr indica nivelul trei pentru aceste tipuri de manifestări.

De altfel, de la ora 15:00 a intrat în vigoare avertizarea meteorologică de cod portocaliu ce vizează jumătatea nordică a țării, practic vestul, centru, nordul, nord-estul României, acolo unde vijeliile vor fi unele puternice, rafalele de vânt putând depăși 70-90km/h, izolat chiar peste 100km/h.

Vorbim și de posibilitatea să înregistrăm grindină de medii și mari dimensiuni și pe intervale scurte de timp, să mai cumulăm valori de precipitații de peste 50-60l/m² în mai puțin de o oră.

În timp ce jumătatea sudică a țării traversează astăzi cel mai intens val de căldură din această săptămână.

Cum se definește o tornada

”Există un fuior, care vânt rotațional, care atunci când întâlnim și două mase de aer în ascendență cal cu rece, vântul rotațional înregistrează viteze semnificative peste 100km/h determinând acea pâlnie care atunci când atinge solul înseamnă tornadă la nivelul solului.

Acele trombe marine, care se datorează tot unui vânt rotațional și diferenței de temperatură de la suprafața apei comparativ cu temperatura la înălțime. Sunt fenomene meteorologice extreme care cu siguranță vor deveni un tipar de vreme normală, din ce în ce mai des întâlnite și în țara noastră.

Noi am emis alerta meteorologică de cod portocaliu încă din această dimineață, ea intrat în vigoare la ora 15:00 rămâne în vigoare până mâine dimineață și nu în ultimul rând, amendăm alertele de cod portocaliu, care înseamnă un grad de agravare crescut din perspectiva probabilității de producere a acestor tipuri de fenomene și prin alertele meteorologice de tip nowcasting de cod roșu.

La acest moment, vitezele de peste 100km/h au fost incluse în mesajul de avertizare de cod portocaliu general”, a spus Elena Mateescu, director ANM.

ANM:  O „cupola de foc” cuprinde România. Au fost temperaturi și de 45 de grade

„Într-adevăr, este un blocaj la nivelul continentului, mai ales pentru jumătatea sudică a continentului european și mă refer aici la partea de sud-sud-est, zona în care ne aflăm și noi, comparativ cu regiunile nordice, nord-estice.

Masa de aer foarte cald dinspre nordul Africii afectează această parte a continentului și iată că și zona de sud-vest, sud-sud-est a României este afectată astăzi cea mai caldă zi, cum spuneam și în intervențiile anterioare, cu valori care la umbră au înregistrat deja 38° la această oră, dar temperaturile resimțite tocmai datorită gradului mare de umezeală din atmosferă au depășit 44, s-au apropiat chiar de 45° la Băile Herculane, în Capitală, 44°.

Valul de căldură va fi simțit și săptămâna viitoare

Valul de căldură va rămâne de interes și pe parcursul săptămânii viitoare, chiar dacă temperaturile în următoarele două zile se vor mai pondera la valori de 35-38° în asociere și cu nopțile tropicale, adică minime care nu vor coborî sub 20-24°C.

Disconfortul termic va fi de lungă durată și pe parcursul zilei și al nopții și cu siguranță și săptămâna viitoare vom vorbi de val de căldură persistent, pentru că deja Centrul Climatologic European, cu sediul la Ofenbach a actualizat informațiile din această perspectivă și există o estimare care anticipează posibilitatea ca acest val de căldură să persiste pentru următoarele două săptămâni.

Vor fi coduri roșii de caniculă

Nu excludem posibilitatea de a emite Coduri Roşii de caniculă dacă ne apropiem de maximele absolute ale perioadei și intervalului respectiv, atunci când vom consemna, datorită datelor de care dispunem, că ne apropiem de 43-44°, dar cu siguranță codul portocaliu iată că confirmă, până la urmă, așa cum menționa în toate intervențiile, că este foarte importantă durata intervalului valului de căldură persistența și accentuare a acestuia și nu trebuie să maximizăm doar valoarea de 44° pentru că atunci când avem zile consecutive cu valori de peste 38° la umbră chiar 40° și nopți tropicale cu valori care nu coboară sub 20° disconfortul termic este unul foarte accentuat și de lungă durată”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3.

Anticiclonul Cerberus lovește Europa. O imagine din satelit arată 60 de grade la sol în Spania 

Valul de căldură pe care meteorologii l-au denumit Cerberus se extinde în sudul Europei și nord-vestul Africii și va aduce temperaturi record în zilele următoare. Este de așteptat ca temperaturile să treacă de 40 de grade Celsius în anumite zone din Spania, Franța, Grecia, Croația și Turcia, scrie BBC.

În Italia, temperaturile ar putea ajunge până la 48,8 de grade Celsius. A fost emisă o alertă cod roșu pentru 10 orașe, inclusiv Roma, Bologna și Florența. Marți, un bărbat de 44 ani, care lucra la marcarea cu vopsea a trecerilor de pietoni în orașul Lodi, lângă Milano, a murit din cauza căldurii extreme. S-a prăbușit în timp ce lucra, a fost dus la spital, dar nu a mai putut fi salvat. 

„Ne confruntăm cu un val de căldură insuportabil. În orele de caniculă trebuie luate toate măsurile de precauție utile pentru a evita tragedii precum cea petrecută la Lodi”, a scris pe Twitter politicianul italian Nicola Fratoianni.

O imagine din satelit înregistrată de Copernicus a arătat că temperatura la sol în regiunea Extremadura a atins marți 60 de grade Celsius.

Citește și: 13 iulie, cea mai fierbinte zi din 2023. Zonele în care vom avea temperaturi de peste 42 de grade Celsius

„Este adevărat că temperaturile au crescut, dar mult, mult mai sus decât în ​​alți ani”, a declarat pentru Reuters Alejandrina Coy, din Madrid.

Met Office a avertizat că vineri va fi cea mai caldă zi. Potrivit BBC Weather, în sudul Europei temperaturile vor trece de 40 de grade.

„Valul de căldură care afectează părți din sud-vestul Europei și nord-vestul Africii este așteptat să se extindă spre est, ajungând în cele din urmă în Orientul Mijlociu, în cursul acestei săptămâni. Comunitățile din regiunile afectate ar trebui să se aștepte la efecte asupra sănătății și la incendii de vegetație”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Met Office, Grahame Madge.

Acest avertisment vine după ce Organizația Meteorologică Mondială a declarat că începutul acestei luni că a fost cea mai fierbinte săptămână pentru Planetă. 

Oamenii de știință au spus că schimbările climatice combinate cu apariția în acest an a fenomenului El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul și centrul Oceanului Pacific, au alimentat recentele temperaturi record. 

Schimbările climatice, scăpate de sub control

El Nino este un tipar natural care determină creșterea temperaturilor în întreaga lume, precum secetă și ploi abundente. 

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat că „situația la care asistăm acum este demonstrația că schimbările climatice sunt scăpate de sub control”.

După Cerberus urmează Charon

În Praga, temperaturile ar putea ajunge sâmbătă până la 36 de grade Celsius, cu mult peste media lunii iulie, de 24 de grade Celsus. Meteorologii italieni avertizează că după valul Cerberus urmează un altul, pe care l-au numit Charon și care va duce temperaturile iar spre 43 de grade în Roma și 47 de grade în Sardinia.

Recordul de temperatură din Europa de 48,8 grade Celsius a fost înregistrat pe insula italiană Sicilia, în august 2021.

Citește și: Parisul a început din nou să înregistreze temperaturi de peste 40 grade. Când a fost depășit recordul din 1947

Peste 60.000 de oameni au murit în Europa din cauza căldurii, anul trecut și temerea e că actualul val de căldură ar putea provoca mult mai multe decese în această vară. 

Pe insula spaniolă Mallorca, linia telefonică de urgență a fost asaltată de sesizări privind cazuri de insolație. Experții climatologi spun că perioadele cu vreme extrem de caldă devin din ce în ce mai frecvente, iar schimbările climatice duc la temperaturi record. 

Centrul european pentru prognozele meteo pe termen mediu a transmis că la nivel global, luna iunie a fost cea mai caldă din istorie.




















                

Peste 300 de stații de încărcare pentru mașini electrice în România

Oficialii Renovatio e-charge au anunțat astăzi că Uniunea Europeană (UE), prin intermediul CINEA, va acorda companiei un grant de 9,5 milioane de euro pentru construcția în România a unui număr de 242 de noi stații de încărcare de mare putere pentru mașini electrice. Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) a semnat recent acordurile de finanțare cu membrii Consorțiului EXPAND-E (EXpanding Performance and Network Density – Electric), din care face parte și Renovatio e-charge.

„Consorțiul EXPAND-E instalează în perioada iunie 2022 – iunie 2025, în peste 450 de locații, din 22 de state membre UE, un total de 2.100 de puncte de încărcare (150kW – 350kW), destinate vehiculelor electrice ușoare și grele de transport marfă. UE finanțează acest proiect prin acordarea unui grant în valoare totală de 70 de milioane de euro, din care 9,5 milioane de euro revin României”, a declarat Alexandru Teodorescu, Managing Partner al Renovatio e-charge.

Compania acestuia face parte din ecosistemul de companii Renovatio și administrează în prezent cea mai mare rețea de încărcare a mașinilor electrice din România, care cuprinde peste 655 de puncte de încărcare la nivel național.

Concret, în cadrul proiectului european EXPAND-E, Renovatio e-charge va instala până la 222 de puncte de încărcare de mare putere, de minimum 150kW, dedicate vehiculelor electrice ușoare și 20 de puncte de încărcare, cu o putere de minimum 350kW, destinate vehiculelor electrice de transport greu (camioane, autobuze și autocare), în 53 de locații de-a lungul coridoarelor principale ale rețelei TEN-T din România.

Toate stațiile de încărcare vor fi publice, accesibile 24/7

Un detaliu foarte important este posibilitatea utilizatorilor de a plăti fără înregistrare prealabilă sau contract comercial la noile terminale.

„Toate stațiile de încărcare vor fi publice, accesibile 24/7, interconectate cu ceilalți membri ai proiectului, precum și cu alți operatori de servicii de mobilitate, prin intermediul soluțiilor de roaming. De asemenea, toate stațiile vor fi dotate cu terminale de plată, care vor permite utilizatorilor să încarce direct, fără înregistrare prealabilă sau contract comercial”, a explicat Alexandru Teodorescu.

Semnarea recentă a acordului de finanțare dintre CINEA ȘI EXPAND-E a confirmat statusul, calendarul și livrabilele celui mai mare proiect de infrastructură de încărcare a mașinilor electrice finanțat de agenția europeană de la înființare și până în prezent.

Membrii Consorțiului EXPAND-E au început deja identificarea și securizarea terenurilor, realizarea testelor de fezabilitate și a procedurilor de achiziții de echipamente.

Grantul UE a atras și capital privat, iar proiectul a securizat, de asemenea, un împrumut de 30 de milioane de euro de la o bancă europeană, precum și capital de lucru adițional de la membrii consorțiului și câteva instituții financiare. Aceste lucruri subliniază atât capacitatea sectorului privat de a cataliza investiții adiționale, cât și încrederea investitorilor în proiect și în creșterea pieței vehiculelor electrice.

42 de stații pentru mașini electrice în 7 locații din Ungaria

Adițional, Comisia Europeană a selectat pentru finanțare proiectul EXPAND-E Ungaria, care presupune implementarea a 42 puncte de încărcare în 7 locații din Ungaria, completând astfel verigile lipsă ale proiectului global EXPAND-E și asigurând acoperirea a 23 state membre UE.

Cei de la Eldrive România instalează și ei stații de încărcare pentru mașini electrice în 26 de parcuri de retail din România aflate în portofoliul Square 7 Properties și Mitiska REIM. Primele stații sunt deja funcționale în Giurgiu Shopping Park, începând cu luna iulie 2023.

Toate celelalte stații urmează să fie instalate și puse în funcțiune până la finalul anului acesta și în 2024. În total este vorba despre mai mult de 100 de stații care cumulează peste 300 de puncte de încărcare.

În Shopping Park Giurgiu sunt patru stații de 50 kW + 22 kW, unde pot fi încărcate opt mașini electrice simultan. Toate stațiile Eldrive din Shopping Park Giurgiu sunt marca ABB și asigură o putere de încărcare de până la 50 kW atunci când utilizatorii folosesc conectorul de încărcare rapidă (DC) și până la 22 kW putere când este utilizat conectorul de încărcare semi-rapidă (AC).

„Colaborarea dintre Eldrive România și Square 7 Properties arată determinarea pe care o avem în a dezvolta infrastructura de încărcare pentru mașini electrice, în toată țara”, a declarat Camelia Sin, Country Manager Eldrive în România.

Până la final de 2023 și pe parcursul lui 2024 vor fi date în folosință noi stații de încărcare Eldrive în întreg portofoliul de parcuri de retail Square 7 Properties și Mitiska REIM. Fiecare amplasament are autorizații specifice și date de punere în folosință diferite.

„Square 7 Properties are peste 15 ani de experiență în construcția administrarea de parcuri de retail moderne în România. Dezvoltăm cu atenție la impactul asupra mediului, și, după certificările sustenabile ale construcțiilor noastre, dotarea cu stații de încărcare electrică a reprezentat o acțiune firească pentru noi”, a declarat Brîndușa Grama, Head of Asset Management la Square 7 Properties.

13 iulie, cea mai fierbinte zi din 2023. Zonele în care vom avea temperaturi de peste 42 de grade Celsius

0

Joi, 13 iulie, se anunţă cea mai fierbinte zi de la începutul anului. Temperaturile ar putea depăşi 42 de grade Celsius la soare în sudul ţării, unde a fost un chin şi astăzi. Cea mai mare temperatură resimţită a fost 41 de grade Celsius, la Calafat, iar cea mai mică, 38, la Bucureşti. 

Meteorologii au emis miercuri trei atenționări cod galben: două de caniculă și una de vijelii și ploi torențiale. Temperaturile continuă să crească, iar joi vor ajunge la 40 de grade la umbră. 

COD GALBEN FURTUNI

Primul cod anunță fenomene de instabilitate atmosferică accentuată. Intră în vigoare miercuri la ora 15:00 și va fi valabil până joi la 06:00. Vor fi afectate nord-vestul și centrul țării, dar și zonele montane.

În intervalul menționat, local în nord-vestul și centrul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp) și grindină. Astfel de fenomene vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.

COD GALBEN CANICULĂ

Un alt cod galben, valabil miercuri, anunță un val de caniculă și disconfort termic ridicat. Pe parcursul zilei de miercuri (12 iulie) va fi caniculă, local în Banat, Crișana, în sud-vestul Transilvaniei, în Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 34…37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

.

COD GALBEN CĂLDURĂ

Un al treilea cod galben emis de ANM va fi valabil de joi, 13 iulie, până duminică, 16 iulie, și anunță un val de căldură și disconfort termic ridicat. Joi (13 iulie), valul de căldură se va extinde și va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice. Disconfortul termicnse va accentua, iarnindicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) în sudul Câmpiei Române și sudul Banatului senvor atinge valori în general de 38…40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18…22 de grade. Valul de căldură va persista și săptămâna viitoare.

Cea mai fierbinte zi rămâne deocamdată ziua de 13 iulie.

Banchiza de gheață din Antarctica în pericol. Oceanograf: Un eveniment inedit și îngrijorător

A fost o chestiune doar de timp în ceeace privește banchiza din Antartica. În 2020 informațiile arătau că banchiza de gheaţă ce înconjoară Antarctica şi care se întinde pe o suprafaţă de peste 900.000 de kilometri pătraţi riscă să se fărâmiţeze din cauza efectelor încălzirii globale. Între timp, acest lucru s-a întâmplat, iar acum banchiza are dificultăți în a-și reveni.

Banchiza din Antarctica are dificultăţi în a-şi reveni după o topire istorică din februarie, în pofida sosirii iernii în emisfera sudică, un fenomen care riscă să accelereze încălzirea globală şi care ar putea periclita numeroase specii din Oceanul Antarctic.

Aproximativ 2,5 milioane de kilometri pătraţi, de cinci ori mai mult decât Franţa continentală: acesta este deficitul de gheaţă de pe mare din Antarctica înregistrat de observatorul european Copernicus la sfârşitul lunii iunie, comparativ cu media din perioada 1991-2020.

La 16 februarie, suprafaţa banchizei din Antarctica, care se formează prin îngheţarea apei sărate a oceanului, a atins deja cel mai mic nivel de la debutul măsurătorilor satelitare, în urmă cu 45 de ani, cu o întindere totală de 2,06 milioane de kilometri pătraţi.

De atunci, gheaţa s-a refăcut într-un ritm neobişnuit de lent, în pofida sosirii iernii în emisfera sudică. Suprafaţa banchizei în iunie a fost astfel stabilită la 11,5 milioane de kilometri pătraţi (cu 17% mai puţin comparativ cu media). Ritmul de refacere este „extraordinar de redus”, potrivit lui Ed Blockley, care conduce Grupul pentru climă polară din cadrul Met Office, serviciul britanic de meteorologie.

„Un eveniment inedit şi îngrijorător”, a confirmat Jean-Baptiste Sallée, oceanograf şi climatolog la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNRS) din Franţa.

„Ne aflăm în faţa a ceva nemaivăzut, cu o banchiză care nu creşte într-un ritm natural. Întrebarea este: am intrat într-un nou regim? Dar este încă prea devreme pentru a răspunde”, a precizat el.

„Zonă de refugiu”

Această retragere a banchizei „este în concordanţă cu schimbările climatice care încep să aibă impact asupra banchizei din Antarctica”, a precizat Sallée. Însă, cercetătorii sunt reticenţi în a stabili o legătură oficială cu încălzirea globală deoarece modelele climatice au prezentat anterior dificultăţi în a prezice schimbările la nivelul banchizei din Antarctica.

Ceea ce se ştie, însă, este că reducerea banchizei riscă să agraveze încălzirea globală. Oceanul, care este mai închis la culoare, reflectă o cantitate mai mică din razele solare comparativ cu gheaţa albă şi, prin urmare, stochează mai multă căldură.

Pe măsură ce se topeşte, banchiza îşi pierde şi rolul de tampon între valuri şi calota glaciară din Antarctica, riscând să accelereze scurgerile gheţarilor de apă dulce în ocean.

În plus, retragerea gheţii de pe mare ameninţă ecosistemul bogat pe care îl adăposteşte.

Banchiza din Antarctica, loc pentru mamifere și păsări marine

Departe de a fi o întindere de gheaţă, „banchiza formează terase, tuneluri, labirinturi, fiind o zonă de refugiu pentru vieţuitoare, care se pot ascunde astfel de prădători”, a explicat Sara Labrousse, cercetătoare specializată în ecologie polară la CNRS.

Banchiza găzduieşte în special krill, crustacee asemănătoare cu creveţii, care constituie hrana multor prădători precum balenele, focile sau pinguinii.

„Banchiza este, de asemenea, o zonă de odihnă, de năpârlire şi reproducere pentru multe mamifere şi păsări marine”, a adăgat Sara Labrousse.

Când banchiza se sparge prea devreme în timpul sezonului, focile tinere care au puţină grăsime şi blană insuficient de impermeabilă pot muri de hipotermie după ce cad în apă, a precizat cercetătoarea. Retragerea banchizei „poate pune în pericol populaţiile”, a avertizat ea.

PARIS. Taxe de parcare mai mari pentru SUV-uri, pentru a combate „auto-bezitatea”

În lupta sa pentru reducerea poluării în capitală, Primăria Parisului urmează să impună taxe de parcare mai mari proprietarilor de SUV-uri, consilierii municipali vizând vehiculele „periculoase şi greoaie”, relatează The Guardian.

Detaliile în legătură cu taxele nu au fost anunţate, dar se va lua în considerare dimensiunea, greutatea vehiculului şi motorul acestuia.

Vehiculele electrice şi cele ale familiilor numeroase, care au nevoie de o maşină mai mare, este de aşteptat să scape de taxele majorate, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. „De la 1 ianuarie 2024, proprietarii de SUV-uri se pot aştepta să plătească taxe mai mari pentru a parca în capitala Franţei”, a transmis Consiliul municipal într-un comunicat.

Consilierii parizieni au aprobat măsura în unanimitate luna trecută.

Numărul de SUV-uri a crescut cu 60%

Oficialii spun că numărul de SUV-uri din oraş a crescut cu 60% în ultimii patru ani şi acum reprezintă 15% din cele 1,15 milioane de vehicule private parcate în Paris în fiecare seară. Ei speră că majorarea taxelor va împiedica creşterea numărului acestora şi va încuraja deţinerea de vehicule mai uşoare.

Citește și: Administrația Fondului de Mediu, noi dosare în programele Rabla Clasic și Rabla Plus

Frédéric Badina-Serpette, un consilier din cadrul partidului ecologist EELV, care a propus majorarea taxelor, a declarat: „Ne-am dori ca oraşul Paris să modifice preţul parcărilor cu plată, pe un principiu progresiv, în funcţie de greutatea şi dimensiunea vehiculelor”. El a spus că scopul este „să se concentreze pe o absurditate: auto-bezitatea, creşterea de neoprit a greutăţii şi dimensiunilor vehiculelor care circulă în oraşe şi în special în Paris”.

David Belliard, viceprimar responsabil pentru spaţiul public şi politica de mobilitate, a spus că SUV-urile sunt nepotrivite într-un mediu urban.

„Nu există poteci de pământ, drumuri de munte… SUV-urile sunt absolut inutile la Paris. Mai rău, sunt periculoase, greoaie şi folosesc prea multe resurse pentru fabricare”, a spus Belliard.

Taxe de parcare, singura soluție

Cu toate acestea, Pierre Chasseray, un purtător de cuvânt al grupului de apărare a şoferilor 40 millions d’Automobilistes, a declarat că numărul SUV-urilor a crescut deoarece familiile mai numeroase le-au cumpărat pentru a-şi înlocui vehiculele de tip microbuz.

„Sunt vehicule de familie… folosite pentru a pleca în weekend sau în vacanţă. Ne bucurăm de o mică minoritate a populaţiei urbane care a decis să facă din SUV simbolul luptei împotriva poluării”, a spus Chasseray pentru Le Parisien.

Şi la Lyon, autorităţile au anunţat taxe de parcare mai mari în funcţie de greutatea vehiculului începând de anul viitor, iar Grenoble este de aşteptat să introducă o schemă similară.

VIDEO. Un vulcan a erupt lângă capitala Islandei. Râuri de lavă, fumul gros și cenușa au pus stăpânire pe întreaga zonă

Situație fără precedent. Un vulcan a erupt de trei ori în doi ani la doar 30 de kilometri de capitala Islandei, Reykjavik. Erupția a provocat mai mulți nori de fum într-o regiune cunoscută pentru câmpurile de lavă, vulcanii și activitatea geotermală. Oficiul Meteorologic Islandez (IMO) a declarat că erupția „minoră” a început luni în peninsula Reykjanes din Islanda, dar nu a fost emisă nicio cenușă și până în prezent nu a fost raportată nicio întrerupere pe aeroportul Keflavik din țară, relatează CNN.

Oficiul Meteorologic Islandez a anunțat că pe versanții muntelui Litli Hrútur există o fisură lungă de 200 de metri, „din care lava iese ca o serie de fântâni”.

Oamenii de știință avertizaseră despre posibile erupții după ce în ultimele săptămâni au fost detectate sute de cutremure minore. Fotografiile arată fluxuri de lavă care curg de-a lungul câmpurilor, cu mici incendii în depărtare și fum gros în aer.

Întrucât erupția a avut loc într-o zonă nelocuită, nu au existat „riscuri imediate” pentru comunități sau infrastructură, a spus IMO – dar a avertizat oamenii să nu se aventureze în apropierea zonei, spunând că va exista o acumulare de „niveluri periculos de ridicate de gaze.”

Vântul va transporta unele dintre aceste gaze spre nord, putând afecta mai multe zone, inclusiv capitala Islandei, a spus IMO. Biroul regional de management al destinației din Peninsula Reykjanes a emis luni un avertisment cu privire la nivelul gazului.

Într-o declarație, biroul a spus că șeful poliției din peninsula a ordonat închiderea tuturor traseelor către vulcan din cauza „poluării masive cu gaze care pune viața în pericol”, după ce a vorbit cu oamenii de știință.

Autoritățile lucrează pentru a restabili accesul la vulcan odată ce poluarea scade, a adăugat acesta. În urmă cu câteva zile, biroul de management i-a avertizat pe drumeții din regiune să fie atenți, menționând că activitatea seismică recentă a arătat similar cu cea care a precedat o nouă erupție vulcanică anul trecut.

Mii de cutremure

Mii de cutremure mici au fost înregistrate în zonă în săptămâna premergătoare erupției, semn că magma de sub pământ se mișcă și că o erupție este iminentă. Autoritățile islandeze au recomandat oamenilor să nu se deplaseze la fața locului înainte de a evalua situația.

Magma a ieșit din pământ luni, în jurul orei 16.40 GMT, la doar câțiva kilometri de două erupții anterioare din ultimii doi ani. Erupțiile efuzive care au avut loc până acum în această zonă nu au fost foarte periculoase și nici nu au avut vreun impact asupra traficului aerian.

În schimb, erupțiile din 2021 și 2022 au atras sute de mii de vizitatori care doreau să surprindă o imagine rară a unui vulcan activ.

Islanda are 33 de sisteme vulcanice considerate active în prezent, cel mai mare număr din Europa. În medie, are o erupție la fiecare cinci ani.

În aprilie 2010, după erupția masivă a vulcanului Eyjafjallajökull, aproximativ 100.000 de zboruri au fost anulate, lăsând peste 10 milioane de călători blocați. Alți vulcani, cum ar fi Askja, din munții nelocuiți din centrul Islandei, au dat recent semne de activitate.

Unul dintre cei mai periculoși vulcani din țară este Katla, în apropiere de coasta de sud. Ultima sa erupție a avut loc în 1918, iar o pauză neobișnuit de lungă sugerează o trezire iminentă. Erupția din 1783 a fisurii vulcanice Laki din sudul insulei este considerată de unii experți drept cea mai devastatoare din istoria Islandei, provocând cea mai mare catastrofă de mediu și socio-economică a țării.

Între 50 și 80% din efectivele de animale din Islanda au fost ucise, ceea ce a dus la o foamete care a provocat moartea unui sfert din populația țării. Impactul meteorologic al erupției a avut, de asemenea, repercusiuni timp de mai mulți ani, unii experți sugerând că impactul ar fi putut juca un rol în declanșarea Revoluției Franceze.

Medic: Poluarea din casă, mai mare decât cea din afara casei

Poluarea din casă pe care toată lumea o ignoră, dar este mai mare decât cea din afara locuinței, atrage atenția dr. Radu Țincu. Medicul a atras atenția asupra faptului că poluarea din propriile case poate fi la fel de periculoasă, dacă nu chiar mai periculoasă.

Poluarea din casă pe care toată lumea o ignoră, dar este mai mare decât cea din afara locuinței, atrage atenția dr. Radu Țincu.

Poluarea, față de alte boli actuale, nu doare atât de mult și modifică organismul uman pe termen lung. Nici oamenii nu sunt așa interesați de subiectul poluării pentru că nu o resimt în mod acut. Știți că oamenii vin la doctor când îi doare foarte tare.

Pe de altă parte, poluarea nici pentru autorități nu reprezintă o problemă pentru că pentru a dezvolta politici de combatere a poluării e nevoie de o perioadă lungă de timp. De obicei, oamenii politici sunt cantonați pe cei 4 ani de mandat care sunt insuficienți pentru a vedea o realitate, o reducere a poluării, și atunci cu toții acceptăm cu mai mare ușurință acest fenomen.

Poluarea ucide

Însă, ceea ce știm din studiile populaționale este că poluarea, dincolo de faptul că ucide și produce decese cauzate de boli cronice, de cancere bronhopulmonare, de accidente vasculare cerebrale sau de afectarea pulmonară, vorbim de bronhopneumopatia cronică obstructivă care reduce speranța de viață.

Citește și: Poluarea, cel mai mare ucigaș din Europa | Bucureștiul, în topul orașelor poluate

Dincolo de această reducere a numărului de ani pe care îi trăim într-un oraș mai poluat, poluarea mai face un lucru extrem de important: reduce calitatea vieții. Acești oameni nu-și mai desfășoară viața în condiții normale, au nevoie de spitalizări pentru că în sezonul rece, spre exemplu, în orașele poluate, incidența pneumoniilor virale sau bacteriene este mai mare comparativ cu un oraș nepoluat, ceea ce arată cum poluarea poate modifica chiar și evoluția unor boli normale, sezoniere.

60% din poluare provine din interiorul locuinței

Multă lume se gândește la poluarea exterioară, poluarea din afara locuinței, însă nu este singura poluare. 60% din poluare provine din interiorul locuinței. Chiar noi reușim să creăm în interior un aer poluat. Când discutăm de poluarea interioară, discutăm de gătit care produce poluare în interior  încălzind alimentele, având ulei încins care degajă o serie de hidrocarburi. Un prim aspect ar fi să reușim să gătim într-o zonă care poate fi aerată ușor folosind hote de evacuare și sisteme care să prevină acumularea acestor substanțe produse de ardere, în interiorul locuinței.

Citește și: Apele Române: Unda de poluare formată pe Dunăre în Serbia, stopată înainte de a ajunge în România

Avem o poluare interioară cauzată de vopsea, tapet și alte lucruri pe care le folosim la decorațiunile interioare, ajungând la parfumuri, detergenți, odorizante de cameră, lumânări parfumate, bețișoare parfumate. Avem o arie foarte largă de substanțe care pot produce poluarea aerului atât în interiorul locuinței cât și în exterior”, a spus dr. Radu Țincu pentru DCNews.

Transportul maritim, luat în vizor de ecologiști. Emite în jur de 1.000 mil. tone de dioxid de carbon anual

Transportul maritim reprezintă o cale sigură mai ales că peste 80% din comerțul mondial se desfășoară pe apă. Cu toate acestea, ecologiștii susțin că transportul pe apă poluează. Conducătorii din zona industriei mondiale a transportului maritim au convenit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră la zero „până în jurul anului 2050”, dar criticii spun că acordul are multe lacune.

Navele produc aproximativ 3% din CO2 la nivel mondial, dar țările vor trebui să reducă această cantitate cât mai aproape de zero până la mijlocul secolului. Scepticii consideră că strategia este lipsită de forță și nu va face mare lucru pentru a limita creșterea temperaturilor.

Industria maritimă globală este un element esențial pentru comerțul mondial, transportând până la 90% din bunurile comerciale. Însă acest comerț este foarte dăunător mediului, deoarece utilizează unii dintre cei mai poluanți combustibili cu emisii mari de carbon pentru a alimenta motoarele navelor.

Transportul maritim, o industrie poluantă greu de gestionat

Coșurile de fum ale navelor produc aproximativ aceeași cantitate de carbon în fiecare an ca și Germania. Cu toate acestea, transportul maritim s-a dovedit a fi greu de reglementat, deoarece navele sunt adesea deținute de o țară, dar înregistrate în altă țară.

State mici precum Insulele Marshall, Liberia și Panama au un număr mare de nave care navighează sub pavilion național, dar nu au nicio responsabilitate reală pentru aceste nave. Prin prisma acestui fapt, transportul maritim a fost omis din Acordul de la Paris privind clima din 2015, când lumea a pus în aplicare un plan global de combatere a creșterii temperaturilor.

În 2018, oamenii din fruntea industriei de transport maritim au fost de acord să reducă emisiile de dioxid de carbon la jumătate până în 2050, dar acest lucru a fost considerat total inadecvat de oamenii de știință. După o presiune tot mai mare din partea unei coaliții de țări, inclusiv a Regatului Unit, a SUA și a statelor insulare din Pacific, delegații reuniți la Londra au convenit asupra unei noi strategii care ar aduce emisiile la zero „până în 2050 sau în jurul acestui an”.

Noi măsuri vor fi impuse

În ciuda rezistenței Chinei, Braziliei, Arabiei Saudite și a altor state, noua strategie va prevedea „puncte de control indicative”, mai degrabă decât obiective stricte, care vor avea ca scop reducerea emisiilor provenite din transportul maritim cu cel puțin 20% până în 2030 și cu cel puțin 70% până în 2040.

Pentru aceste două puncte de control, acordul prevede că țările ar trebui să „depună eforturi” pentru a atinge un obiectiv mai ridicat de 30% până în 2030 și de 80% până în 2040.

„Acest rezultat este departe de a fi perfect, dar țările din întreaga lume s-au reunit și au reușit – și ne oferă o șansă de a ajunge la 1,5C”, a declarat Ralph Regenvanu, ministrul schimbărilor climatice din Vanuatu, o țară insulară din sudul Pacificului.

Menținerea temperaturilor globale sub 1,5C este o parte esențială a Acordului de la Paris, iar oamenii de știință sunt de acord că ar fi foarte periculos să se permită o încălzire mai mare decât acest nivel.

Transportul maritim emite în jur de 1.000 mil. tone de dioxid de carbon anual

Transportul maritim, o industrie care generează în UE venituri de 500 miliarde euro pe an, emite în jur de 1.000 mil. tone de dioxid de carbon (CO2) anual şi este responsabil de 2,5% din noxele emise la nivel global, ceea ce reprezintă un motive de îngrijorare pentru reprezentanţii Comisiei Europene care şi-au propus ca până în 2050 să reducă poluarea din transportul maritim cu 40%.

Transportul rutier este principala sursă de poluare la nivel european din toate mijloacele de transport folosite (78% ), urmat de transportul aviatic (13%), apoi cel maritim, transportul feroviar fiind cel mai sustenabil mijloc de transport, potrivit reprezentanţilor Comisiei Europene. Datele au fost prezentate în anul 2016.

Una dintre principalele măsuri adoptate a fost impunerea obligatitvităţii ca toate vapoarele construite după 2013 să respecte un standard minim de eficienţă şi care să folosească mai puţin combustibil. Cu toate acestea, dacă nu există o politică globală comună care să se aplice tuturor reprezentanţilor industriei, nu doar celor din UE, aceste măsuri nu vor avea efectul scontat.

Ce este canicula sahariană. Fenomenul care va pune stăpânire pe România

Specialiștii meteorologi trag semnale de alarmă, spunând că Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid de pe planetă, de două ori mai mult decât media globală începând cu anii 1980. În această perioadă, conform predicțiilor meteo, se anunță un val de căldură, cunoscut sub numele de canicula sahariană, fenomen ce se va abate și asupra României, conform anunțului făcut de ANM. Vom asista, așadar, la fenomenul meteo care dă România peste cap.

Canicula sahariană și efectele sale asupra Europei

Conform unui nou raport, schimbările climatice au un impact uman, economic și de mediu major în Europa, care a fost numită acum continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume.

Europa s-a încălzit de două ori mai mult decât media globală începând cu anii 1980, se arată în raportul publicat luni de Copernicus, serviciul Uniunii Europene pentru schimbări climatice, și de Organizația Meteorologică Mondială.

În 2022, bătrânul continent a depășit cu aproximativ 2,3 grade media din perioada preindustrială, fiind vorba de temperaturile globale înregistrate între 1850 și 1900, care sunt folosite ca bază de referință pentru Acordul de la Paris privind clima.

Ce este canicula sahariană

Canicula sahariană din Africa este caracterizată de o atmosferă încețoșată, încărcată cu praf din Sahara, cea mai mare sursă de acest material de pe planetă în lunile de vară din emisfera nordică.

Conform specialiștilor, particulele foarte mari de praf sunt ridicate de la suprafața deșertului de rafalele de vânt care suflă pe sute de kilometri, produse de fluxul de energie al furtunilor.

Deși procesul de import de căldură de la distanță poate părea exotic, nu este chiar așa. Este exact ceea ce vremea este orientată să facă.

Citește și: Alertă de caniculă pentru România. Cinci zile cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius

În fiecare zi, atmosfera Pământului trebuie să răspundă la o problemă nesfârșită, aceea de a fi inundată de o cantitate de energie de neînchipuit de la soare.

Și, ca lucrurile să fie și mai interesante, această energie este distribuită inegal, astfel încât unele regiuni, cum ar fi tropicele și subtropicele, primesc foarte multă energie, iar alte regiuni, în special latitudinile înalte și regiunile polare, foarte puțină.

ANM anunță fenomenul care dă peste cap România

Într-o prognoză meteo recentă, ANM a declarat că este posibil ca canicula sahariană să se abată și asupra României în perioada următoare și până în septembrie.

Fenomenul meteorologic, caracterizat de o masă de aer cald care provine din deșertul Sahara, are potențialul de a aduce multiple valuri de căldură. Deși un astfel de scenariu poate fi fără precedent, experții sunt de acord că nu este imposibil, având în vedere tendințele recente de încălzire a climei.

”Genul acesta de temperaturi extreme pe care înainte le vedeam relativ rar, le vedem acum din ce în ce mai frecvent. Dintre toate fenomenele extreme, şi aici ne gândim la tornade, furtuni cu grindină, valurile de căldură sunt fenomenele pentru care schimbările climatice au un impact foarte clar.

Citește și: Vopsirea în alb a acoperișurilor ar putea ajuta la scăderea temperaturii? Oamenii de știință au studiat fenomenul în Barcelona

Valurile de căldură sunt mai frecvente în prezent şi durata lor va fi din ce în ce mai mare. În afară de valurile de căldură, fenomenele extreme sunt cele asociate cu instabilitatea atmosferică din timpul verii.

Asta înseamnă precipitaţii intense, furtuni care pot să producă grindină de mari dimensiuni, vânt intens sau chiar tornade”, a explicat climatologul Bogdan Antonescu, conform Antena 3 CNN.

Conform acelorași specialiști, în timpul acestui eveniment, canicula sahariană, vânturile din sud sau sud-est transportă aerul cald și uscat prin Marea Mediterană spre continent.

Pe măsură ce masa de aer se deplasează peste apele calde ale Mediteranei, absoarbe căldură și umiditate, intensificând și mai mult căldura și umiditatea.

Acest proces creează o bandă îngustă distinctă de aer cald, care seamănă cu o structură asemănătoare unei pene pe hărțile meteorologice.

1 din 5 mașini cumpărate în România de la începutul anului a fost electrică sau hibridă

Românii investesc în mașini electrice sau hibride. Acestea sunt pe val în România, având o evoluție constantă la capitolul vânzări. Românii încep să preferă aceste modele în fața mașinilor cu motoare pe combustie, cel puțin când vine vorba de diesel.

În iunie 2023 s-au vândut în România aproape 13.000 de autoturisme noi, cu 18,9% față de aceeași lună din 2022, iar în prima jumătate a anului s-au comercializat peste 72.000 de autoturisme, cu 25% mai multe decât în aceeași perioadă a anului precedent, arată datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA).

Din totalul autoturismelor vândute în intervalul ianuarie-iunie 2023, peste 47.000 de modele au fost pe benzină, în scădere cu 0,2% față de 2022 (64,9%), peste 9.600 au fost pe motorină, în scădere cu 1,3% (13,2%), iar autoturismele electrice + hibride au reprezentat aproape 16.000 din totalul modelelor vândute, înregistrând o cotă de piață de 21,9%.

Citește și: De ce preferă românii mașinile electrice

Astfel, mai mult de una din cinci mașini vândute în România în intervalul ianuarie-iunie 2023 a fost electrică sau hibridă.

Totodată, aceste modele au ajuns să dețină o cotă de piață cu 8,7% mai mare decât cea a modelelor diesel.

Trebuie menționat că vânzările de mașini electrice și hibride au crescut cu peste 35% în primele șase luni ale anului față de aceeași perioadă din 2022 (15.939 VS 11.853).

Citește și: Mașinile electrice, preferatele românilor în luna mai 2023. Care a fost cea mai vândută mașină

Pe piața din România, după primele șase luni ale anului, constructorul Dacia este lider de vânzări (24.734 de unități, urmat de Renault (7.773 unități), Toyota (5.469 unități), Ford (5.319 unități), Volkswagen (5.201 uități), Skoda (4.990 unități), Hyundai (4.785 unități), Mercedes-Benz (4.503), BMW (2.328 unități), Suzuki (2.237 unități).

Alertă de caniculă pentru România. Cinci zile cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius

0

Alertă de caniculă. Zile de foc în România, cu temperaturi de 40 de grade Celsius. Meteorologii anunță un val de căldură sahariană care va pârjoli țara în această săptămână. Vârful caniculei este așteptat joi, 13 iulie, când maximele vor urca până la 40 grade Celsius la umbră.

Conform Administrației Naționalee de Meteorologiee (ANM), vremea va continua să se încălzească și va fi călduroasă în majoritatea zonelor, iar disconfortul termic va fi în creștere în sud-vestul țării, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va putea atinge izolat pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și pe arii restrânse averse slabe și descărcări electrice – după-amiaza în zona Carpaților Orientali și în jumătatea estică a Carpaților Meridionali, precum și în nord-estul Munteniei, iar în a doua parte a nopții posibil în regiunile nord-vestice și centrale.

Vântul va sufla moderat, local cu ușoare intensificări pe parcursul zilei, iar noaptea va slăbi în intensitate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 27 și 34 grade Celsius, iar cele minime se vor încadra între 12 și 22 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei spre 8 grade Celsius.

În București, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 grade Celsius, iar cea minimă va fi cuprinsă între 16 și 18 grade Celsius. Cerul va fi variabil, mai mult senin în prima parte a zilei și noaptea, iar vântul va sufla slab și moderat.

Alertă de caniculă. Disconfortul termic se va accentua

Marți, tot de vreme călduroasă vom avea parte în cea mai mare parte a țării, pe arii restrânse caniculară în sud-vest, iar după orele prânzului disconfortul termic se va accentua în special în zona de câmpie din regiunile sudice și sud-vestice – unde indicele temperatură-umezeală va atinge sau va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Cerul va fi variabil, cu înnorări, averse și descărcări electrice pe parcursul zilei și seara, pe arii restrânse în zonele montane și submontane și izolat în rest. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări ziua în sud-vest și la munte, dar de scurtă durată și asociate averselor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 și 35 grade Celesius, iar cele minime între 13 și 22 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei spre 9 grade Celsius. 

Citește și: Zăpadă în iulie în Africa de Sud. Un fenomen extrem de rar

În Capitală, conform ANM, vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic va fi în creștere, astfel indicele temperatură-umezeală (ITU) va putea depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 17 și 19 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiază, când vor fi condiții pentru averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat.

Ploi la munte

Miercuri, 12 iulie, vremea călduroasă va persista în cea mai mare parte a țării și va fi local caniculară și cu disconfort termic accentuat în vest, sud și sud-est. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice, după amiaza pe arii restrânse în special la munte, iar în a doua parte a intervalului local în nordul, nord-vestul și parțial în centrul teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată asociate ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 29 și 36 grade Celsius, iar cele minime între 14 și 24 grade Celesius, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei spre 11 grade Celsius.

Apele Române: Peste 300 de tone de deșeuri scoase din Lacul Fundeni

0

Peste 300 de tone de deșeuri au fost scoase din Lacul Fundeni în decurs de 5 zile, a anunțat Administraţia Naţională ”Apele Române” (ANAR).

”Continuăm să scoatem munţi de gunoaie din lacul Fundeni. Chiar dacă temperaturile crescute ne îngreunează activitatea, lucrările de igienizare şi decolmatare sunt în plină desfăşurare”, conform ANAR.

Administraţia Naţională ”Apele Române” a prezentat date referitoare la gunoaiele scoase din lac, remarcând că rezultatele din ultimii doi ani vorbesc de la sine despre nepăsarea faţă de mediu a unora dintre semenii noştri.

30.000 de tone de deșeuri în 2 ani

Instituţia precizează că peste 300 de tone de deşeuri au fost scoase în 5 zile, 15.000 de tone de deşeuri/an şi că în ultimii doi ani au fost scoase peste 30.000 de tone de deșeuri.

Lucrările sunt realizate de Apele Române Argeş – Vedea – Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-Bucureşti, Formaţia Colentina Pasărea în parteneriat cu Primăria Sectorului 2 București.

Zăpadă în iulie în Africa de Sud. Un fenomen extrem de rar

Zăpadă în luna iulie. Cine ar fi crezut. Căderile de zăpadă i-au luat prin surprindere luni pe locuitorii din Johannesburg şi din alte regiuni ale Africii de Sud, un fenomen meteorologic rar în această ţară, unde autorităţile au avertizat asupra unor posibile închideri de drumuri şi a riscului de scădere a temperaturilor.

Locuitorii din Johannesburg s-au trezit cu o zăpadă care acoperise uşor acoperişurile şi grădinile, în timp ce frontul rece care a lovit ţara la sfârşitul săptămânii trecute s-a transformat într-un sistem meteorologic cunoscut sub numele de ciclon cu nucleu rece, relatează AFP și Agerpres.

Frontul rece care a lovit ţara la sfârşitul săptămânii trecute s-a transformat într-un sistem meteorologic cunoscut sub numele de ciclon cu nucleu rece.

La o grădiniţă din Johannesburg, copiii se amuzau făcând bulgări de zăpadă şi încercând să prindă fulgii de zăpadă cu limba, unii dintre ei pentru prima dată în viaţă.

„Ultima dată când am avut o astfel de vreme a fost în 2012”, a declarat pentru AFP Puseletso Mofokeng de la Centrul sud-african de meteorologie (SAWS).

Potrivit lui Mofokeng, au fost înregistrate căderi de omăt în sudul provinciei Gauteng, unde se află Johannesburg, iar zăpada ar urma să continue să cadă pe parcursul zilei, afectând şi zonele de mare altitudine din provinciile Eastern Cape şi KwaZulu-Natal.

„Drumurile ar putea fi închise”, a adăugat el.

„Să vezi zăpadă în Johannesburg, situat la o altitudine de peste 1.700 de metri, nu este ceva nemaivăzut, dar rămâne destul de rar. Înainte de 2012, căderi intense de zăpadă au lovit oraşul în 1996”, a amintit meteorologul.

Pădurile vor fi controlate și monitorizate prin satelit

0

Pădurile vor fi controlate și monitorizate prin intermediul unui sistem informatic integrat. Anunțul a fost făcut de Ministerul Mediului. Instituția condusă de Mircea Fechet a anunțat deschiderea celor şase oferte depuse pentru servicii de dezvoltare şi implementare a unui sistem naţional de monitorizare prin intermediul imaginilor satelitare, procedura de evaluare având ca termen începutul lunii septembrie.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, valoarea contractului este de 35,5 milioane de lei.

„PNRR – Digitalizare în domeniul mediului: MMAP a finalizat procedura de depunere a ofertelor pentru dezvoltarea sistemului de monitorizare a fondului forestier naţional prin intermediul imaginilor satelitare. Ofertele au fost depuse în cadrul proiectului ‘Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat’ inclus în Componenta 7 – Transformare Digitală, Investiţia 5 – Digitalizare în domeniul mediului din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, se precizează în documentul postat pe pagina de Facebook a Ministerului mediului.

Proiectul o valoare totală de 46 milioane euro

Acest proiect, cu o valoare totală de 46 milioane euro, are în vedere dezvoltarea unui sistem naţional de monitorizare video, prin intermediul căruia să se genereze alerte în cazul unui transport ilegal de material lemnos, implementarea unui sistem de monitorizare prin imagini satelitare, achiziţia unui senzor LiDAR aeropurtat împreună cu echipamentele conexe necesare şi a unor senzori mobili LiDAR. Suprafaţa vegetaţiei forestiere care va face obiectul monitorizării este de aproximativ 70.000 kilometri pătraţi.

Citește și: Peste 4,1 milioane de hectare de păduri primare au dispărut de pe Terra anul trecut

„România are un fond forestier extrem de valoros, de aceea avem nevoie de stabilitate, perseverenţă şi continuitate în politicile publice, astfel încât valorile pe care le protejăm să fie în centrul preocupărilor întregii societăţi. În ultimii ani, dezvoltarea SUMAL 2.0, cel mai modern şi complex astfel de sistem din Europa, a contribuit decisiv la credibilizarea mesajelor pe care le transmitem către Uniunea Europeană, în vederea clasării procedurii de infringement din domeniul pădurilor. Completarea SUMAL 2.0 cu informaţii din imagini satelitare, cu cele oferite de sistemul de supraveghere video asigurat de camere performante amplasate în 350 de puncte sensibile identificate la nivel naţional şi cu datele obţinute prin intermediul tehnologiei LiDAR, ne va permite reducerea timpului de reacţie şi intervenţie, optimizând resursele de control existente, dar mai ales va demonstra tuturor că pădurile României sunt gestionate într-un mod sustenabil”, a precizat ministrul Mediului, Mircea Fechet. 

Vopsirea în alb a acoperișurilor ar putea ajuta la scăderea temperaturii? Oamenii de știință au studiat fenomenul în Barcelona

0

Schimbarea paletei climatice a unui oraș pentru a combate căldura. Acoperișurile să fie vopsite în alb și extinderea spațiilor verzi. Aceasta a fost propunerea unor oameni de știință pentru a combate efectul de insulă de căldură din Barcelona.

În condițiile în care efectul de insulă de căldură a dus la o creștere cu 8 grade Celsius a temperaturii în centrul orașului, un grup de cercetători de la Universitatea Autonomă din Barcelona susține că, dacă toate acoperișurile din oraș ar fi vopsite în alb, temperaturile ar scădea cu până la 4,7 grade Celsius în timpul valurilor de căldură, notează Euronews.

”Orașele cu insule de căldură urbană ar putea să-și vopsească acoperișurile în alb. În cadrul studiului nostru am detectat o scădere medie a temperaturii de 0,8 grade. Și se ajunge până la cu 4 grade mai puțin în anumite zone și în timpul anumitor ore ale zilei”, spune Sergi Ventura, meteorolog la universitate.

Potrivit acestui studiu, materialele de construcții existente în Barcelona rețin radiația solară, contribuind la încălzirea orașului. Vopsind acoperișurile în alb, aceste suprafețe vor putea să reflecte o mai mare parte din lumina soarelui, evitându-se supraîncălzirea clădirilor.

Citește și: Record după record. Pământul a doborât pentru a treia oară într-o săptămână recordul de temperatură 

Cercetătorii susțin că propunerea lor ”low-cost” este chiar mai eficientă decât extinderea spațiilor verzi și spun că în prezent colaborează cu autoritățile în vederea punerii ei în practică.

În aprilie, Spania înregistra deja 35 de grade

Încă din luna aprilie, în Spania erau înregistrate peste 35 de grade. Meteorologii anunțau încă de atunci că o masă de aer cald şi uscat venită dinspre Africa va provoca o creştere bruscă a temperaturilor în Spania. Agenţia naţională de meteorologie avertiza că situaţia din aprilie va fi specifică unei perioade de vară.

Conform celor mai recente date, Europa se încălzește mai repede decât restul planetei, cunoscând creșteri ale temperaturilor anuale între 1,7 și 1,9 grade Celsius în zonele urbane.

Pentru Barcelona, 2020 a fost cel mai călduros an din ultimele două secole.

Record după record. Pământul a doborât pentru a treia oară într-o săptămână recordul de temperatură 

Pământul a înregistrat joi, 6 iulie, cea mai caldă zi din istorie, doborând recordurile înregistrare luni și marți, pe măsură ce temperaturile medii globale continuă să crească, potrivit datelor de la Centrele Național pentru Predicții de Mediu din SUA, relatează Reuters.

Temperatura medie globală a atins joi 17,23 grade Celsius, potrivit agenției guvernamentale.

Recordul vine la doar câteva zile după valurile de căldură intense din Statele Unite și China, în timp ce un altul a ucis peste 100 de oameni în Mexic, pe măsură ce temperaturile cresc la nivel global.

Joi, Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene a declarat că iunie a fost cea mai caldă lună din toate timpurile, doborând recordul anterior din iunie 2019 cu o diferență substanțială.

„Astfel de înregistrări sunt consecința previzibilă a fenomenului El Nino pe termen scurt, care se va adăuga tendinței de încălzire globală pe termen lung din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră ale omenirii”, a declarat pe Twitter Robert Rohde, de la Berkeley Earth. 

Pământul afectat de El Nino

El Nino a adus în acest an temperaturi calde la suprafața mării în estul și centrul Oceanului Pacific.

După ce recordul anterior din august 2016 a fost depășit pentru prima dată luni, mai mulți oameni de știință au prezis mai multe zile maxime care vor doborî recordurile în acest an.

„Așteptați-vă în viitor la multe zile care să fie cea mai caldă”, a spus Saleemul Huq, directorul Centrului Internațional pentru Schimbări Climatice și Dezvoltare din Bangladesh, într-un comunicat.

Panourile solare lasă Planeta fără argint

Panourile solare mai eficiente necesită cantități mari de argint, iar aprovizionarea cu acest metal prețios este limitată. Companiile producătoare caută acum înlocuitori mai ieftini.

Schimbările din tehnologia panourilor solare au mărit cererea pentru argint, un fenomen care sporește deficitul de aprovizionare cu acest metal prețios.

Argintul este folosit, sub formă de pastă, ca strat conductor pe ambele părți ale celulelor solare cu siliciu. Însă producătorii încep acum să creeze versiuni mai eficiente ale acestor celule fotovoltaice care au nevoie de mai mult argint, ceea ce duce la creșterea consumului deja ajuns la cote ridicate, relatează Bloomberg.

Panourile solare încă reprezintă o parte mică din totalul cererii pentru argint, dar aceasta se află în creștere și se preconizează că în 2023 va ajunge la 14%, cu 5% mai mult decât în 2014, potrivit unui raport al asociației din această industrie, The Silver Institute. Cea mai mare parte a creșterii provine din China, care este pe cale să instaleze anul acesta mai multe panouri solare decât întreaga suprafață instalată în Statele Unite.

Creșterea cererii de argint a survenit pe fondul unei furnizări limitate, care în 2022 s-a menținut pe o evoluție liniară. Anul acesta, se preconizează o creștere cu 2% a producției de argint, în timp ce consumul industrial va crește cu 4%, indică raportul citat.

Pentru cumpărătorii de argint e greu să se aștepte la o creștere a ofertei, dat fiind că minele de argint sunt rare. Aproximativ 80% din oferta de metal prețios provine din activitățile de extracție ale plumbului, zincului, cuprului și aurului, argintul fiind un produs secundar.

Energia solară și argintul

Argintul este un metal pretios care este utilizat in mod obisnuit in industria fotovoltaica datorita proprietatilor sale unice de conductor de electricitate si de caldura. Acest metal pretios este esential pentru functionarea panourilor solare, sunt dispozitive care transforma energia luminii solare in energie electrica prin intermediul efectului fotovoltaic. In panourile solare, electrozii si conductoarele de argint sunt utilizate pentru a conecta diferite componente ale acestora, cum ar fi celulele fotovoltaice si invertorul, care este responsabil pentru transformarea energiei solare in energie electrica utilizabila.

Utilizarea argintului in industria fotovoltaica a crescut considerabil in ultimii ani datorita interesului crescut pentru energie verde si pentru panourile solare ca sursa de energie alternativa. Panourile solare sunt o sursa de energie curata, care nu produce emisii de dioxid de carbon sau alte gaze cu efect de sera, ceea ce le face o alegere atractiva pentru producatorii de energie care doresc sa reduca impactul lor asupra mediului. Acest lucru poate fi esential pentru a proteja mediul inconjurator si a preveni schimbarile climatice.

FOTO. De ce doarme un deputat german la cort când vine la Berlin pentru sesiunile parlamentare

Johannes Fechner, avocat și membru al Bundestagului din 2013 din partea Partidului Social Democrat din Germania, doarme în cort în timpul sesiunilor parlamentare, „lângă apă, la aer curat”, spune el. Evident, alege această variantă cât timp îi permite vremea. ”Nu am nevoie de un apartament, poate altcineva are mai mare nevoie de el”, spune el, precizând că îi place foarte mult atmosfera de camping.

Deputatul Johannes Fechner are 50 de ani, este de profesie avocat și are domiciliul în Emmendingen, landul Baden-Württemberg. În săptămânile de sesiune parlamentară vine la Berlin, dar se cazează în cortul lui de o persoană, într-un camping dintr-o zonă verde a capitalei germane.

Parlamentarii germani câștigă peste 10.000 de euro. Cel mai probabil, cheltuielile cu cazarea sunt decontate. Însă el preferă să plătească 72 de euro săptămânal la camping. Face asta de mai mulți ani, dar se pare că n-a făcut mare caz din acest lucru și abia de curând s-a aflat.

Jurnaliștii germani de la Bild l-au vizitat în camping după o zi de lucru și au stat de vorbă la o bere, în fața cortului. Fiind întrebat de ce alege să stea la cort, Johannes Fechner a răspuns: „Pentru că e relaxat. Chiar lângă apă, la aer curat. Dorm mai bine aici, e bine să ies din bula guvernamentală și să intru în mediul acesta.”

2 minute necesare pentru instalarea cortului

Fechner are nevoie de două minute pentru a-și instala cortul. Are în mașină tot ce-i trebuie pentru montare și somn. Este membru al Parlamentului din 2013 și locuiește la camping în timpul săptămânilor de sesiune din 2019.

„Dorm aici doar 80 de nopți pe an, așa că nu am nevoie de un apartament, poate altcineva are nevoie mai mult de el”. Spune că a avut parte și de aventuri în camping: „O vulpe a prins și a omorât o rață chiar lângă cortul meu, la ora două dimineața. A fost un haos în toată regula”.

Spune că în timpul furtunilor din Germania de acum două săptămâni o creangă i-a căzut pe cort, dar în rest n-a avut nicio neplăcere.

„Doar zgomote naturale, iar anul acesta am și câțiva colegi care sforăie, dar așa e la camping”.

Parlamentarul spune că este obișnuit cu campingurile din copilărie – așa își petrecea vacanțele împreună cu ai lui. Acum, împreună cu soția și copiii merg tot la camping când pleacă în concedii. Spune că îi place foarte mult atmosfera din camping și că e asemănătoare cu cea de la partid. Este prieten cu toată lumea și îi plac foarte mult discuțiile de la coada de la duș dimineața. 

„Particip la discuții, dar de obicei nu spun că lucrez în Bundestag. Oricum, nimeni nu ar crede asta”, spune el.

Johannes Fechner ține hainele la birou

Hainele pentru serviciu le ține în biroul său, pentru că recunoaște că ar fi complicat să plece echipat în cămașă și costum din cort. La sfârșitul programului își cumpără covrigi și merge cu trenul până la cazare. Uneori este adus la camping de câte o limuzină neagră a Bundestagului, dar Fechner spune că oamenii de aici nu-și bat capul cu asta.

„Desigur, se uită când cineva îmbrăcat într-un costum coboară din limuzină. Dar camperii sunt obișnuiți cu povești nebunești, așa că nu își pun prea multe întrebări”.

Iarna, Fechner se mută la un alt camping care are și cabane din lemn cu încălzire, de „patru metri pătrați, cu un pat”, dar uneori mai merge și la hotel.

Nu sunt depășiri ale radioactivității în România! Ce stație va semnala prima un accident nuclear în Ucraina

Niciuna dintre Staţiile de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului nu indică depăşiri ale radioactivităţii în România, pe fondul conflictului din Ucraina, care ar putea semnala un accident nuclear, anunță preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. La nivelul UE există un sistem comun de avertizare în timp real, la care sunt conectate toate țările membre.

Șeful Agenției pentru Protecția Mediului a explicat joi că, în cazul unui accident nuclear în Ucraina, primele semne de radioactivitate vor fi înregistrate de Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) de pe Vârful Toaca, din Munţii Ceahlău, aflată la 1.904 metri altitudine, care este cea mai apropiată de graniţa de nord a României.

Potrivit statisticilor, în acest punct au fost detectate primele semne de radioactivitate şi în cazurile accidentelor de la Cernobîl  (1986) şi Fukushima (2011).

„Avem nouă Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) care funcţionează cu program de 24/7, care se află la Toaca, Babele, Cernavodă, Constanţa, Bechet, Craiova, Piteşti, Iaşi şi Cluj, fiind extrem de relevante în situaţii precum cea de acum, în care se vorbeşte despre un posibil incident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. Din toate acestea, prima care va înregistra date relevante este cea de pe Vârful Toaca, din judeţul Neamţ, pentru că aceasta este cea mai apropiată de graniţa cu Ucraina şi se află la cea mai mare înălţime. Potrivit specialiştilor noştri, aceeaşi staţie a dat alarma şi în cazurile accidentelor de la Cernobâl şi Fukushima. O altă staţie extrem de importantă, aflată, de asemenea, la mare înălţime, este cea de la Babele, din Munţii Bucegi. În prezent, niciuna din staţiile SSRM nu indică depăşiri”, a spus preşedintele ANPM, potrivit unui comunicat al instituţiei, preluat de Agerpres.

Stația, care ar putea semnala un accident nuclear

Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM) funcţionează cu un număr de 37 de Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM), care asigură monitorizare continuă, 24/7, laboratoare aflate în structura organizatorică şi administrativă a Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, cu Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate (LNRR), aflat în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, coordonatorul din punct de vedere tehnic, ştiinţific şi metodologic al RNSRM, precum şi cu 86 de staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer.

„Ţinem continuu legătura cu reprezentanţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, respectiv cu factorii de decizie naţionali din domeniu (CNCAN, MApN, MAI – IGSU, etc.) şi orice modificare în valorile înregistrate este comunicată în timp real, iar la fel se va întâmpla şi în cazul unui accident nuclear la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina”, a subliniat Păştinaru.

Sistem de avertizare la nivelul UE

Potrivit Directorului General al Direcţiei Generale Monitorizare a ANPM, Corina Lupu, supravegherea radioactivităţii include: monitorizarea radioactivităţii mediului prin analize imediate, de screening, în scopul depistării rapide a unor creşteri semnificative a radioactivităţii; determinarea radioactivităţii artificial beta globale, prin remăsurarea probelor după 5 zile de la prelevare; determinarea radioactivităţii descendenţilor radonului şi toronului, în scopul interpretării corecte a rezultatelor măsurătorilor imediate şi la evaluarea radioactivităţii naturale, respectiv analize beta şi gama spectrometrice.

„La nivelul Europei, Comisia Europeană a instituit un sistem de avertizare/alarmare în timp real, EURDEP. Raportarea către CE a datelor de radioactivitate monitorizate de reţeaua proprie a fiecărei ţari este o obligaţie stabilită prin articolul 35 din Tratatul EURATOM. Datele de screening produse de RNSRM sunt raportate permanent pe această platformă, iar datele provenite de la analizele întârziate sunt raportate către baza de date a CE (REMdb), sub forma raportului anual de ţară. Datele raportate către EURDEP sunt incluse şi în reţeaua globală dezvoltată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, IRMIS (International Radiation Monitoring Information System)”, a explicat Corina Lupu. 

Comisia Europeană propune relaxarea regulilor cu privire la organismele modificate genetic

Comisia Europeană a propus miercuri revizuirea regulilor sale cu privire la Organismele Modificate Genetic (OMG), în ideea de a relaxa restricţiile cu privire la plantele care sunt rezultatele noilor tehnologii de editarea genomică, transmite Reuters. Astfel, fermierii vor avea culturi rezistente la schimbările climatice ori dăunători și vor face economii la îngrășăminte, iar consumatorii vor putea să cumpere alimente cu o valoare nutrițională mai mare sau cu un nivel mai redus de alergeni.

Comisia Europeană a propus relaxarea regulilor cu privire la organismele modificate genetic și a propus împărțirea noilor plante rezultate de pe urma editării genomice în două categorii. Cele care ar putea să rezulte de pe urma tehnicilor naturale ori convenționale vor fi supuse procedurii obișnuite și vor fi exceptate de la cerințele de etichetare.

Toate celelalte plante rezultate de pe urma tehnicilor de editare genomică vor avea nevoie de analize de risc și de proceduri de autorizare.

Propunerea a fost salutată de grupul german Bayer, al doilea producător mondial de semințe și pesticide, ca fiind revoluționară, pe motiv că procesul creării de noi plante va fi scurtat, cu ajutorul editării genomice, cu cinci ani.

”În mod normal, crearea unor plante durează mai mult de un deceniu de la primele cercetări până la intrarea pe piaţă. Editarea genomică ne permite să scurtăm acest proces cu cinci ani”, a declarat directorul de sustenabilitate de la Bayer, Matthias Berninger.

ONG-urile de mediu, păreri diferite

ONG-uri de protecție a mediului spun însă că acest tip de plante ar trebui să fie controlate cu atenție, iar noile tehnologii vor duce la scumpiri și la o mai mică diversitate de semințe.

Până acum, doar câteva organisme modificate genetic au fost autorizate în Uniune, fiind folosite în special ca nutreț pentru animale, din cauza opoziției opiniei publice și a politicienilor.

De asemenea, un raport al Verzilor avertizează că noile tehnologii vor duce la preţuri mai mari şi o mai mică diversitate de seminţe.

Până la această dată doar câteva Organisme Modificate Genetice au fost autorizate în UE, folosite în special ca nutreţ pentru animale din cauza opoziţiei opiniei publice şi politicienilor faţă de OMG. 

VIDEO. Activiștii de mediu au intrat pe teren, la Wimbledon 2023. Meciul a fost întrerupt

Activiștii de mediu au întrerupt pentru scurt timp jocul în cea de-a treia zi a turneului de la Wimbledon, miercuri, după ce au intrat pe teren și au aruncat confetti de culoare portocalie și piese de puzzle,  în timpul unui meci de simplu masculin.

Protestul a fost organizat de activiștii de la Just Stop Oil și a întrerupt meciul dintre Grigor Dimitrov și Sho Shimabukuro, de pe Wimbledon scrie BBC. Un bărbat și o femeie au alergat pe teren, aruncând confettiul și piesele de puzzle pe iarbă, înainte ca bărbatul să se așeze pe gazon. Meciul a fost întrerupt pentru scurt timp.

„Suporterii au aruncat sclipici de confetti portocalii ecologice și piese de puzzle pe terenuri, înainte de a fi îndepărtați”, a transmis Just Stop Oil într-un comunicat.

Personalul a măturat sclipiciul de pe teren și se pare că nu au existat pagube. Securitatea a fost întărită pentru Grand Slamul pe iarbă, după o serie de proteste la evenimente importante din Marea Britanie. Grupul ecologist a perturbat săptămâna trecută al doilea test de crichet Ashes de la Lord’s, încercând să împrăștie pudră portocalie pe teren.

De asemenea, activiștii Just Stop Oil au intervenit în finala Premiership Rugby din acest an și la Campionatul Mondial de Snooker din Sheffield, unde au împrăștiat pudră portocalie pe o masă.

Și cursa de cai a fost perturbată

Cursa de cai Grand National din acest an a fost, de asemenea, perturbată după ce activiștii pentru drepturile animalelor s-au legat de garduri.

Nu este pentru prima oară când protestatarii ajung pe terenul de tenis. La ediţia din 2022 de la Roland Garros, în timpul partidei dintre Marin Cilic şi Casper Ruud, o femeie s-a legat de fileu. Un protest asemănător a avut loc tot anul trecut, în Premier League, atunci când un bărbat s-a legat de bară la meciul dintre Everton şi Newcastle.

Cercetătorii americani vor să salveze Planeta de caniculă. Vor să pună filtru Soarelui

Cercetătorii americani vor să salveze Planeta din calea schimbărilor climatice. Aceștia au propus o inițiativă controversată în lupta „împotriva schimbărilor climatice și caută variante prin care intenționează să întunece Soarele. Autorii acestei idei cred că prin reducerea luminii solare se poate răci Pământul.

Mai mult și președintele SUA se implică în astfel de planuri, susțin cercetătorii americani conform publicației BILD. Un raport guvernamental de 44 de pagini publicat recent abordează planul controversat de „Management al radiațiilor solare” (SRM).

Acesta se referă la modul în care tehnologia modernă poate bloca o parte din radiația solară să ajungă la suprafața Pământului! Guvernul SUA este deschis acestei idei, conform raportului.

Scopul este răcirea Pământului. Două metode sunt propuse în această așa-numită „geo-inginerie”:

  1. Injectarea de aerosoli, adică particule de oxid de sulf, în stratosferă pentru a reflecta lumina solară departe de Pământ.
  2. Albirea norilor de mare prin injectarea de sare marină.

Și, într-adevăr, Casa Albă afirmă acum că este în principiu deschisă să examineze aceste posibilități. Conform raportului, se propune inițierea unui „program de cercetare privind efectele științifice și sociale ale modificării radiației solare (SRM)” pentru a explora riscurile și beneficiile, conform informațiilor consultate de BILD.

”Este important de menționat că această tehnologie este extrem de riscantă. Guvernul SUA acceptă această utilizare a „acestei tehnologii extrem de riscante”, explică profesorul Mojib Latif, expert în climă la Centrul Geomar Helmholtz pentru Cercetare Oceanică din Kiel.

„Aș descrie începutul acestui proiect drept un dezastru”

Oamenii de știință au respins de mult timp planul SRM, considerându-l prea riscant și prea costisitor.

„Aș descrie începutul acestui proiect drept un dezastru”, spune Latif. Sistemul Pământului este prea complex pentru a fi experimentat în acest mod. Cu toate acestea, Casa Albă susține această idee nebunească.

În total, raportul guvernului SUA menționează cinci metode posibile de răcire a Pământului. Metoda cel mai des menționată este înmulțirea aerosolilor în stratosferă (similar unei erupții vulcanice) pentru a reduce radiațiile solare ajunse la suprafața Pământului.

Latif avertizează că „există o serie de efecte secundare pe care nu le putem evalua. De exemplu, stratul de ozon ar putea fi deteriorat.” În plus, nu este posibil să oprești brusc totul după ce ai început. „Ar trebui să funcționeze timp de secole pentru a evita o reîncălzire bruscă a Pământului, deoarece dioxidul de carbon rămâne în atmosferă pentru o perioadă foarte lungă de timp.”

Desigur, această problemă are și o dimensiune politică. „Este vorba despre prelungirea utilizării combustibililor fosili. De aceea, anumite grupuri se opun.” În plus, „țara care deține această tehnologie ar putea să o utilizeze și ca armă. Ar putea întuneca alte țări, de exemplu.”

Scenarii SF?

Fizicianul Cristian Presură a explicat pentru Digi 24 că studiu comandat de Casa Albă ia în calcul posibile scenarii, eventual chiar scenarii SF prin care s-ar putea realiza acest lucru.

”Studiul detaliază și impactul și riscurile unor astfel de măsuri. Nu dă niciun fel de recomandare, este un studiu pur și simplu din curiozitate, să-l numim așa. Oare chiar putem să reflectăm înapoi în spațiu lumina Soarelui astfel încât să reducem semnificativ temperatura pe Pământ? Studiul vine cu unele metode. Una dintre ele este folosirea aerosolilor, particule mici care vor reflecta lumina Soarelui și lumina va fi împrăștiată, o parte în spațiu. Cea de-a doua este creșterea reflectivității norilor: lumina se va împrăștia puțin înapoi”.

Plasarea unei oglinzi în spațiu, o opțiune

”Ar mai fi și opțiunea plasării de oglinzi în spațiu care să reflecte lumina Soarelui înapoi. Bineînțeles că ne putem întreba cât de realist este așa ceva, pentru că am avea nevoie de niște oglinzi foarte mari, iar noi abia reușim să trimitem niște sateliți în spațiu. De asemenea, mai există posibilitatea creșterii reflectivității solului. Este vorba despre un set de măsuri și dacă mă uit la ele, unele dintre ele într-adevăr arată science fiction. Pe de altă parte, celelalte vor crea probleme pe Pământ. Măsura cu norii nu o văd posibilă în primă instanță pentru că am avea nevoie de o creștere considerabilă a reflectivității, având în vedere că norii nu acoperă o suprafață foarte mare în mod continuu. Pe de cealaltă parte, metoda cu aerosolii mai degrabă ar face probleme, pentru că în raport se specifică faptul că ea influențează startul de ozon, iar noi suntem într-un proces în care acest strat se reface, din cauza unor lucruri rele pe care le-am creat noi acum câteva zeci de ani. Această metodă interferează cu acest proces de refacere și ne creăm probleme”.

GRECIA | Incendiile controlate au dat rezultate. Un experiment de doi ani

uUn experiment desfășurat timp de doi ani pe o insulă din Grecia a dat rezultate. Este vorba de incendiile controlate care ar putea ajuta această ţară mediteraneană să evite incendiile de vegetaţie anuale care sunt alimentate de schimbările climatice, informează AFP. Filiala din Grecia a Fundaţiei Mondiale a Naturii (WWF) a anunţat marţi că a fost responsabilă de acest proiect și finalizat cu succes.

Acest ONG specializat în protejarea naturii a anunţat într-o conferinţă de presă că a încheiat un experiment desfăşurat timp de doi ani pe Insula Chios, care este de obicei ameninţată de incendii în timpul verii.

Cu aprobarea Ministerului Mediului din Grecia, WWF a colaborat cu specialişti forestieri, voluntari şi oficiali locali pentru a aprinde incendii controlate pe nouă insule cu vegetaţie variată, din februarie 2022 până în martie 2023.

„Primele rezultate sunt acestea: creşterea vegetaţiei nu a fost afectată”, a declarat Evi Korakaki, cercetătoare la Institutul de stat pentru ecosisteme forestiere mediteraneene.

Incendiile controlate, îmbogățesc solul

Ea a adăugat că incendiile controlate au sporit, de fapt, biodiversitatea şi au îmbogăţit solul.

În baza concluziilor formulate, coordonatorul acţiunilor împotriva incendiilor de pădure din cadrul WWF, Elias Tziritis, a declarat că ONG-ul a pregătit un proiect de lege despre incendiile controlate, care va fi trimis Guvernului elen.

După opinia sa, Grecia se concentrează prea mult pe lupta împotriva incendiilor şi ar trebui să acorde o importanţă mai mare acţiunilor de prevenire a incendiilor.

„Incendiile dirijate sunt practicate în restul Europei de 20-30 de ani”, a declarat el, adăugând că această practică este deja implementată în Portugalia, în sudul Franţei, în regiunea spaniolă Catalonia şi în Suedia.

Grecia se confruntă în fiecare vară cu valuri de incendii de vegetaţie care au crescut de-a lungul anilor în intensitate.

În 2021, un val de căldură şi o serie de incendii de pădure au ucis trei oameni şi au distrus 103.000 de hectare. 

3 iulie, ziua cea mai călduroasă la nivel global |  Va fi doar primul dintr-o serie de noi recorduri în acest an

Ziua de luni, 3 iulie 2023, a fost înregistrată ca cea mai călduroasă la nivel global, potrivit datelor transmise de Centrul Naţional din Statele Unite pentru Previziuni de Mediu, informează Reuters, citată de Agerpres.

Temperatura de luni a fost de 17,01 grade Celsius, depăşind precedentul record de cea mai călduroasă zi din august 2016, care era de 16,9 grade Celsius, într-o perioadă în care mai multe valuri de căldură s-au produs în mai multe regiuni ale lumii.

Sudul Statelor Unite suferă de câteva săptămâni din cauza unui dom de căldură intensă. În China, un val de căldură persistentă continuă să se manifeste, cu temperaturi în jurul valorii de 35 de grade Celsius. În Africa de Nord au fost înregistrate temperaturi apropiate de pragul de 50 de grade Celsius.

Chiar şi în Antarctica, unde este iarnă în prezent, au fost înregistrate temperaturi anormal de ridicate. Baza ucraineană de cercetări ştiinţifice Vernadsky, amplasată în Argentine Islands din largul continentului acoperit de gheaţă, a înregistrat un nou record de temperatură pentru luna iulie: +8,7 grade Celsius.

„Aceasta nu este o piatră de hotar pe care ar trebui să o celebrăm”, a declarat Friederike Otto, specialistă în climatologie la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice şi de Mediu din cadrul universităţii britanice Imperial College London.

„Este o sentinţă la moarte pentru oameni şi pentru ecosisteme”, a adăugat ea.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, schimbările climatice, în combinaţie cu apariţia fenomenului meteorologic El Nino, sunt vinovate pentru aceste temperaturi record.

„Din păcate, va fi doar primul dintr-o serie de noi recorduri în acest an, pe măsură ce creşterile de emisii de dioxid de carbon şi de gaze cu efect de seră, alături de intensificarea evenimentului El Nino, împing temperaturile spre noi recorduri”, a declarat Zeke Hausfather, cercetător la institutul de climatologie Berkeley Earth.

Administrația Fondului de Mediu, noi dosare în programele Rabla Clasic și Rabla Plus

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat, în urma şedinţei comitetului de Avizare de marţi, noi liste cu dosare aprobate în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.

Astfel, conform unui comunicat remis AGERPRES, pentru Programul Rabla Clasic și Rabla Plus au fost aprobate 691 dosare, pentru 1.160 autovehicule şi 42 motociclete, în valoare de peste 17,67 milioane lei. De asemenea, au fost aprobate 3 contestații pentru 20 autovehicule, în valoare de 297.500 lei.

În cadrul “Programului Rabla Plus” a fost publicată o nouă listă care conţine opt dosare acceptate, pentru 11 ecotichete, în valoare de 627.000 lei. Totodată, au fost aprobate 12 contestaţii depuse de persoanele juridice de drept privat, pentru 16 ecotichete, în valoare de 856.500 lei şi două contestaţii depuse de persoanele juridice de drept public, pentru 11 ecotichete, în valoare de 1,32 milioane lei.

Prima de casare a fost majorată la 7.000 lei

În ediţia de anul acesta, programele vin cu o serie de modificări. În ceea ce priveşte Programul Rabla Clasic, prima de casare a fost majorată la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate. Prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 155 g CO2/km în sistem WLTP.

La prima de casare se pot adăuga ecobonusuri cu valori cuprinse între 1.500 lei şi 3.000 lei.

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate.

51.000 de lei pentru un autovehicul electric

Cuantumul finanţării este de: 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat; 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate; pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei.

Ecotichetul se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depăşeşte suma de 75.000 euro, cu TVA inclusă.

Fenomenul meteo ciudat. Atenționare ANM de ceață densă și caniculă pe litoral

Este ceaţă densă, marţi dimineaţă, pe litoral, iar două porturi sunt deja închise din această cauză. Totodată avem în vigoare o avertizare de caniculă.

Administrația Națională de Meteorologie a emis Cod Galben de ceață în județul Constanța, valabil până la ora 10:00. Se semnalează local și temporar, ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m. Alerta meteo este valabilă și-n județul Tulcea. 

Climatologul Roxana Bojariu a explicat ceața densă de la malul mării. 

”Există o diferență evidente între temperaturile de noapte și zi, în așa fel încât dimineața este posibilă dezvoltarea unui astfel de fenomen, ținând cont și de prezența Mării Negre. Până la urmă, într-adevăr, în sezonul cald, ai o frecvență mai redusă a fenomenelor de ceață mai ales în acea zonă, dar asta nu înseamnă că nu pot să apară, cum s-a întâmplat astăzi” a spus climatologul, la Antena 3. 

ANM a emis și o informare meteo pentru zilele de 4, 5 și 6 iulie de disconfort termic ridicat și caniculă: ”În intervalul menționat disconfortul termic va fi în creștere în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă, marți (4 iulie) pe arii restrânse în Lunca Dunării și în Bărăgan, iar miercuri și joi (5 și 6 iulie) în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade”. 

La Galați se construiește o fabrică de baterii pentru mașini electrice, cu o investiție de 1,4 miliarde de euro

0

Veste bună pentru gălățeni. Compania belgiană Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) va construi, la Galați, o fabrică de baterii Litiu-Ion pentru mașini electrice. Proiectul se va numi Romvolt.

Investiția totală va fi de 1,4 miliarde de euro și va fi finalizată în 2026, după cum a anunțat primăria Galați, iar capacitatea de producție va fi de 22 GWh. Uzina se va întinde pe o suprafață de 60 de hectare, în „Zona Liberă”, iar gălățenii ar urma să aibă beneficii mari de pe urma acestei investiții, pentru că vor fi create 8.000 de locuri de muncă, conform Reuters.

Fabrica de baterii electrice care se va construi la Galați va costa 1,4 miliarde de euro „Romvolt va furniza baterii în principal pentru industria auto, în România aflându-se Renault/Dacia și Ford, dar și pentru piața staționară, deoarece stocarea este necesară pentru tranziția la energie regenerabilă”, se arată într-un comunicat al companiei belgiene.

Fabrică de baterii și pentru constructorii auto europeni

Fabrica din România ar urma să furnizeze baterii pentru câțiva constructori auto europeni.

Belgienii își propun și a doua fază a proiectului, în care va fi dezvoltată și o uzină de reciclare a bateriilor și echipamentelor electrice, cu o capacitate de 50.000 de tone anual. Această investiție se va ridica la 200 de milioane de euro și ar urma să fie finalizată în intervalul 2028 – 2030.

Compania belgiană a fost fondată în 2019 de către un profesor de la Universitatea din Bruxelles, Noshin Omar, iar în acest amoment există două fabrici, una în Belgia și alta în Macedonia.

Această investiție vine în contextul actual, în care China domină această piață și se dorește o oarecare independență în acest sens. De altfel, există mai multe astfel de fabrici în Europa, iar unele sunt în planul următorilor ani.

Recent, Franța a inaugurat cea mai mare fabrică de baterii pentru mașini electrice de pe teritoriul său, o așa-zisă giga-uzină care a costat 5,3 miliarde de euro și care va începe producția în această vară, iar vânzările vor debuta până la finalul anului 2023.

În prezent, la nivel mondial, există peste 4 milioane de vehicule electrice în circulație.


Persoanele care locuiesc în preajma spațiilor verzi sunt mai tinere din punct de vedere biologic | STUDIU

În oraşe, parcurile şi spaţiile verzi participă în mod cert la atenuarea căldurii şi la conservarea biodiversităţii, însă ele ajută şi la încetinirea procesului de îmbătrânire celulară. Potrivit unui studiu publicat în revista Science Advances, persoanele care locuiesc în proximitatea unor „insule de verdeaţă” sunt, în medie, mai tinere decât celelalte din punct de vedere biologic cu doi ani şi jumătate, informează AFP.

„Viața petrecută în proximitatea mai multor spaţii verzi poate să vă ajute să fiţi mai tineri decât vârsta voastră adevărată”, a explicat Kyeezu Kim, autoarea principală a studiului, înscrisă la studii postdoctorale la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Northwestern din statul american Illinois.

„Credem că descoperirile noastre au implicaţii importante pentru planificarea urbană în materie de expansiune a infrastructurii verzi, pentru a promova sănătatea publică şi pentru a reduce disparităţile în materie de sănătate”, a adăugat ea.

O legătură fusese deja stabilită între expunerea la spaţiile verzi şi o mai bună sănătate cardiovasculară, precum şi cu rate de mortalitate mai scăzute.

Cercetătorii estimează că activitatea fizică şi interacţiunile sociale asociate cu frecventarea parcurilor joacă un anumit rol în această constatare. Însă faptul că parcurile în sine încetinesc îmbătrânirea celulară nu fusese clarificat până acum.â

Disparităţi ale beneficiilor

Echipa care a realizat studiul publicat miercuri a examinat modificările chimice ale ADN-ului, un proces cunoscut sub numele de „metilare”.

Studii precedente au arătat că „ceasurile epigenetice” bazate pe metilarea ADN-ului pot să prezică probleme de sănătate, precum maladiile cardiovasculare, cancerul şi alterarea funcţiilor cognitive, şi să reprezinte o modalitate mai precisă de măsurare a vârstei decât anii calendaristici.

Noul studiu a monitorizat peste 900 de persoane – albe şi de culoare – din patru oraşe americane (Birmingham, Chicago, Minneapolis şi Oakland) într-un interval de 20 de ani, din 1986 până în 2006.

Cu ajutorul unor imagini satelitare, cercetătorii au măsurat distanţele dintre adresele participanţilor şi zonele ocupate de parcuri, studiind totodată eşantioane sangvine prelevate în al 15-lea an, apoi în al 20-lea an al studiului, pentru a determina vârstele lor din punct de vedere biologic.

Mai tinere din punct de vedere biologic cu 2,5 ani

Autorii studiului au construit apoi modele ştiinţifice pentru a evalua rezultatele şi au ţinut cont de o serie de variabile care ar fi putut să le afecteze, precum educaţia, veniturile şi fumatul.

Astfel, ei au constatat că persoanele ale căror locuinţe erau înconjurate de verdeaţă într-un procent de 30% pe o rază de 5 kilometri erau, în medie, mai tinere din punct de vedere biologic cu 2,5 ani decât persoanele ale căror locuinţe sunt înconjurate de verdeaţă într-un procent de 20%.

Însă beneficiile nu au fost aceleaşi pentru toţi participanţii la studiu.

Persoanele de culoare care trăiesc în proximitatea spaţiilor verzi erau doar cu un an mai tinere decât vârsta lor reală, în timp ce persoanele albe erau cu trei ani mai tinere.

„Alţi factori, precum stresul, calitatea spaţiilor verzi învecinate şi alţi factori sociali, pot afecta importanţa binefacerilor aduse de spaţiile verzi în materie de vârstă biologică”, a explicat Kyeezu Kim, adăugând că aceste disparităţi ar trebui să facă obiectul unor cercetări mai ample.

De exemplu, parcurile situat în cartierele defavorizate şi utilizate pentru activităţi ilegale riscă să fie mai puţin frecventate şi, deci, mai puţin benefice.

Cercetările din viitor ar putea examina legătura dintre spaţiile verzi şi consecinţe specifice asupra sănătăţii, a adăugat coordonatoarea studiului. Modul în care zonele verzi reduc îmbătrânirea nu este nici el foarte clar cunoscut, a mai spus ea. Se ştie doar că acest impact există.

Manuel Franco, profesor de epidemiologie la Universităţile Alcala şi Johns Hopkins, consideră că noul studiu a fost „bine conceput”.

„Avem dovezi ştiinţifice mai numeroase şi de o mai bună calitate pentru a creşte şi a promova utilizarea spaţiilor verzi urbane”, a declarat Manuel Franco, care nu a participat la realizarea noului studiu.

Summit Mercosur fără un răspuns pentru UE în ceea ce privește protecția mediului

0

Șefii de stat din Mercosur se întâlnesc luni şi marţi la Port Iguaçu, în nord-estul Argentinei, fără un proiect detaliat pentru a le permite să răspundă preocupărilor europene legate de mediu şi să obţină astfel ratificarea acordului comercial UE-Mercosur, notează AFP.

„În curând vom putea prezenta evaluările noastre membrilor Mercosur”, a declarat directorul afacerilor economice şi financiare din Ministerul de Externe al Braziliei, Mauricio Carvalho, recunoscând tacit că un proiect detaliat nu va putea fi pregătit pentru acest summit.

Preşedintele argentinian, Alberto Fernandez, urmează să-i întâmpine, în peisajul impunător al Cascadei Iguaçu, pe omologii săi din Uruguay, Luis Lacalle Pou, Paraguay, Mario Abdo, şi din Brazilia, Luiz Inacio Lula da Silva, care urmează să preia preşedinţia prin rotaţie a blocului până la sfârşitul anului.

Lula estimase pe 13 iunie că „neîncrederea” nu poate ghida acordul comercial dintre UE şi ţările Mercosur, deplângând cerinţele de mediu ale europenilor.

„Între parteneri strategici trebuie să existe încredere reciprocă, şi nu neîncredere şi sancţiuni”, a declarat Lula într-o conferinţă de presă comună la Brasilia cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Ceea ce cerem este un acord echilibrat”, a adăugat a doua zi preşedintele argentinian, Alberto Fernandez, primind-o pe Ursula von der Leyen la Buenos Aires.

Mercosur, o alianţă între Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay, a ajuns la un acord cu UE în 2019, după mai bine de 20 de ani de negocieri, dar pactul nu a fost ratificat, parţial din cauza preocupărilor europene cu privire la politicile de mediu ale fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro (2019-2022).

Venirea la putere a noului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva a relansat discuţiile care rămân dificile. 

Poluarea, cel mai mare ucigaș din Europa | Bucureștiul, în topul orașelor poluate

0

Un nou studiu arată că poluarea aerului este în acest moment principala cauză de mediu a mortalității din Europa.

Un nou studiat realizat de către oamenii de știință de la Institutul de sănătate globală din Barcelona, publicat în revista The Lancet Public Health, face o constatare îngrijorătoare pentru omenire. Experții arată că poluarea aerului reprezintă cea mai importantă cauză de mediu a mortalității din Europa.

Principalii factori care contribuie la decesele cauzate de poluarea aerului sunt transportul, activitățile casnice și agricultura, arată noua cercetare, potrivit Euronews.

Centrul de cercetare a analizat doi dintre principalii poluanți din atmosferă, dioxid de azot (NO2) și particule fine (PM2,5). Emisiile de la vehicule duc la 50% din toate decesele legate de NO2, urmate de poluarea industrială și fumurile generate de sectorul energetic.

Citește și: Panică în rândul senatorilor francezi. Un ”cocktail’’ toxic găsit în părul acestora

Activitățile interne, precum utilizarea sistemelor de încălzire pe cărbune și gaz, urmate de agricultură, sunt principalele contribuții la decesele legate de PM2,5. Acestea au reprezentar mai mult de 22% din toate decesele cauzate de poluarea aerului în 857 de orașe din cele incluse în raport.

Transportul, principala vină

Bucureștiul apare în topul orașelor poluate din Europa, un contributor foarte mare fiind sectorul transporturilor.

„Dacă ne uităm la NO2 și PM2,5 combinate, traficul rămâne cel mai mare contributor atât la calitatea proastă a aerului, cât și la mortalitatea asociată”, a spus Sasha Khomenko, cercetător la ISGlobal și primul autor al studiului.

Citește și: Ce este fenomenul fast fashion și cât de dăunător este pentru mediu

Cifrele arată că cel mai mare contributor la nivel european la mortalitatea PM2,5 sunt emisiile din surse rezidențiale, cu o contribuție medie în toate orașele de 22,7%. Pe locul doi se află sectorul agricol, care reprezintă în medie 18% din mortalitatea PM2,5, urmat de industrie (13,8%), transporturi (13,5%), sectorul energetic (10%), sursele naturale (8,8%) și transport maritim (5,5%).

Totodată, rezultate variază de la un oraș la altul. În Lisabona, poluanții atmosferici generați din agricultură nu reprezintă o problemă majoră, dar poluarea maritimă reprezintă o preocupare mai mare. Emisiile provenite de la navele de croazieră și de marfă sunt o sursă mare de poluare a traficului maritim, care a contribuit la 10.116 decese legate de poluarea aerului în Europa în 2022.

Parisul a început din nou să înregistreze temperaturi de peste 40 grade. Când a fost depășit recordul din 1947

De peste 70 de ani în Paris nu au fost 40 de grade C. Apoi au urmat câteva semnale care arătau că în capitala Franței vom găsi temperaturi similare cu cele din Kuweit sau Arabia Saudită. Deja Parisul se pregătește pentru viitorul în care va avea o climă precum este în prezent în sudul Spaniei.

Paris, 25 iulie 2019: + 42,6 C

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Paris a fost de +42,6 C, pe 25 iulie 2019. Acea temperatură depășea cu mult un record de la 1947 (+40,4 C).

Din 1947 până în 2019 NU a mai fost nicio temperatură de peste 40 C la Paris, în 2019 a fost depășit recordul, iar în 2022 a venit o nouă temperatură de peste 40 C. În acest deceniu sunt mari șanse ca pragul de 40 C să mai fie depășit de două-trei ori, fiindcă verile super-fierbinți devin regula, nu excepția.

În ultimul deceniu, media anuală de temperatură a fost de +12,4 C, cea mai înaltă de când se fac măsurători meteo, iar cei mai calzi ani la Paris au fost 2022 (medie de 13,3 C) și 2020 (medie de +13,2 C).

Diferența este foarte mare față de cei mai reci ani din ultimele decenii, 1978 și 1980, cu medii de 9,9 C. Spre exemplu, în 1978 au fost +30 C într-o singură zi, în timp ce anul trecut au fost 25 de astfel de zile.

Și nopțile au devenit extrem de calde: de exemplu în iunie 2017 erau +23,9 C la ora 6, fiind cea mai caldă noapte pariziană din ultimii 145 de ani. 

În regiunea Île-de-France temperatura medie anuală a crescut cu 2 grade C din 1950 până în 2022 și se va mai adăuga un grad Celsius până în 2050. 

Clima s-a încălzit în mod accelerat după anul 2000

Un studiu din toamna lui 2021 arăta că, față de perioada 1850-1900, temperatura medie anuală a crescut cu 2,3 C la Paris, în timp ce media de creștere pentru toată Franța a fost de 1,7 C.

Numărul de zile în care temperaturile vor fi la Paris cu mult peste normalul perioadei (cu 12 – 15 grade mai mult) va fi peste jumătate de secol de patru ori mai mare decât în prezent.

Datele meteo din Franța arată că în 42 de ani (din 1947 la 1989) au fost în Hexagon nouă valuri de căldura, în timp ce din 1989 în 2020 au fost 34 de valuri, cel mai cumplit fiind cel din 2003, când aproximativ 5.000 de oameni au murit din cauza caniculei în regiunea Paris. Clima s-a încălzit în mod accelerat după anul 2000.

Pe la 1850 un val foarte sever de căldură afecta Franța de două ori pe secol, în timp ce în prezent se întâmplă de zece ori pe secol.

50 de grade la Paris, până în 2050?

Cele mai serioase valuri recente de căldură au durat chiar și două săptămâni la Paris și estimarea este că după 2030 cele mai dure valuri de căldură ar putea dura chiar și o lună.

Vara lui 2003 a speriat foarte multă lume în Franța prin efectele ei și prin numărul mare de morți. Parisul a tras câteva învățăminte și a emis în 2007 primul său „plan climat” cu o serie de idei despre cum să facă față capitala unor perioade cu tot mai multe dereglări climatice. 

De atunci au venit valuri de căldură mai frecvente, mai intense și mai lungi și s-a dovedit că este nevoie de un plan pe termen lung, fiindcă încălzirea va deveni de nesuportat, Unele prognoze vorbesc despre un număr triplu de zile cu maxime de peste 30 C în 2085, iar asta înseamnă peste 50-60 de astfel de zile pe an.

Mai mult, numărul nopților tropicale, adică minime ce NU scad sub 20 C, ar putea fi de șapte ori mai mare în 2085, față de 2010. Efectul „insulei de căldură” face ca orașul să nu aibă timp să se răcească în nopțile de iulie sau august, iar aerul chiar devine de nerespirat. Acum câteva zeci de ani nopțile „tropicale” erau foarte rare.

Francezii numesc acest fenomen „îlot de chaleur urbain” și, cum străzile și clădirile înmagazinează căldură, nu este de mirare că în plină vară diferențele de temperatură ajung să fie și de 10 grade C între zonele centrale și periferie.

Unele soluții nu costă mult, altele au nevoie de bugete colosale

Un amplu raport „Paris à 50 °C” a fost întocmit și vine cu aproape 100 de recomandări pentru ca Parisul să ne devină în câteva zeci de ani un oraș „de nelocuit”. Rapoarte recente arătau că Parisul este una dintre capitalele lumii cu cel mai mare risc climatic, fiindcă este un oraș dens populat care s-a încălzit mult mai mult decât media mondială și cea a Franței.

Parisul are 11 milioane de locuitori, incluzând întreaga aglomerație urbană. Este mai populat decât Londra și mult mai populat decât Madridul. O altă mare capitală europeană care va suferi intens din cauza schimbărilor climatice este Lisabona.

În anii 70 și 80 o zi de vară cu maximă de peste 30 C era o raritate la Paris, acum sunt și peste 20 de zile în unii ani, iar peste câteva decenii ar putea fi 50-60 de zile. Într-un secol, clima Parisului se va schimba ca și când orașul ar fi „mutat” 1.000 km mai la sud.

Primăria Parisului vrea să planteze 170.000 de arbori până în 2026

Primăria Parisului a demarat un plan de plantare pentru 170.000 de arbori până în 2026 (peste 63.000 au fost deja plantați) și de instalare a 100 de fântâni urbane de unde trecătorii să poată bea apă, fiind instalate și locuri unde oamenii se pot răcori în fața unor „stropitori” speciale.

Cetățenii vor fi încurajați să-și înverzească fațadele clădirilor cu plante agățătoare, iar o propunere era să se organizeze multe cursuri de grădinărit urban pentru asta. O altă propunere discutată era ca primăria să ofere kit-uri de semințe pentru înverzirea fațadelor.

S-a insistat mult pe creșterea suprafețelor verzi pentru pregătirea Parisului în a rezista pe viitor la veri mult mai calde. Ideea de bază este că ar trebui să se planteze arbori oriunde este posibil, pe alei, în curțile oamenilor, în curțile școlilor și liceelor.

Parisul are ceva zone verzi, dar are mult beton și ciment, are multe acoperișuri metalice și multe zone în care densitatea populației este mare și verile sunt greu de suportat, date fiind perioadele tot mai lungi de căldură severă.

Acoperișurile școlilor și creșelor ar putea fi vopsite în alb

Planul prevede și instalarea unor umbrare în diverse zone ale orașului, unele cu vegetație pe ele, altele chiar și cu panouri solare. Vor fi instalate mai întâi aproximativ 20 de umbrare, sunt testate mai multe tipuri, dar fiecare va oferi cam 30 mp de umbră, iar sub ele temperatura ar trebui să fie cu 10 grade mai mică decât în jur. Planul este ca umbrare să fie instalate și deasupra unor străzi.

O altă măsură anunțată ar fi ca acoperișurile școlilor și creșelor să fie vopsite în alb sau alte culori deschise, pentru a reflecta lumina solară, iar 40 de clădiri intră în acest program până în 2025. Studiile au arătat că temperatura resimțită în interior scade cu 3-6 grade, dacă acoperișul este vopsit în alb. Unde este posibil se va pune vegetație pe acoperiș.

Alte propuneri sunt ca, pe viitor, să se renunțe la organizarea unor festivaluri în iulie și august, când va fi periculos de cald. O propunere este să se creeze și noi spații de plajă pe lângă râul Sena.

Climatologii au avertizat că este clar faptul că încălzirea se va accelera și este cert că Parisul va ajunge să vadă ce înseamnă 45 de grade la umbră vara și, posibil, chiar și 50 grade C peste câteva zeci de ani, temperatură care acum se întâlnește în capitale precum Kuweit City sau Bagdad. Nu este nicio îndoială: noul regim climatic va aduce și la Paris zile și nopți precum sunt în prezent cele din orașul spaniol Sevilla, unul dintre cele mai calde din Europa.

Parisul are un plan de urbanism contra încălzirii climatice

Unele soluții au un cost acceptabil, altele necesită bugete colosale. Parisul are și un plan de urbanism contra încălzirii climatice, un plan pe termen lung care pornește de la un adevăr sumbru: cele mai multe clădiri din Paris nu sunt adaptate pentru un viitor în care verile vor fi precum cele din sudul Spaniei.

Documentul numit „Plan local d’urbanisme (PLU)”, dacă va fi pus în practică, ar însemna una dintre cele mai mari schimbări urbanistice din ultimii 200 de ani pentru Paris, în următoarele 4-5 decenii.

Ar însemna că nu se vor mai construi clădiri de birouri în oraș, iar pentru toate clădirile noi, limita maximă de înălțime ar urma să fie de 37 m, limită care mai fusese în vigoare din 1977 în 2010.

Datele municipalității pariziene indică faptul că 90% dintre locuințe nu sunt potrivite pentru climatul cald ce se va instala în următoarele decenii și este nevoie de renovări masive. 

Parc nou de 25 ha

S-au renovat o serie de locuințe sociale, iar Parisul susține financiar și persoanele fizice să facă renovări, dar cadența anuală de 2.000 de locuințe renovată este mică, obiectivul fiind să fie modernizate 40.000 de locuințe în anul 2030. 

Planul prevede amenajarea în capitala franceză a 300 de hectare de spații verzi noi până în 2040, țintă greu de atins, dacă ne gândim că între 2014 și 2020 au fost adăugate 30 de hectare de spații verzi noi și alte 70 ha sunt în amenajare. Va fi deschis și un parc nou, de 25 ha.

Așa cum era de așteptat, planul este contestat, există mize politice și unele propuneri de interzicere a unor construcții nu sunt pe placul tuturor. În plus, Parisul va organiza JO de Vară în 2024, cheltuielile sunt foarte mari și orice plan pe termen foarte lung este privit cu scepticismm până cr se va trage linie după JO și bilanțul financiar al acestora va fi cunoscut.

Acest plan PLU nu a fost încă validat, mai are câțiva pași de parcurs și câteva avizări greu de obținut. Validarea, în cel mai bun caz, se va putea produce la final de 2024 sau început de 2025.

Sursa: G4Media preluând surse: AFP, Le Monde, Le Parisien, Le Figaro, The Local, Europe 1, BFMTV

Meteorologii avertizează: averse cu caracter torențial, în sud-vestul țării

0

Meteorologii anunţă averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, în sud-vestul ţării în intervalul 1 iulie, ora 18 – 2 iulie, ora 6.

Meteorologii anunţă instabilitate atmosferică în intervalul 1 iulie, ora 18 – 2 iulie, ora 23.

”În intervalul menţionat vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, izolat grindină şi local  intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h. Astfel de manifestări se vor semnala în seara zilei de sâmbătă (01 iulie) şi în noaptea de sâmbătă spre duminică (01/02 iulie) în regiunile vestice şi sud-vestice, iar duminică (02 iulie) îndeosebi la deal şi munte, precum şi în sud-est. Local se vor acumula cantităţi de apă de 15…25 l/mp şi izolat peste 30 l/mp”, anunţă ANM.

Avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată – 01 iulie, ora 18 – 02 iulie, ora 06

O avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată vizează intervalul 01 iulie, ora 18 – 02 iulie, ora 06.

Citește și: România, la extreme: Val de caniculă, dar și ploi, vijelii și inundații! Cum va fi vremea în luna iulie

”În intervalul menţionat, în Banat, sudul Crişanei şi Oltenia, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse şi cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…70 km/h), pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, transmit meteorologii.

De ce preferă românii mașinile electrice

0

Mașinile electrice se vând din ce în ce mai bine în ultima vreme. În conformitate cu tendințele globale, piața mașinile electrice din România a ajuns la o cotă de piață de 10% în mai 2023, în timp ce automobilele diesel reprezentau 13%.

Consumatorii sunt din ce în ce mai încrezători în ceea ce privește achiziționarea de mașini electrice (EV), în condițiile în care costurile în creștere ale combustibililor, preocupările legate de mediu și costurile mai mici de proprietate determină o creștere bruscă a intenției de cumpărare a vehiculelor electrice, potrivit unui nou studiu realizat de EY.

EY Mobility Consumer Index 2023, un raport anual lansat în 2020 care oferă informații despre tendințele globale în domeniul auto, arată că, dintre cei care spun că doresc să achiziționeze un vehicul, mai mult de jumătate (55%) intenționează să cumpere un vehicul complet electric sau un vehicul hibrid plug-in în următorii doi ani.

Prețurile ridicate ale combustibililor, motivul pentru care se optează pentru o mașină electrică

Este important faptul că 38% dintre aceștia spun că preţurile ridicate ale combustibililor pentru vehiculele cu motor cu ardere internă (ICE) reprezintă principalul motiv pentru a cumpăra un VE. Acesta este primul an în care prețul ridicat al combustibililor este citat ca principal motiv pentru trecerea la mașini electrice, depășind preocupările legate de mediu și creșterea penalităților pentru vehiculele cu motoare cu ardere internă, care obișnuiau să fie pe primul loc. 

Cel mai recent raport arată că încrederea consumatorilor în mașinile electrice a crescut în mod semnificativ, intenția de cumpărare fiind în creștere pe majoritatea piețelor, inclusiv în SUA (+19%), Suedia (+12%) și Japonia (+11%).

Citește și: Mașinile electrice, preferatele românilor în luna mai 2023. Care a fost cea mai vândută mașină

Stimulentele guvernamentale, cum ar fi Legea privind reducerea inflației (IRA) din SUA, au, de asemenea, impact și se așteaptă să ducă la o creștere suplimentară a vânzărilor în acest an.

În China continentală, deși guvernul a pus capăt subvențiilor pentru vehiculele electrice în 2022, înclinația consumatorilor către vehiculele electrice continuă să crească, determinată de o combinație între eforturile sporite ale producătorilor de automobile în cercetare și dezvoltare, prețurile competitive și disponibilitatea mai largă a modelelor accesibile.

SUV-urile, tipul preferat de cei mai mulţi potențialii cumpărători

SUV-urile sunt tipul preferat de cei mai mulţi potențialii cumpărători de VE în toate zonele geografice. În timp ce 43% dintre respondenți își arată intenția de a cumpăra un e-SUV, 33% înclină spre achiziționarea unui sedan.

Citește și: Mașinile electrice, motiv de scandal între SUA – China. UE, somată să intervină

Aproximativ 88% dintre respondenți își arată disponibilitatea de a plăti o primă pentru EV-uri, față de 80% în 2022. Un procent care variază de la 11% până la 20% este prima de preț pe care majoritatea respondenților se declară dispuși să o plătească pentru un EV.

Mihai Drăghici, Partener, Consultanţă, EY România: „Piața vehiculelor electrice din România este în creștere rapidă, în conformitate cu tendințele globale. EV-urile din România capătă acum o cotă de piață semnificativă, de 10% în mai 2023, în timp ce automobilele diesel reprezentau 13%. Tendința indică o traiectorie promițătoare spre un viitor în care înmatriculările de EV-uri vor depăși mașinile diesel, posibil chiar de anul viitor. Această schimbare reflectă, de asemenea, preferința din ce în ce mai mare pentru mobilitatea sustenabilă în România.

Cât de periculos este norul de cenușă din Canada care se îndreaptă spre România

La ministerul Mediului există o preocupare în ceea ce privește norul de cenușă din Canada, deși nu există un risc imediat şi nici pe termen mediu ca țara noastră să fie afectată. Deși ministrul Mediului, Mircea Fechet dă asigurări că nu există un astfel de pericol, în prezent nu se știe încă dacă norul va trece pe deasupra României.

Ministrul Mediului a declarat că nu există niciun pericol imediat sau pe termen mediu în ceea ce privește riscul ca norul de fum și cenușă cauzat de incendiile din Canada să afecteze România.

„Există o preocupare la nivelul Ministerului Mediului. S-au făcut nişte modelări matematice. Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii legate de traseul norului respectiv, în acest moment, colegii mi-au spus că nu există un risc imediat şi nici pe termen mediu ca România să fie afectată de acest lucru”, a afirmat Mircea Fechet.

Deși la acest moment, potrivit ministrului „este foarte greu de spus astăzi dacă va trece sau nu pe deasupra României” norul de cenușă, ”cu siguranţă, vom şti cu suficient timp înainte dacă va fi cazul, pentru ca să putem comunica populaţiei acest lucru, în măsura în care, bineînţeles, vom considera că acest nor ar putea să afecteze calitatea aerului în România”, a menționat Mircea Fechet.

Vreme extremă în România în următoarele două luni

Un alt anunț făcut de Mircea Fechet la finalul ședinței de Guvern de vineri a fost că urmează două luni cu manifestări extreme ale vremii și că s-a semnat un proiect de hotărâre pentru planul național de management al riscului de inundații.

Citește și: România, la extreme: Val de caniculă, dar și ploi, vijelii și inundații! Cum va fi vremea în luna iulie

Despre subiect, Elena Mateescu, directorul Agenției Naționale de Meteorologie a spus că vorbim despre posibilitatea ca într-adevăr să fi ajuns particule și în zona țării noastre, având în vedere circulația atmosferei, însă care să nu pună probleme din această perspectivă.

Privind simulările la nivel european, concentrații extrem de mici de aerosol la nivel înalt în atmosferă, dar fără nici o semnificație, ar fi putut ajunge și deasupra României, așa cum am menționat, fără a pune probleme din acest punct de vedere.

”La acest moment, nu există motive de îngrijorare și cu siguranță monitorizăm situația, mai ales prin intermediul Agenției Naționale de Protecție a Mediului și ANM din simulările posibile”, a spus Elena Mateescu, directorul Agenției Naționale de Meteorologie, pentru Antena3.

Canada are un an fără precedent. Aproximativ 2.300 de incendii de pădure au fost înregistrate, iar aproximativ 3,8 milioane de hectare au fost arse, mai mult decât media ultimelor decenii.

România, la extreme: Val de caniculă, dar și ploi, vijelii și inundații! Cum va fi vremea în luna iulie

0

România extremelor în luna iulie. Un val de căldură este semnalat în sud, sud-est cu maxime de peste 35 de grade, disconfort termic accentuat și valori resimțite spre 40 de grade.

De asemenea, un nou val de ploi și vijelii este semnalat în România, mai precis în regiunile vestice și sud – vestice, cu cantități de apă mai însemnate și risc de inundații.

Prognoza meteo 3 – 10 iulie 2023

Regimul termic se va situa peste cel obișnuit pentru această săptămână în regiunile sudice, estice, nordice și centrale, în timp ce în restul teritoriului va fi în general apropiat de cel normal.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și sud- vestice, iar în restul teritoriului va fi apropiat de cel normal pentru această săptămână.

Prognoza meteo 10 – 17 iulie 2023

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile estice, sud-estice și centrale, în timp ce în restul țării se vor situa în jurul celor normale.

Regimul pluviometric se va situa în limite normale pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.

Prognoza meteo 17 – 24 iulie 2023

Mediile valorilor termice vor avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în estul, sud-estul și centrul teritoriului, în timp ce în rest se vor situa în jurul celor normale.

Regimul pluviometric se va situa în limite normale pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.

Prognoza meteo 24 – 31 iulie 2023

Mediile valorilor termice vor fi peste cele normale pentru această săptămână în regiunile estice și sud-estice, în timp ce în restul teritoriului se vor situa în jurul celor normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și nordice, iar în restul teritoriului se va situa în limite normale pentru acest interval.

România, la extreme

Meteorologii anunță ploi mai puține în luna august, în timp ce în iulie vom avea de îndurat alternanțe termice.

Pentru august, ultima lună de vară, meteorologii prognozează vreme predominant frumoasă și foarte puține ploi. „Semnalele sunt în acest sens pentru ultima luna a verii din acest an. Cel mai probabil, manifestari de instabilitate să mai fie, temporar, în zona de răsărit a României și cu precădere în zona Moldovei”, a spus meteorologul Romica Jurca pentru Romaniatv.

Bani pentru economia verde. Peste 11 miliarde euro până în 2027

0

Investiţii verzi în producţia de energie din sursele regenerabile, precum dezvoltarea tehnologiilor viitorului, în special a producţiei de hidrogen verde şi a soluţiilor de stocare sunt principalele obiective cuprinse în planurile de investiții în economia verde. Suma alocată prin componentele PNRR se ridică la peste 11 miliarde de euro, a anunţat Bogdan-Eduard Simcea, secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), potrivit Agerpres.

Bogdan Simcea a făcut referire la investiţiile propuse de MIPE pentru perioada 2021 – 2027.

„Practic sunt două surse de investiţii. Vorbim de politica de coeziune, unde sunt prevăzute investiţii verzi în sprijinirea investiţiilor publice şi private în producţia de energie din sursele regenerabile, precum şi dezvoltarea tehnologiilor viitorului, în special a producţiei de hidrogen verde şi a soluţiilor de stocare şi, nu în ultimul rând, aş dori să vorbesc despre reducerea intensităţii energetice a economiei, fiind un mecanism sustenabil de stimulare a eficienţei energetice în industrie. Aş vrea să remarc faptul că, prin politica de coeziune, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene are prevăzută în ceea ce înseamnă investiţiile în economia verde suma de peste 6,7 miliarde de euro”, a menţionat Bogdan Simcea, la conferinţa Conferinţa Upgrade România – cum creştem „Investiţiile verzi” în economie.

Sursa de finanţare în ceea ce priveşte economia verde este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Secretarul de stat a subliniat că un alt punct foarte important privind politica de coeziune se referă la investiţiile în zona privată, şi anume în zona mediului de afaceri, unde prin politica de coeziune o să existe investiţii în perioada 2021-2027 de peste 6,1 miliarde de euro.

„Aş dori să menţionez faptul că o altă sursă de finanţare în ceea ce priveşte economia verde este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Practic, suma alocată prin componentele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă privind investiţiile în zona economiei verzi este de peste 11 miliarde de euro”, a adăugat Bogdan Simcea.

Acesta a făcut referire la investiţiile în producerea de energie verde, precum şi în eficienţă energetică.

„Ele au fost practic împărţite în mai multe componente: Pilonul I al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă se referă la tranziţie verde. Aici sunt cuprinse, practic, componenta de management-ul apei, componenta de împădurire, precum şi componenta de energie, valul renovării şi fondul local”, a explicat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, mai există o nouă axă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, axa REPowerEU, în care vor fi investiţii de peste 90% în zona de energie verde.

Alro inaugurează o investiţie de 11 milioane dolari în instalația de reciclare ecologică

0
  • Capacitatea de reciclare a Companiei crește cu 60.000 tone pe an, în urma instalării a două cuptoare cu dublă cameră, a unui cuptor de menținere și a instalației aferente de captare și tratare a gazelor arse;
  • ALRO își continuă programul de reducere a consumului specific de energie electrică și de gaze naturale, crescând, în același timp, sustenabilitatea afacerii sale;
  • Tehnologia de ultimă generație va avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra mediului, menținând emisiile ALRO sub cotele aprobate la nivelul UE.

”Alro SA (BVB: ALR), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după capacitatea de producţie, a inaugurat o investiţie de 11 milioane dolari în tehnologie şi protecţia mediului la unitatea sa de Eco-Reciclare din Slatina. Compania a instalat două cuptoare cu dublă cameră, un cuptor de menţinere şi instalaţia aferentă de captare şi tratare a gazelor arse”, informează compania.

Potrivit companiei, tehnologia de ultimă generaţie va avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra mediului, menţinând emisiile ALRO sub cotele aprobate la nivelul UE.

Marian Năstase, preşedintele CA Alro: Investiția ne menţine poziţia pe piaţa internaţională

„Deşi mediul de afaceri foarte provocator ne-a forţat să ne adaptăm planurile de dezvoltare pentru a ne menţine poziţia pe piaţa internaţională, o direcţie strategică a rămas neschimbată, şi anume angajamentul nostru de a creşte eficienţa şi de a reduce consumurile totale, iar investiţia în Instalaţia de Reciclare Ecologică sprijină aceste planuri. Suntem hotărâţi să ne continuăm eforturile pentru a diversifica portofoliul de produse, a creşte eficienţa şi a reduce amprenta asupra mediului”, a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

În 2013, Alro a pus în funcţiune Instalaţia de Reciclare Ecologică (etapa I), constând dintr-un cuptor cu dublă cameră, un cuptor cu inducţie, un cuptor de menţinere şi staţia de captare şi tratare a gazelor aferentă, având ca scop furnizarea unei părţi din aluminiul lichid din surse alternative, înlocuind parţial aluminiul produs prin electroliză.

Consumul de energie electrică al procesului de reciclare a deşeurilor din aluminiu este cu 95% mai mic

Consumul specific de energie electrică al procesului de reciclare a deşeurilor din aluminiu este cu 95% mai mic decât cel înregistrat pentru producţia de aluminiu electrolitic, ceea ce are un impact pozitiv asupra costurilor totale de producţie.

De asemenea, aluminiul poate fi reciclat la infinit fără a-şi pierde proprietăţile, ceea ce îl face un metal ideal pentru economia circulară şi cu emisii reduse de carbon.

Urmând această strategie, la sfârşitul anului 2023 capacitatea de reciclare a companiei urmează să fie mărită cu circa 60.000 tpa, în urma instalării a două cuptoare cu dublă cameră, un cuptor de menţinere şi instalaţia aferentă de captare şi tratare a gazelor arse (etapa II).

Proiectul reprezintă prima etapă de dezvoltare a Instalaţiei de Reciclare Ecologică şi va susţine decizia strategică a ALRO de a reduce dependenţa de alimentarea cu energie electrică şi de a creşte producţia cu valoare adăugată.

”Ca urmare a acestor investiţii, Alro face un pas important într-o lume cu emisii scăzute, deoarece compania a crescut constant capacitatea de reciclare a deşeurilor de aluminiu, iar în curând va ajunge la 100.000 tone pe an deşeuri solide din aluminiu reciclate”, precizează producătorul de aluminiu.

ALRO este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi vertical, după capacitate, din Europa, având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa aluminiu electrolitic, 100.000 de tone pe an de aluminiu reciclat şi o capacitate de 332.000 de tone pe an de aluminiu turnat şi facilităţi de procesare de 140.000 de tone pe an de aluminiu laminat la cald şi la rece şi profile extrudate. Principalele pieţe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi şi în SUA şi Asia.

Ministrul Mediului vrea să modifice sistemul de alertare a populației

0

Sistemul de alertare a populaţiei, pentru a localiza şi mai bine zonele inundate trebuie adaptat, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet. Acesta a explicat că sunt așteptate în continuare în decursul verii fenomene meteo extreme.

Ministrul a luat decizia ca urmare a deplasării pe care a făcut-o în zonele afectate de inundaţii, Arad, respectiv Hunedoara.

”Ceea ce s-a întâmplat la Arad a fost un fenomen meteo extrem, un adevărat potop. După estimările specialiştilor, peste 100 de litri, cantităţi de precipitaţii pe metru pătrat, localizate foarte punctual într-un singur sat, cu cantităţi mari de apă care au coborât de pe versanţi şi care, pur şi simplu, au prins respectiva populaţie în acea vale şi a măturat acea cantitate de apă totul în cale. Aici cred că va trebui să adaptăm sistemul de alertare a populaţiei, în primul rând, şi să vedem cum putem localiza şi mai bine aceste zone. Pentru că 10 kilometri mai departe nu era nicio problemă, deci vorbim de o situaţie foarte localizată şi, bineînţeles, de modalitatea în care populaţia înţelege să evalueze acele mesaje şi să se ferească din calea viiturilor”, a precizat Mircea Fechet. 

Fechet a explicat că mesajul RoAlert este unul standard, el se referă la fenomene meteo imediate. 

„Cred că am primit unul chiar în municipiul Bucureşti, dacă îmi amintesc bine, în urmă cu câteva zile. Uneori ele se confirmă, alteori nu. Din acest punct de vedere, ideal ar fi ca de cât mai multe ori să fie confirmate, pentru că dacă populaţia primeşte zece astfel de mesaje şi constată că de 10 ori nu s-a întâmplat nimic, probabil că există riscul să nu le mai ia în seamă”, a conchis el.