spot_img

Avioanele electrice pentru un transport aerian sustenabil

După mașinile electrice, acum a venit rândul și avioanelor electrice. Magnatul britanic, Dale Vince a anunțat că intenționează să lanseze o companie aeriană cu avioane care vor fi alimentate cu energie regenerabilă. Aeronavele vor fi „echipate cu trenuri de propulsie hidrogen-electric imediat ce vor fi aprobate pentru exploatare de către CAA”.

Totuși, inițial, Ecojet va „zbura inițial folosind avioane cu combustibil convențional”, declară reprezentanții Ecojet, potrivit stroudtimes.com.

Ecojet reprezintă cea mai recentă încercare de a reduce amprenta de mediu a aviației. Zborurile acestei companii în Marea Britanie vor începe în 2024. Vor urma călătorii în Europa continentală, iar în program sunt prevăzute și călătorii pe distanțe lungi, scrie CNBC.

„Pe termen scurt, pentru a asigura rutele și o licență din partea Autorității Aviației Civile, Ecojet va zbura inițial folosind avioane cu combustibil convențional”, se arată într-o declarație emisă luni.

Acesta a afirmat că aeronavele vor fi „echipate cu propulsie pe bază de hidrogen imediat ce vor fi aprobate pentru exploatare de către CAA”.

Citește și: 1 din 5 mașini cumpărate în România de la începutul anului a fost electrică sau hibridă

Primele modernizări sunt programate pentru 2025, la un an după începerea zborurilor. Mesele de la bord vor fi pe bază de plante, iar plasticul de unică folosință va fi eliminat.

Recondiționarea avioanelor în loc de construirea unora noi „va polua cu mai puțin de 90.000 de tone de carbon pe an”, se arată în declarație.

Vince, fondatorul firmei britanice de energie Ecotricity, a fost optimist cu privire la perspectivele Ecojet.

„Întrebarea despre cum să creăm un transport aerian sustenabil a afectat mișcarea ecologistă timp de decenii”, a spus el.

Avioanele, responsabile pentru 2% din emisiile de CO2

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, aviația a fost responsabilă pentru 2% din emisiile de dioxid de carbon legate de energie ale planetei în 2022.

Organizația cu sediul la Paris notează că, deși „reprezintă o parte relativ mică din emisiile globale”, este „unul dintre cele mai dificile sectoare de decarbonizare”.

Citește și: Avioanele private, cel mai poluant transport de pe planetă

World Wildlife Fund descrie aviația ca fiind „una dintre sursele cu cea mai rapidă creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră care determină schimbările climatice globale”. Acesta adaugă că transportul aerian este cea mai intensă activitate cu emisii de dioxid de carbon.

Pe măsură ce preocupările legate de durabilitate și de mediu se intensifică, discuțiile despre aviație se concentrează din ce în ce mai mult pe modul în care noile inovații și idei ar putea reduce impactul sectorului asupra mediului.

În septembrie 2020, un avion cu pile de combustie pe bază de hidrogen, capabil să transporte pasageri, a zburat pentru prima dată deasupra Regatului Unit.

spot_img

Articole asemănătoare

Ultimele articole