Investiţii verzi în producţia de energie din sursele regenerabile, precum dezvoltarea tehnologiilor viitorului, în special a producţiei de hidrogen verde şi a soluţiilor de stocare sunt principalele obiective cuprinse în planurile de investiții în economia verde. Suma alocată prin componentele PNRR se ridică la peste 11 miliarde de euro, a anunţat Bogdan-Eduard Simcea, secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), potrivit Agerpres.
Bogdan Simcea a făcut referire la investiţiile propuse de MIPE pentru perioada 2021 – 2027.
„Practic sunt două surse de investiţii. Vorbim de politica de coeziune, unde sunt prevăzute investiţii verzi în sprijinirea investiţiilor publice şi private în producţia de energie din sursele regenerabile, precum şi dezvoltarea tehnologiilor viitorului, în special a producţiei de hidrogen verde şi a soluţiilor de stocare şi, nu în ultimul rând, aş dori să vorbesc despre reducerea intensităţii energetice a economiei, fiind un mecanism sustenabil de stimulare a eficienţei energetice în industrie. Aş vrea să remarc faptul că, prin politica de coeziune, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene are prevăzută în ceea ce înseamnă investiţiile în economia verde suma de peste 6,7 miliarde de euro”, a menţionat Bogdan Simcea, la conferinţa Conferinţa Upgrade România – cum creştem „Investiţiile verzi” în economie.
Sursa de finanţare în ceea ce priveşte economia verde este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă
Secretarul de stat a subliniat că un alt punct foarte important privind politica de coeziune se referă la investiţiile în zona privată, şi anume în zona mediului de afaceri, unde prin politica de coeziune o să existe investiţii în perioada 2021-2027 de peste 6,1 miliarde de euro.
„Aş dori să menţionez faptul că o altă sursă de finanţare în ceea ce priveşte economia verde este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Practic, suma alocată prin componentele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă privind investiţiile în zona economiei verzi este de peste 11 miliarde de euro”, a adăugat Bogdan Simcea.
Acesta a făcut referire la investiţiile în producerea de energie verde, precum şi în eficienţă energetică.
„Ele au fost practic împărţite în mai multe componente: Pilonul I al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă se referă la tranziţie verde. Aici sunt cuprinse, practic, componenta de management-ul apei, componenta de împădurire, precum şi componenta de energie, valul renovării şi fondul local”, a explicat secretarul de stat.
Potrivit acestuia, mai există o nouă axă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, axa REPowerEU, în care vor fi investiţii de peste 90% în zona de energie verde.